Γερμανία: Πολιτική αστάθεια και οικονομική «στενωπός» στο Βερολίνο, «πονοκέφαλος» στην Ευρώπη

Πολιτική αστάθεια και οικονομική «στενωπός» στο Βερολίνο. Ο Όλαφ Σολτς αμφισβητείται από μέλη του ίδιου του κόμματός του (SPD)

Σα να μην έφθαναν τα «ζόρια» που αντιμετωπίζει εδώ και πολλούς μήνες η οικονομία της Γερμανίας, πλέον φαίνεται ότι η «ατμομηχανή της Ευρώπης» έχει μπει σε σε φάση πολιτικής αστάθειας, με τον επικεφαλής του κυβερνητικού «συνασπισμού-φανάρι», καγκελάριο Όλαφ Σολτς, να αμφισβητείται από μέλη του ίδιου του κόμματός του (SPD) και την κυβέρνηση να δυσκολεύεται πολύ να πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς τις πολλαπλές κρίσεις.

«Η αδυναμία της Γερμανίας ανησυχεί την Ευρώπη» είναι ο τίτλος σε άρθρο της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στη Γερμανία ως ατμομηχανή της ανάπτυξης. Αυτή η εντύπωση προκλήθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όταν αυτή την εβδομάδα η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε το ούτως ή άλλως αναμενόμενο: η Γερμανία πέρασε σε ύφεση το 2023, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 0,3%. Οι προγνώσεις για το 2024 κάνουν λόγο για ελαφρά βελτίωση στην καλύτερη περίπτωση. Μεγάλη είναι η ανησυχία στην Ευρώπη ότι η αδυναμία της πιο σημαντικής οικονομίας στην ευρωζώνη παγιώνεται ως μόνιμη κατάσταση και επιδρά αρνητικά στους δείκτες ανάπτυξης των άλλων χωρών»

Η Ελλάδα… πέρα βρέχει!

Η οικονομική επιθερώρηση με έδρα το Ντίσελντορφ (στη βιομηχανική Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) επισημαίνει την έντονη ανησυχία που επικρατεί στη γειτονική Γαλλία, αλλά και στην Ιταλία για τις εξελίξεις στο Βερολίνο. Πάντως, όσον αφορά την Ελλάδα, ο ανταποκριτής της Handelsblatt στην Αθήνα εκτιμά ότι «μέχρι στιγμής οι Έλληνες ελάχιστα επηρεάζονται από την πορεία επιβράδυνσης (της γερμανικής οικονομίας). Τόσο στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές όσο και στον σημαντικό τομέα του τουρισμού, η γερμανική αδυναμία δεν έχει ακόμη εμφανείς επιπτώσεις. Μεγαλύτερη είναι η ανησυχία στην Ελλάδα για μία ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στο Βερολίνο».

Από την άλλη πλευρά, ανάλυση της Süddeutsche Zeitung επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις, εκφράζοντας ευθέως αμφιβολίες για την πολιτική επιβίωση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς. «Σχεδόν τοξικό είναι αυτό το μείγμα που δημιουργούν η ανεδαφική νοοτροπία, η αντίληψη του ό,τι “εμείς κυβερνάμε καλά, αλλά ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει” με την ελλιπή κατανόηση της πραγματικότητας» σημειώνει ο αρθρογράφος. Υπενθυμίζεται ότι δημοσκόπηση της λαϊκιστικής Bild έδειξε ότι η πλειοψηφία των Γερμανών θα ήθελε αντικατάσταση του Σολτς από τον υπουργό Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους.

Εικόνα χάους

Αν υπάρχει κάποιο πολιτικό συμπέρασμα από το άρθρο της SZ, αυτό ίσως συνοψίζεται στην παρακάτω φράση: «Ίσως να μην διασώζεται πλέον η θητεία του Όλαφ Σολτς στην καγκελαρία, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αντιμετωπίσει το (σοσιαλδημοκρατικό) κόμμα. (…) Τώρα πρέπει να σημάνει η ώρα των επικεφαλής, τόσο στο κόμμα όσο και την κοινοβουλευτική ομάδα. Είτε θα ασκήσουν την επιρροή τους στον Σολτς επιδιώκοντας μία επανεκκίνηση είτε θα πρέπει να αναζητήσουν κάποια άλλη διέξοδο».

Παράλληλα, τους αντιφατικούς χειρισμούς των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης στην κατάρτιση νέου προϋπολογισμού επικρίνει και η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ): «Τα “σχέδια περικοπών” της συγκυβέρνησης που ανακαλούνται ή αναθεωρούνται σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, δίνουν την εντύπωση ότι η πολιτική έχει εγκλωβιστεί στους αριθμούς και δεν διαθέτει πλέον καμία ευχέρεια κινήσεων. Κι όμως, τα ποσά για τα οποία γίνεται λόγος δεν είναι παρά μία σταγόνα στον ωκεανό της πολιτικής. Αλλά καθώς πρυτανεύει το επιθυμητό και όχι το απαραίτητο, η δημιουργική διάσταση της πολιτικής περιορίζεται στην εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων».

με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Καμία δημοσίευση για προβολή