“Φλεγόμενη βόμβα” η Αττική – Nα “κοκκινίσει” εισηγούνται οι ειδικοί. Σήμερα οι αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. Τί θα γίνει με γυμνάσια, λύκεια, λιανεμπόριο και απαγόρευση κυκλοφορίας

Στα χέρια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα έρθει σήμερα το μεσημέρι η τελική εισήγηση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου στην απογευματινή ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς να ανακοινώσει τις νέες αποφάσεις της κυβέρνησης, ιδιαίτερα για την Αττική που μοιάζει με “φλεγόμενη βόμβα”.

Στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη ειδικών επιστημόνων με τη συμμετοχή του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, έγινε μία πρώτη αποτίμηση των στοιχείων που τους παρείχε ο ΕΟΔΥ για ολόκληρη την Επικράτεια αλλά και για το Λεκανοπέδιο Αττικής.

Ανησυχία για τον δείκτη μεταδοτικότητας 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, οι επιστήμονες εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το γεγονός πως ειδικά στην Αττική, ο δείκτης μεταδοτικότητας, το γνωστό R δηλαδή, έχει πια ξεπεράσει το κρίσιμο 1 και βρίσκεται στο 1,1.

Από τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους, διαπίστωσαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  μια αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 40% (!). Παρ ότι η αύξηση αυτή αποδίδεται κατά ένα μέρος της στο ότι πλέον γίνονται καθημερινά περισσότερα μοριακά τεστ κοροναϊού συγκριτικά με τα rapid, δεν παύει να προκαλεί συναγερμό.

Να “κοκκινίσει” η Αττική

Οι ειδικοί έκριναν ότι η Αττική θα πρέπει να περάσει στον ύψιστο βαθμό επιδημιολογικού κινδύνου. Με άλλα λόγια “να κοκκινίσει” στον επιδημιολογικό χάρτη και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη όσων δραματικών συνέβησαν προ καιρού στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει σε πλήρη σύνθεση, προκειμένου να αποφασίσει τα μέτρα που θα εισηγηθεί προς τον πρωθυπουργό.

Τα μέτρα που είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από μέλη της Επιτροπής, οι ειδικοί εισηγούνται να τηρηθεί με ευλάβεια σχεδόν το σύνολο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται στις “κόκκινες” περιοχές.

Να μην επαναλειτουργήσουν, δηλαδή, τα γυμνάσια και τα λύκεια που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα, να επανέλθει το click away στο λιανεμπόριο, με εξαίρεση ίσως τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που μπορεί να λειτουργήσει το click in shop, να απαγορευτούν εκ νέου οι θρησκευτικές τελετές, να αυστηροποιηθεί πολύ η μετακίνηση των εργαζομένων που πλέον θα πρέπει να επιδεικνύουν αποδεικτικό από την εργασία τους και ενδεχομένως να μετακινηθεί νωρίτερα η ώρα της νυκτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε βραδινή τηλεοπτική της εμφάνιση ( Action 24) τόνισε πως με την Αττική στο «κόκκινο», θα πρέπει πιθανώς να μην ανοίξουν καθόλου τα λύκεια. Επίσης είπε πως στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές ίσως θα πρέπει να ανοίξουν τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Που σημαίνει, ότι το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί να ανοίξουν τουλάχιστον τα γυμνάσια – σε αντίθεση με τους ειδικούς που εισηγούνται το αντίθετο.

Η Επιτροπή φέρεται να συμφωνεί να παραμείνουν – προς ώρας ανοικτά τα δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Σκέψεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τι 18.00

Σχετικά με τα σενάρια για επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην Αττική, ώστε να εκκινεί από τις 6 το απόγευμα (και όχι στις 9 που ισχύει) θεωρείται δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς θα νέκρωνε η πρωτεύουσα, κάτι που θα πλήξει ακόμα πιο καθοριστικά την οικονομία και την κοινωνία.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων ότι “η απάντηση της κυβέρνηση σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης θα είναι πάντα δυναμική και ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα”, ενώ συνεργάτες του τονίζουν ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι ειδικοί, καθώς αυτό που πρωτεύει είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ασφυκτικές πιέσεις στην οικονομία 

Βεβαίως, η απόφαση για ένα σκληρό lockdown στην Αττική δεν είναι εύκολη καθώς η οικονομία βρίσκεται ήδη σε οριακή κατάσταση και ενδεχόμενη περαιτέρω επιβάρυνση, θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά. Ηδη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σκυλλακάκης έχει σπεύσει να τονίσει ότι δεν είμαστε κοντά στη χρεοκοπία, αλλά δεν χρειάζεται και να φτάσουμε.

Τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν εμφανής η αγωνία της κυβέρνησης να αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά και ελεγχόμενα διάφοροι κλάδοι της οικονομίας. Οι εξελίξεις, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν το επιτρέπουν.

Η Ευρώπη “φλέγεται”

Κάτι ανάλογο συμβαίνει, άλλωστε, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες ήδη βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα τρίτο, πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας. Τα lockdown διαδέχονται το ένα το άλλο, με τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και πολλές άλλες χώρες να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή