Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: «Στόχος επετεύχθη» για την κυβέρνηση, προβληματισμός σε όλους για τις αποχές

Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία

Με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά και αρκετές διαφοροποιήσεις ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων ζευγαριών το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής. Έτσι, η Ελλάδα έγινε η 16η χώρα της ΕΕ που θεσμοθετεί τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια και η 20η χώρα στη γηραιά ήπειρο που προχωρεί στη συγκεκριμένη νομοθέτηση.

Το νομοσχέδιο στηρίχθηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη. Ναι ψήφισαν 176, όχι 76, παρών 2, ενώ υπήρξαν και 46 αποχές. Οι πέντε Κ.Ο. που στήριξαν τις προωθούμενες ρυθμίσεις διαθέτουν συνολικά 243 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι 67 διαφοροποιήθηκαν, επιλέγοντας είτε αποχή είτε κατά.

Αποχές και κόντρες

Από τη ΝΔ καταψήφισαν 20 βουλευτές και 31 επέλεξαν την αποχή, μεταξύ αυτών και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, και οι υφυπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, Δικαιοσύνης, Γιάννης Μπούγας και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, οι οποίοι επίσης είχαν ταχθεί κατά του νομοσχεδίου. Άλλοι 11 βουλευτές απείχαν από το ΠΑΣΟΚ, από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν ο Παύλος Πολάκης και ο Όθωνας Ηλιόπουλος, ενώ «παρών» δήλωσε η Νίνα Κασιμάτη, αν και ψήφισε κάποια άρθρα. Τέλος, από τη Νέα Αριστερά απείχαν οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές, Χουσεΐν Ζεΐμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε και εντάσεις, καθώς στελέχη της ΝΔ έλεγαν ότι από το κυβερνόν κόμμα ψήφισε το 68% και από ΠΑΣΟΚ το 66%, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί τα πρωτεία στο μεταρρυθμιστικό κέντρο είχε μικρότερο ποσοστό στα «ναι» από τη ΝΔ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, πηγές του κόμματος ανέφεραν για τη ΝΔ ότι «20 βουλευτές καταψήφισαν με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος παρουσίασε μάλιστα διακριτή πλατφόρμα, 31 βουλευτές της ΝΔ απείχαν και ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Αυτή η μεγάλη θεσμική αλλαγή δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς από τη συμπολίτευση στήριξαν το νομοσχέδιο μόλις 107 βουλευτές».

Το «ζήτημα Πολάκης»

Όσον αφορά στην αποχή Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ψηφοφορία, ο συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος σε ανάρτησή του σημείωσε ότι είναι υπέρ των ίδιων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων, που δεν είναι δυνατό να διαχωρίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους, αλλά και ότι οι ενστάσεις και οι ανησυχίες του σχετικά με το επίμαχο νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, «αφορούν κυρίως στην επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης».

Όπως και νά’χει πάντως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος είχε προαναγγείλει κυρώσεις σε βάρος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και είχε ασκήσει σκληρή κριτική στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το γεγονός ότι επέτρεψε σε υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ την αποχή από την ψηφοφορία, καλείται τώρα να αποφασίσει τι θα κάνει με τον «αψύ Κρητικό», ο οποίος, μάλιστα, έλειπε από την Αθήνα και βρισκόταν στην Κρήτη, για να κάνει, όπως είπε ο ίδιος, επέμβαση σε συγγενικό του πρόσωπο.

Συγκρατημένη ανακούφιση στη ΝΔ

Τέλος, όσον αφορά στη ΝΔ, με το ένα τρίτο των μελών της Κ.Ο. να καταψηφίζει ή να απέχει και τον Αντώνη Σαμαρά να διαφοροποιείται ηχηρότατα, είναι προφανές ότι η βασική επιθυμία της ηγεσίας της είναι να… αφήσει πίσω το όλο θέμα και να «τρέξει» άλλες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα της επιτρέψουν να αλλάξει την πολιτική ατζέντα, έστω κι αν με δική της πρωτοβουλία αναβαθμίστηκε ένα κομμάτι του οικογενειακού δικαίου στη χώρα και μάλιστα προς προφανή προοδευτική κατεύθυνση. Επίσης είναι προφανές ότι η απόφαση Μητσοτάκη να φέρει νωρίς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ήταν έξυπνη, καθώς ουδείς μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν τα πράγματα μετά από τέσσερις ή πέντε μήνες.

Καμία δημοσίευση για προβολή