Γιατί η Κομισιόν δεν βλέπει μείωση των πλεονασμάτων στο άμεσο μέλλον και γιατί η κυβέρνηση συμφωνεί

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ευνοούνται από τον ESM

«Μία αναθεώρηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προϋποθέτει αλλαγή των δεδομένων της Ελληνικής οικονομίας και κυρίως ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, πολύ πάνω από τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Αυτή είναι η άποψη υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν, που επιμένουν στην ανάγκη η Ελλάδα να τιμήσει τις δεσμεύσεις της (που ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα τον Ιούλιο του 2018) οι οποίες έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Με ανάπτυξη της τάξης του 2% (που προβλέπει η κυβέρνηση για τα επόμενα 4 χρόνια) δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για μείωση των πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, αναφέρουν τα στελέχη της Κομισιόν. Η άποψή τους στηρίζεται στο γεγονός ότι η εξυπηρέτηση του χρέους προς τους δανειστές, με σημερινούς όρους ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας, προϋποθέτει συνέχιση της πολιτικής υψηλών πλεονασμάτων.

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει συνέχιση της λιτότητας και της υποβάθμισης των δημόσιων επενδύσεων. Εκτός αν αντιστραφεί το επενδυτικό κλίμα και βελτιωθούν έτσι οι οικονομικές συνθήκες, με αποτέλεσμα η Ελληνική οικονομία να υπερβεί τη σημερινή καχεξία της, πετυχαίνοντας ρυθμούς ανάπτυξης υπερδιπλάσιους των σημερινών. Αλλά και με αυτό το ενδεχόμενο, η μείωση των πλεονασμάτων, θα μπορούσε μεν να συζητηθεί, αλλά δεν θα είναι άμεση, τονίζεται στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, επιμένει στη διατήρηση των υπερπλεονασμάτων – σε ποσοστά μεγαλύτερα των υποχρεώσεων του 3,5% – γιατί με την πολιτική αυτή θεωρεί ότι μπορεί να διεκδικήσει από τους Θεσμούς αναδιαπραγμάτευση πρόσθετων και υπερβολικών δεσμεύσεών της (όπως η μείωση του αφορολόγητου το 2020) καθώς και εφαρμογή προγράμματος στοχευμένων (προεκλογικών κυρίως) παροχών.

«Εφόσον έχουμε έτσι κι αλλιώς υπέρ-πλεόνασμα, δεν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα (όπως το αφορολόγητο) για τη δημιουργία τους», είναι το κυβερνητικό επιχείρημα προς τις Βρυξέλλες. Και αυτό υποδηλώνει ταυτόχρονα συνέχιση της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που στηρίζεται στην υπερφορολόγηση, το στέγνωμα της αγοράς και υποβάθμιση της ανάπτυξης. Φαύλος κύκλος…

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή