F-35: «Σκωτσέζικο ντουζ» από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα, «συνεχίζουμε να έχουμε προβλήματα λόγω των S-400»

F-35: «Σκωτζέζικο ντουζ» από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι ΗΠΑ φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν ότι όσο η Τουρκία διατηρεί στις ένοπλες δυνάμεις της το ρωσικό αντιαεροπορικό/αντιπυραυλικό σύστημα S-400 δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επιστρέψει στο πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς, F-35.

«Προβλήματα»

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν προβλήματα με την πώληση των stealth μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 στην Τουρκία λόγω της ανάπτυξης του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η υπηρεσιακή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μπορέσουν να επιλύσουν το θέμα των S-400, «οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35».

Αντιρρήσεις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των F-35 το 2019 λόγω της αγοράς των συστημάτων αεράμυνας S-400, τα οποία προμηθεύτηκε από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι το S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, με την Τουρκία από την πλευρά της να προτείνει τη σύσταση επιτροπής και να κάνει λόγο για αβάσιμους φόβους.

Βέβαια, πρέπει να υπενθυμιστεί ότι και το ΝΑΤΟ είχε αντιταχθεί σθεναρά σε αυτή την αγορά, υποστηρίζοντας ότι το ρωσικό οπλικό σύστημα είναι ασύμβατο με τις προδιαγραφές της συμμαχίας για διαλειτουργικότητα, ενώ είχαν εκφραστεί και φόβοι ότι θα μπορούσε να «μάθει» να αναγνωρίζει το στίγμα των F-35, κάνοντας τα ευάλωτα στη ρωσική αεράμυνα.

Καρότο και μαστίγιο

Όπως έγραψε και το economico.gr, η ανακίνηση από την Νούλαντ του ζητήματος των F-35 (για τα οποία η Τουρκία υποστηρίζει ότι πλήρωσε 1,4 δισ. δολάρια για πέντε αεροσκάφη, ποσό που ζητά να της επιστραφεί) αποτελεί ένα είδος «καρότου και μαστίγιου» για την Άγκυρα, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τις πολιτικής της Ουάσινγκτον και της Δύσης.

Ωστόσο, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν διαθέτει άλλο εξελιγμένο σύστημα αεράμυνας, εκτός του S-400, αλλά και δεδομένου ότι πλήρωσε για το σύστημα περίπου 2,5 δισ. δολάρια, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο για τον Ερντογάν να υπαναχωρήσει στην παρούσα φάση και να «βάλει στη ναφθαλίνη» το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή