Γ. Στουρνάρας: Ζητά ριζική αναθεώρηση των φοροαπαλλαγών – Με αύξηση του πραγματικού μισθού θα κλείσει το 2023

Ο επικεφαλής της Ελληνικής κεντρικής τραπέζης επεσήμανε το γιγαντιαίο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα, το οποίο κατά την εκτίμησή του υπερβαίνει τα 40 δισ. Ευρώ.

Εκτιμήσεις ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ δεν θα επανέλθουν σε μηδενικά επίπεδα έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας

Να επανεξετάσει όλες τις παρεχόμενες φοροαπαλλαγές καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ο διοικητής της κεντρικής Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, με το επιχείρημα, ότι “η χώρα έχει ανάγκη από έσοδα”.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, τα εκτιμώμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από την πώληση των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μπορεί να είναι μικρά σε σύγκριση με όσα διέθεσε για τη σωτηρία των τραπεζών, όμως το πραγματικό όφελος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστούν τα κέρδη που έχει αποκομίσει η χώρα από το PSI, όπως και τα υψηλά μερίσματα που έχει διαθέσει η Τράπεζα Ελλάδος, τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ELA ως μηχανισμό παροχής ρευστότητας στις τράπεζες.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής κεντρικής τραπέζης επεσήμανε το γιγαντιαίο μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα – το οποίο κατά την εκτίμησή του, υπερβαίνει τα 40 δισ. Ευρώ – τονίζοντας παράλληλα, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η κοινωνική χρησιμότητα των υφισταμένων φοροαπαλλαγών, όπως και να διερευνηθεί αν αυτές ωφελούν μόνον τους πραγματικά ευάλωτους, που τα χρειάζονται.

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών, ο διοικητής της ΤτΕ δεν παρέλειψε να αναφέρει, ότι η Ελλάδα “επέστρεψε από το χείλος του γκρεμού και αποτελεί πλέον διεθνές success story”. Πέρα από τις υλοποιούμενες μεταρρυθμίσεις, επεσήμανε καθυστερήσεις σε τομείς όπως αυτός της απονομής της Δικαιοσύνης.

Υπέρμαχος της “ορθόδοξης δημοσιονομικής πολιτικής”, ο κ.Στουρνάρας συνέστησε ως εκ της ιδιότητός του τη συνέχισή της, προκειμένου ο κρατικός προϋπολογισμός να διπλασιάσει το 2024 το πρωτογενές του δημοσιονομικό πλεόνασμα σε 2% του ΑΕΠ. Ο ίδιος στάθηκε μεταξύ άλλων και στη ραγδαία μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ εκτίμησε, ότι θα καταγραφεί αύξηση του πραγματικού μισθού στην Ελλάδα στο τρέχον έτος.

Στα περισσότερο.. δικά του ζητήματα, για τις τράπεζες ανέφερε πως τις κρίνει επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, παρ’ όλο που το 50% των κεφαλαίων τους αποτελείται από αναβαλλόμενο φόρο, εκφράζοντας την προσδοκία να εμφανιστούν εκτός από την Ιταλική UniCredit (για την Τράπεζα Alpha) και άλλοι αξιόλογοι στρατηγικοί επενδυτές για τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.

Για την πορεία των παρεμβατικών επιτοκίων στην Ευρωζώνη – για τα οποία συναποφασίζει, ως διοικητής της ΤτΕ – προέβλεψε πως αν ο πληθωρισμός έχει αποκλιμακωθεί σε επίπεδο χαμηλότερο του 3% σε μόνιμη βάση μέχρι τον Αύγουστο του 2024, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να προχωρήσει σε μια πρώτη μικρή μείωση των βασικών της επιτοκίων.

Καμία δημοσίευση για προβολή