Fitch Ratings: Αναβαθμίζει (αύριο) την Ελλάδα κατά μία κλίμακα -Δεν αναμένεται νέα το 2018

Ερχεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch Ratings, αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο αμερικάνικος οίκος, κατά τη νέα αξιολόγησή του για το ελληνικό αξιόχρεο, πρόκειται να αναβαθμίσει τη χώρα μας κατά μία κλίμακα –από Β σε Β+. Η αναβάθμιση είναι μια θετική εξέλιξη για την αγορά στην ουσία όμως θα είναι ουδέτερη είδηση καθώς ήδη η Ελλάδα έχει ήδη βαθμολογηθεί στην κλίμακα Β+ από τη Standard and Poor’s με θετικές προοπτικές, χωρίς ωστόσο να αναμένεται νέα αναβάθμιση εντός του 2018.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Οπως έχει αναφέρει o οίκος Fitch στην τελευταία ανάλυσή του για την Ελλάδα μετά την έγκριση της τέταρτης αξιολόγησης, το πρωτογενές πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2018 ήταν 1,4 δισ. ευρώ υψηλότερο του στόχου, κυρίως λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών για δημόσιες επενδύσεις. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, τις οποίες στοχεύουν να αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δεσμεύσεις στο μετά το πρόγραμμα πλαίσιο, σημειώνει ο οίκος. Η παρακολούθηση, προσθέτει, θα είναι εστιασμένη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις. Όπως σημειώνει ο οίκος, βασική πρόκληση παραμένει η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που παραμένουν υψηλά, στο 48,5% του ενεργητικού τον Μάρτιο και είναι πιθανό να απαιτηθούν περαιτέρω προβλέψεις πριν διαγραφούν.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, κινήθηκαν με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι σε άλλες χώρες που πέρασαν από πρόγραμμα. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορεί να βελτιώσει τη δυνητική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα, την οποία ο οίκος υπολογίζει σε 1,5%. Η επόμενη αξιολόγηση της Ελληνικής οικονομίας θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 από την Moody’s, η οποία πάντως δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση. Στις 2 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS. Είναι ο μόνος οίκος με πιθανότητα να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- στις 2 Νοεμβρίου 2018 σε μια θετική εξέλιξη για την τιμολόγηση του χρέους. Ο οίκος Standard & Poor’s, όπως προαναφέρθηκε, έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ με θετικό outlook και δεν αναμένεται άλλη αναβάθμιση εντός του τρέχοντος έτους, καθώς ο αμερικανικός οίκος έχει θέσει ως προαπαιτούμενο νέας αναβάθμισης και την μείωση των NPLs.

Από το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.