“Βόμβες” Φρουζή βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό. Τι κατέθεσε για Τουλουπάκη: “Με πίεζε να εκθέσω πολιτικά πρόσωπα”

Kορυφώνεται το ενδιαφέρον για αυριανή (Πέμπτη), δεύτερη κατάθεσή του Mr Novartis κ. Κωνσταντίνου Φρουζή στην Προανακριτική Επιτροπή της βουλής, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις , τουπου βάζουν “φωτιά”  τόσο στον πολιτικό κόσμο  όσο και στον χώρο της δικαιοσύνης, με τις οποίες ξεκίνησε την κατάθεση του ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης.

Με δεδομένο ότι κατά τη χθεσινή διαδικασία, τα μέλη της Επιτροπής δεν διατύπωσαν ερωτήματα, άπαντες αναμένουν τί θα απαντήσει αύριο ο κ. Φρουζής στα ερωτήματα που είναι βέβαιο ότι θα δεχθεί και συγκεκριμένα ποια πολιτικά πρόσωπα είχε συναντήσει και ποιο ήταν το αντικείμενο των συζητήσεων που είχε με πολιτικά πρόσωπα, όπως επίσης και  για τη νομοθεσία που ίσχυε την περίοδο για την οποία διενεργείται έλεγχος, αλλά και γι αυτή  που ισχύει σήμερα.

“Βόμβες” Φρουζή για την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη

Στην πρώτη του κατάθεση ως μάρτυρας (ενώ του έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη!), ο κ. Φρουζής, σύμφωνα με πληροφορίες, έριξε “βόμβες” για την Εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Ελένη Τουλουπάκη, “φωτογραφίζοντάς” την ως τον άνθρωπο που τον πίεσε προκειμένου να αναφέρει στις καταθέσεις του ονόματα πολιτικών.

Ειδικότερα, ο κ. Φρουζής αναφέρθηκε σε μυστική συνάντηση με την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, την οποία ζήτησε μάλιστα η ίδια, τον Μάιο του 2018. Οπως υποστήριξε, εκείνη ήθελε να συναντηθούν άτυπα. Κατά την περιγραφή του, η συνάντηση έγινε στη οδό Λουκάρεως στο κτίριο της Εισαγγελίας. Ηταν συνάντηση ενός τετάρτου με παρόντα έξι άτομα. Επίμονα, όπως υποστήριξε κατά πληροφορίες ο κ. Φρουζής, η κ. Τουλουπάκη του πρότεινε να κάνει χρήση του ευεργετικού νόμου προστασίας του ποινικού κώδικα, αρκεί να μιλήσει για πολιτικούς.

  • Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή η κ. Τουλουπάκη διευκρίνισε ότι δεν εννοούσε να μιλήσει απλά και ο ίδιος απάντησε «δηλαδή να μην καταθέσω όσα ξέρω; Να μην πω τη αλήθεια; Κάτι άλλο;».

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής, προσδοκούνε η κατάθεσή του να φωτίσει πράξεις της εισαγγελίας Διαφθοράς, και αν αυτές είχαν χαρακτηριστικά πίεσης, όπως αντίστοιχα έχει καταθέσει ο Νικόλαος Μανιαδάκης. Αναμένεται επίσης να ερωτηθεί, εάν υπήρξαν πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται με την προϊσταμένη της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, σε πρώτη φάση.

  • «Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του Ανδρέα Λοβέρδου, χωρίς να έχει κληθεί ακόμα να καταθέσει ο κ. Φρουζής γι’ αυτό το θέμα», ανέφερε νωρίτερα απόψε πηγή της επιτροπής και τόνιζε ότι «δεν δικαιολογείται αυτός ο χειρισμός από εισαγγελικό λειτουργό».

Συνεχίζοντας ο βασικός μάρτυρας της υπόθεσης Novartis, που επί δύο χρόνια δεν κλήθηκε για να εξεταστεί, αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα από μέσα φίλα προσκείμενα στην τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (ΕφΣυν και Ντοκουμέντο) που τον στοχοποιούσαν και τον χαρακτήριζαν σαν τον «τεχνοκράτη που είχε ως στόχο την επιτυχία της εταιρείας εις βάρος του Δημοσίου». Αναφέρθηκε σε περιστατικά όπως τον Φεβρουάριο του 2017, όταν έγινε έλεγχος στο σπίτι του, χωρίς να γνωρίζει από ποιούς, καθώς δεν υπήρξε ποτέ έκθεση και κατασχέθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του γιού του.

Απόρριψη του αιτήματος Παπαγγελόπουλου

[more]

Παρά την προσπάθεια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του κ. Παπαγγελόπουλου να υπάρξουν νέα «αναχώματα» στο διαδικαστικό της λειτουργίας της Επιτροπής, τελικά απορρίφθηκαν και τα δύο αιτήματα. Τόσο της ανάκλησης της εξαίρεσης Τζανακόπουλου-Πολάκη, αλλά και του αιτήματος Παπαγγελόπουλου για να εξαίρεση των βουλευτών της ΝΔ, Κυρανάκη και Πλεύρη, και του ΚΙΝΑΛ, κ. Κεγκέρογλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα κόμματα ψήφησαν κατά του αιτήματος, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Κυρανάκης μάλιστα επεσήμανε πως δεν υπάρχει λόγος εξαίρεσής του από συμμετοχή στην Προανακριτική και επεσήμανε πως «η εξαίρεση των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου έγινε με τη λογική του ασυμβίβαστου του μάρτυρα και Εισαγγελέα».

Ο κ. Πλεύρης στην τοποθέτηση του, αρνήθηκε ότι ήταν νομικός εκπρόσωπος του Α. Γεωργιάδη στην υπόθεση της Novartis καθώς όπως είπε τον υπουργό έχει αναλάβει ο κ. Δημητρακοπουλος. Να σημειωθεί ότι το αίτημα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη, στήριξε μόνο ο κ. Λάππας.

Τελικώς, ο  ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να «συμμορφωθεί» με τις συνταγματικές επιταγές και να απαλλάξει από την ιδιότυπη ομηρία την Προανακριτική Επιτροπή αποδεχόμενος την εξαίρεση των δύο βουλευτών από την Επιτροπή.

Η τακτική υπαναχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της Προανακριτικής Επιτροπής είναι σαφές ότι υπαγορεύτηκε από  τον φόβο της αποκάλυψης… μη σκανδάλου με πολιτικές διαστάσεις, όπως θέλησε να οραματιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ την υπόθεση Novartis, αλλά και μιας υπόθεσης σκευωρίας που εύκολα θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ.

Παρ’ ότι ο Παύλος Πολάκης που εκτελεί πιστά το «καθήκον» του ακόμη και την τελευταία στιγμή καλούσε τον Άδωνι Γεωργιάδη, προκλητικά «να τον βγάλει ο ίδιος από την αίθουσα», η αναδίπλωση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αποδείξει και την δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται, ενώπιον και των εξελίξεων στην Προανακριτική Επιτροπή, καθιστώντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να «συμμορφωθεί» με την απόφαση εξαίρεσης των Πολάκη- Τζανακόπουλου.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή