Φρένο στην παροχολογία και στη δημιουργία προεκλογικού κλίματος από το Μέγαρο Μαξίμου. Η στρατηγική Μητσοτάκη, το αφήγημα της κυβέρνησης και το μήνυμα στους υπουργούς

Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε μία δεύτερη ανάγνωση της εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης (Σκάϊ), προκύπτουν μια σειρά από συμπεράσματα που δείχνουν τη στρατηγική με την οποία θα πορευτεί την επόμενη χρονιά, ως τις εκλογές, που όπως είπε, θα γίνουν στη λήξη της τετραετίας.

Το πρώτο και βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση, τους επόμενους μήνες θα επενδύσει στο “χαρτί” της σταθερότητας έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.

Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές και επανέλαβε και ο πρωθυπουργός χθες,  τα τελευταία 2,5 χρόνια παρά τις πολλαπλές κρίσεις –υγειονομική, ελληνοτουρκική, κλιματική και ενεργειακή– η κυβέρνηση έχει κρατήσει σταθερά το τιμόνι της χώρας και έχει σταθεί στο πλευρό όσων επλήγησαν από αυτές.

Το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης 

Συνεπώς, όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές το κεντρικό αφήγημα θα είναι αφενός η συνέχιση αυτής της σταθερότητας σε συνδυασμό με τη θεσμική αξιοπιστία.

Είναι χαρακτηριστική η κοφτή απάντηση με την οποία ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε χθες κάθε συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα σοβαρό και θεσμικό κόμμα που δεν αλλάζει τους εκλογικούς νόμους ανάλογα τη συγκυρία, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ», λένε κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι παρά το γεγονός πως ο εκλογικός νόμος με τον οποίο θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές ψηφίστηκε σε ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο από το σημερινό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει τίποτα, καθώς κάτι τέτοιο θα εξέπεμπε ένα λανθασμένο μήνυμα, αφενός ηττοπάθειας, αφετέρου πως δεν λειτουργεί θεσμικά και αλλάζει κατά το δοκούν τον εκλογικό νόμο.

Οχι στην άκρατη παροχολογία 

Η δεύτερη παράμετρος  της κυβερνητικής στρατηγικής θα είναι η οικονομία.  Η αντιπολίτευση έχοντας ήδη μπει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, έχει αρχίσει να ζητάει τα πάντα, καθώς ως γνωστόν τα αιτήματα δεν έχουν κόστος.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτή την τακτική, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως ένα από τα βασικά που θα επιδιώξει το Μαξίμου το επόμενο διάστημα είναι η ισορροπία ανάμεσα στην απαραίτητη οικονομική στήριξη των πιο ευάλωτων –όπως έγινε με την αύξηση του κατώτατου μισθού– και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Μήνυμα σε υπουργούς και βουλευτές 

Η τακτική αυτή είναι μήνυμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί τόσο από βουλευτές όσο κυρίως από υπουργούς μία πίεση για περαιτέρω παροχές, οι οποίες θα εκτροχίαζαν την οικονομική σταθερότητα, ενώ έστελναν λανθασμένο μήνυμα και στις αγορές.

Με δεδομένη λοιπόν τη θεσμική στάση του πρωθυπουργού σε σχέση με την εξάντληση της κυβερνητικής θητείας, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει το «τέρας» της ακρίβειας, που απειλεί να την αποσταθεροποιήσει.

Οι τρόποι ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αποφασίσει να αναζητήσουν τρόπους ενίσχυσης των χαμηλότερων εισοδημάτων χωρίς όμως να διαταράξουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, κάτι που εάν συνέβαινε, θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για την ελληνική οικονομία.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει σκέψεις, ανάμεσα τους η χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς να υπάρχουν ακόμα οριστικές αποφάσεις.

Κεντρικός πυλώνας του κυβερνητικού σχεδιασμού των επόμενων μηνών είναι και η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. «Ένας εθνικός στόχος», όπως τον ονομάζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Σε αυτή την περίπτωση αυτόματα θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων αρκετών δις ευρώ κάτι που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση μισθών, θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας.

Ο στόχος άλλωστε του Μαξίμου είναι το επόμενο εξάμηνο να υπάρξει συντονισμένη δράση που θα συνοδεύεται από «έκρηξη ανάπτυξης»,  το οποίο θα κεφαλαιοποιήσει πολιτικά και μέσω του τουρισμού.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή