Γιατί η μείωση του ΕΝΦΙΑ  επιταχύνει την ανάπτυξη

  

H νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ: Yπολογίζεται στο 8% μέσα στο 2020 σύμφωνα με  τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της συζήτησης των ημερών για  τον νέο  Προϋπολογισμό.

Οι νέες αντικειμενικές: Καθοριστικός παράγοντας του τρόπου με τον οποίο θα επιτευχθεί η περαιτέρω ελάφρυνση. Ο φόρος θα μειωθεί μετά την αλλαγή των νέων αντικειμενικών αξιών και θα υπάρξει νέο σύστημα υπολογισμού ώστε να εξισορροπηθούν τυχόν ανισότητες που θα προκύψουν από τις  νέες αξίες των ακινήτων. Η  αλλαγή στον υπολογισμό και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ θα αυξήσει την εισπραξιμότητα του φόρου επιπλέον της φετινής βελτίωσης κατά 110 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τώρα: H πρώτη  μετα-μνημονιακή αποκλιμάκωση  αποφασίστηκε το καλοκαίρι και  τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο. Η μείωση κυμάνθηκε από 10% έως 30% για όλους τους πολίτες ανάλογα με την εκάστοτε κατηγορία.

Η περαιτέρω  μείωση 8% θα δημιουργήσει: Aναπτυξιακό ντόμινο στην πραγματική οικονομία. Ήδη φαίνεται μέσα από την αύξηση της εισπραξιμότητας του συγκεκριμένου φόρου, παρά το γεγονός οτι  εφαρμόζεται μόνο 3 μήνες. Ο λόγος που φαίνεται γρήγορα η επιρροή του στην οικονομία είναι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε.

Σημασία έχει: Να μην γίνονται απλά μειώσεις φόρων, αλλά ποιοι και με ποιόν τρόπο θα μειωθούν. Η πρώτη μείωση εφαρμόστηκε οριζόντια για αυτό και  ευνοήθηκε  το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού. Στην Βουλή  το καλοκαίρι κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου είδαμε έντονη αντιπαράθεση.

Μήλο της έριδος: Αν η πρώτη  μείωση έπρεπε να είχε γίνει οριζόντια ή κάθετα. Η οριζόντια εφαρμογή του απέδωσε στην οικονομία, διότι όταν εφαρμόζεται  μία μείωση σε όλο τον πληθυσμό, επηρεάζεται η διαμόρφωση του ΑΕΠ. Αν  εφαρμοζόταν μόνο σε συγκεκριμένο  ποσοστό του πληθυσμού ναι μεν θα ευνοούσε αυτήν την ομάδα, όμως  δεν θα επηρέαζε δραστικά  το ΑΕΠ.

Στο άμεσο μέλλον: Θα τονωθεί η αγορά ακινήτων, θα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον,  θα αυξηθεί η ζήτηση,  και αυτό με την σειρά του θα  αυξήσει την αξία των ακινήτων. Επιπλέον θα δημιουργηθούν περιθώρια αύξησης του ΑΕΠ από τον οικοδομικό κλάδο που μπορούν να ξεπεράσουν σε απόλυτη αξία τα 20δις τον χρόνο ίσως και σε βάθος 3ετίας .

Σχέση ΕΝΦΙΑ- Τραπεζών

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα πυροδοτήσει το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες λόγω των κόκκινων δανείων έχουν πολλά ακίνητα στην κατοχή τους από τους πλειστηριασμούς.  Από την μείωση του ΕΝΦΙΑ και μετά, έχουν ακίνητα υψηλότερης αξίας στους ισολογισμούς τους,  (είτε ως πάγιο ενεργητικό είτε ως εμπράγματες εξασφαλίσεις των κόκκινων δανείων) εξυγιαίνοντας έτσι  τις οικονομικές τους καταστάσεις. Τόσο η μέχρι τώρα μείωση του ΕΝΦΙΑ όσο και η επακόλουθη, θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτούν την οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα.

Καμία δημοσίευση για προβολή