Financial Times: Το «μυστικό σχέδιο» της Ε.Ε. κόντρα στον Όρμπαν αν δεν στηρίξει την Ουκρανία

Αξιωματούχοι αποκάλυψαν πως η Ε.Ε. έχει έτοιμο σχέδιο στραγγαλισμού της οικονομίας της Ουγγαρίας προκειμένου να «στριμώξουν» τον Όρμπαν

Αξιωματούχοι της Ε.Ε., όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής (28/01), φέρονται να έχουν καταρτίσει ένα μυστικό σχέδιο για να σαμποτάρουν την οικονομία της Ουγγαρίας εάν ο Βίκτορ Όρμπαν αποφασίσει αυτή την εβδομάδα να μπλοκάρει και πάλι ένα πακέτο στήριξης ύψους 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία.

Το σχέδιο, το οποίο αναφέρουν οι Financial Times, αντανακλά την οργή που αυξάνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λόγω της «πολιτικής εκβιασμού» που ακολουθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος ηγείται του πιο φιλορωσικού κράτους της Ε.Ε., σύμφωνα με έναν διπλωμάτη. Μάλιστα, οι «Financial Times» ανέφεραν ότι η στρατηγική περιλαμβάνει τη στόχευση της οικονομίας της Ουγγαρίας, την αποδυνάμωση του νομίσματός της και τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βίκτορ Όρμπαν μπλόκαρε, τον Δεκέμβριο, τα 50 δισ. ευρώ των κονδυλίων για την Ουκρανία, αναγκάζοντας τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε μια έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει την Πέμπτη (01/02) για να επανεξεταστεί το θέμα.

Σύμφωνα με τους «Financial Times», το έγγραφο δηλώνει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη [Σύνοδο Κορυφής] της 1ης Φεβρουαρίου, άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως ότι υπό το φως της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού δεν μπορούν να φανταστούν ότι [τα κονδύλια της Ε.Ε. θα δοθούν στη Βουδαπέστη]».

Πηγές, τη Δευτέρα (29/01), ανέφεραν ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να ελπίζουν σε συμφωνία με τον Βίκτορ Όρμπαν και θεωρούν τη διαρροή αυτή ως μια πολιτική κίνηση υψηλού κινδύνου που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ. Το ουγγρικό νόμισμα, το φιορίνι, υποτιμήθηκε κατά 0,7% τη Δευτέρα (29/01), υποχωρώντας για λίγο σε χαμηλό επίπεδο έναντι του ευρώ, κάτι που είχε σημειωθεί για τελευταία φορά τον Οκτώβριο.

Η οικονομία της Ουγγαρίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά, με σχεδόν όλες τις εξαγωγές της να κατευθύνονται στις γειτονικές χώρες της. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το εμπόριο εντός της Ε.Ε. αντιπροσωπεύει το 78% των εξαγωγών της Ουγγαρίας (Γερμανία 28%, Ρουμανία, Σλοβακία, Αυστρία και Ιταλία 5%), ενώ το 3% πηγαίνει στις ΗΠΑ και το 3% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πάντως, η Ε.Ε. έχει ήδη προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τα κονδύλια ως εργαλείο για να αναγκάσει την Ουγγαρία να συμμορφωθεί με πολιτικές όσον αφορά στο κράτος δικαίου – βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο μπλοκ. Ως εκ τούτου, κονδύλια ύψους 20 δισ. ευρώ έχουν «παγώσει» λόγω ανησυχιών για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλα ζητήματα.

Ο Γιάνος Μπόκα, Ούγγρος υπουργός με αρμοδιότητα την Ε.Ε., δήλωσε στους «Financial Times» ότι η χώρα του «δεν υποκύπτει στις πιέσεις» και ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της Ουκρανίας και της γενικής πρόσβασης στα κονδύλια της Ε.Ε.. «Η Ουγγαρία συμμετείχε και θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τη Δευτέρα (29/01) έγραψε στο Χ: «Το έγγραφο, που συντάχθηκε από γραφειοκράτες των Βρυξελλών, απλώς επιβεβαιώνει αυτό που η ουγγρική κυβέρνηση λέει εδώ και πολύ καιρό: Η πρόσβαση στα κονδύλια της Ε.Ε. χρησιμοποιείται για πολιτικό εκβιασμό από τις Βρυξέλλες».

Το Άρθρο 7 και ο Σαρλ Μισέλ

Μια πηγή της Ε.Ε. δήλωσε: «Η πραγματικότητα είναι ότι η Ουγγαρία δεν ήταν πραγματικά ευέλικτη σε αυτό το θέμα. Η απογοήτευση των άλλων κρατών-μελών αυξάνεται, είναι ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι τον Δεκέμβριο». Ακόμα, μια άλλη πηγή ανέφερε ότι η Ευρώπη «αρχίζει να φαίνεται αδύναμη», καθώς η Ουγγαρία επανειλημμένα καθυστερεί ή προσπαθεί να εμποδίσει αποφάσεις.

Εξυπακούεται ότι το έγγραφο είναι ένα ιστορικό σημείωμα που συντάχθηκε από τη γραμματεία του Συμβουλίου με δική της ευθύνη και μπορεί να διέρρευσε για να προσθέσει πίεση στον Όρμπαν πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης (01/02). Ακόμα, την Παρασκευή (26/01) προέκυψε ότι αρκετά κράτη-μέλη πίεζαν για την ενεργοποίηση του Άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. ώστε να αφαιρεθεί από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου, εάν ο Βίκτορ Όρμπαν συνεχίσει να εμποδίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε..

Η ανησυχία για τους ελιγμούς της Βουδαπέστης είναι τέτοια που ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εγκατέλειψε τα σχέδιά του να παραιτηθεί τον Ιούλιο υπό τον φόβο ότι ο Βίκτοτ Όρμπαν θα μπορούσε να αναλάβει την προεδρία στις Συνόδους Κορυφής μέχρι να βρεθεί νέος ηγέτης. Ένας διπλωμάτης προειδοποίησε ότι η χρήση του Άρθρου 7 θα ήταν η έσχατη λύση και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί παρά την οργή με την Ουγγαρία. Τέλος, ένας άλλος δήλωσε ότι «κάτι έπρεπε να γίνει», ιδίως δεδομένου ότι η Ουγγαρία επρόκειτο να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία του μπλοκ τον Ιούλιο.

Καμία δημοσίευση για προβολή