F-35: Σπάει όλα τα ρεκόρ κόστους και προκαλεί προβληματισμό – Τελικά, είναι το καλύτερο αεροσκάφος στον κόσμο; (Photos)

  Για όσους δεν τον γνωρίζουν, το stealth μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς των ΗΠΑ, το περίφημο F-35 Lightning II, κατέχει ένα αμφίβολο ρεκόρ: είναι το ακριβότερο οπλικό σύστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας με κόστος για όλη τη διάρκεια της ζωής του προγράμματος που φθάνει τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (406 δισ. κοστίζει η κατασκευή του και τα υπόλοιπα είναι το κόστος λειτουργίας για τη διάρκεια της ζωής του).

  Τεράστιο κόστος

  Και αυτό το ποσό υπολογίζεται χωρίς νέες πιθανές υπερβάσεις στον προϋπολογισμό, για ένα μαχητικό που τελεί σε ανάπτυξη εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και ακόμα δεν έχει πραγματοποιήσει το κρισιμότερο τεστ το οποίο θα επιτρέψει στην Lockheed Martin να μπει σε πλήρη παραγωγή του αεροσκάφους (μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί περίπου 600 μαχητικά).

  Φυσικά, το κόστος οφείλεται σε πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι ότι το F-35, σε αντίθεση με πολλά άλλα μαχητικά, κατασκευάζεται σε τρεις διαφορετικές εκδοχές (την «απλή» Α, την «Β» του Ναυτικού που μπορεί να κάνει κάθετη απογείωση-προσγείωση σε αεροπλανοφόρο και την «C» για τους Πεζοναύτες). Παράλληλα, το F-35 έχει σχεδιαστεί ως ένα «κέντρο» πληροφοριών, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του εξαρτήματα αιχμής της τεχνολογίας.

  Προβληματισμοί

  Ωστόσο, η μακρόχρονη ανάπτυξή του, το κόστος του, αλλά και οι περιορισμοί που έχει στις δυνατότητές του (είναι πιο αργό από το F-15 και το F-16 και έχει χαμηλώτερο ταβάνι δράσης, ενώ σε stealth κατάσταση μπορεί να μεταφέρει λιγότερα όπλα) προκαλούν σκεπτικισμό και εγείρουν το ερώτημα, αν άξιζε τον κόπο και τα χρήματα που ξοδεύονται και αν όλα αυτά θα είχαν αξιοποιηθεί καλύτερα σε κάποιο άλλο πρόγραμμα.

  Βέβαια, οι υποστηρικτές του F-35 ισχυρίζονται ότι το αεροσκάφος, εκτός από χτυπήματα ακριβείας μπορεί να εκτελέσει με τεράστια ακρίβεια και εξ αποστάσεως αερομαχίες αξιοποιώντας τα μεγάλης εμβέλειας βλήματα με τα οποία εξοπλίζεται αλλά και τις stealth ιδιότητές του που το κάνουν μη ανιχνεύσιμο από αντίπαλα μαχητικά και τονίζουν ότι σε προσομοιώσεις το F-35 έχει αναλογία καταρρίψεων 15 προς ένα.

  «Δικτυωμένος πόλεμος»

  Το βασικό πλεονέκτημα των F-35 είναι, ωστόσο, η δυνατότητά τους να συγκεντρώνουν και αναλύουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να τις στέλνουν σε φίλιες δυνάμεις, δημιουργώντας ένα «δίκτυο πολέμου», όπου τα μαχητικά θα καθορίζουν επί της ουσίας την επιχειρησιακή δράση όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν χάρη στα δεδομένα που θα συλλέγουν και θα μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο.

  Στην ουσία, το Πεντάγωνο επενδύει σε αυτό το υπόδειγμα και μάλιστα προσπαθεί να καταφέρει να κάνει τα F-35 και τα F-22 να μπορούν να «μιλήσουν» μεταξύ τους, καθώς θεωρητικά τα δύο αεροσκάφη είναι συμπληρωματικά (το F-22 είναι μαχητικό εναέριας κυριαρχίας, ενώ το F-35 είναι μαχητικό «επιθέσεων»), ώστε να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική η δράση τους.

  Πληροφορίες: National Interest

  Καμία δημοσίευση για προβολή