Γαλλογερμανικός άξονας: Με… έκπληξη υποδέχθηκε το Βερολίνο τον ορισμό Αττάλ στη γαλλική πρωθυπουργία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ηγέτης του στενότερου συμμάχου της Γαλλίας, φέρεται να εξεπλάγη από τον διορισμό του 34χρονου πρώην υπουργού Παιδείας Γκαμπριέλ Αττάλ ως νέου πρωθυπουργού, γεγονός που τον καθιστά τον νεότερο πρωθυπουργό της χώρας και έναν από τους νεότερους παγκοσμίως.

Έκπληξη

Ωστόσο, το Βερολίνο θεωρεί τον Αττάλ υπέρμαχο των γαλλογερμανικών σχέσεων και αναμένει “συνέχεια” υπό τη θητεία του ενόψει των ευρωεκλογών, με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση των νέων, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τον Αττάλ ως την επιλογή του για τη διαδοχή της πρώην πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν.

Η επιλογή ενός σχετικά άπειρου νομοθέτη προκάλεσε προβληματισμό στο Βερολίνο. Όταν ρωτήθηκε για την ηλικία του Αττάλ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Χέμπεστρεϊτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι “ο καγκελάριος εξεπλάγη αρκετά, όπως και πολλοί Γάλλοι παρατηρητές, όταν ανακοινώθηκε η επιλογή“. Ωστόσο, προσπάθησε να απαλύνει κάπως τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωσή του, λέγοντας ότι η ηλικία δεν αποτελεί υποκατάστατο των προσόντων.

Αντιρρήσεις

Η εμπειρία και η ηλικία του Αττάλ έχουν τραβήξει την προσοχή στη Γαλλία, καθώς είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της χώρας. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, ο Λοράν Φαμπιούς, ήταν 37 ετών όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 1984. Ορισμένοι από τους συμμάχους του Μακρόν φέρονται να είχαν αντιρρήσεις για τον Αττάλ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών “βαρέων βαρών” Μπρούνο Λε Μαίρ και Ζεράλ Νταρμανέν, που κατέχουν τα χαρτοφυλάκια της οικονομίας και των εσωτερικών, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο Αττάλ θεωρείται πολύ νέος για να ασκεί εξουσία σε υπουργούς αρκετά μεγαλύτερούς του. “Είχα δύο ανησυχίες. Η πρώτη είναι ότι η αποχώρηση από το υπουργείο Παιδείας [τόσο σύντομα] αποτελεί πρόβλημα. Η δεύτερη είναι ότι χρειάζεται εμπειρία για να τεθεί επικεφαλής μιας χώρας που αντιμετωπίζει τόσο βαθιές δυσκολίες“, δήλωσε στη Le Parisien ο Φρανσουά Μπαϊρού, επικεφαλής του κόμματος MoDem και σύμμαχος του Μακρόν.

“Στα βαθιά”

Η εμπειρία θα είναι σοβαρός παράγοντας αφού ο Αττάλ και το υπουργικό συμβούλιό του θα πέσουν σχεδόν αμέσως “στα βαθιά”, καθώς θα πρέπει να χειριστούν τις ευαίσθητες γαλλογερμανικές σχέσεις λίγους μήνες πριν από τις ευρωεκλογές. Οι υπουργοί των δύο χωρών συναντώνται δύο φορές τον χρόνο και η τελευταία συνάντηση τον Οκτώβριο επίλυσε μια περίπλοκη σύγκρουση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρα από το ασυνήθιστο παρελθόν του νέου πρωθυπουργού, το κλίμα στο Βερολίνο ήταν κυρίως θετικό, με τη γερμανική κυβέρνηση να αναμένει συνέχεια στη γαλλογερμανική σχέση υπό τη νέα ηγεσία, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος. Η ομόλογός του Attal κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Παιδείας, η γαλλογερμανίδα επίτροπος Πολιτισμού της Γερμανίας Άνκε Ρέχλινγκερ, τον επαίνεσε ως “υπέρμαχο της γαλλογερμανικής φιλίας“, ο οποίος θα “προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών“.

Δυσκολίες μπροστά

Η προσέγγιση της νεολαίας μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον Αττάλ, καθώς δήλωσε ότι η εκπαιδευτική πολιτική θα παραμείνει κοντά στην καρδιά του κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. “Το να ενδιαφερθούν οι νέοι και στις δύο χώρες για τη γλώσσα της άλλης ήταν ένα σημαντικό μέλημα και για τους δύο μας [και] είμαι πεπεισμένη ότι θα συνεχίσει να είναι σημαντικό“, δήλωσε η Ρέχλινγκερ, που είναι και πρωθυπουργός του περιφερειακού γερμανικού κρατιδίου Σάαρλαντ.

Πάντως, Παρίσι και Βερολίνο προετοιμάζονται για δύσκολες ευρωεκλογές καθώς και στις δύο χώρες η ακροδεξιά μοιάζει να καλπάζει: στη Γερμανία, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση, το AfD είναι δεύτερο κόμμα μόλις τρεις μονάδες πίσω από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), ενώ και στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν εμφανίζεται ως πρώτο κόμμα. Αν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν αναμένονται τριγμοί τόσο στην αδύναμη πλειοψηφία της κυβέρνησης Μακρόν, όσο και στην ταλαιπωρημένη “κυβέρνηση-φανάρι” του Σολτς.

Καμία δημοσίευση για προβολή