Γιατί η Τζάνετ Γέλεν θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό της πριν τη συνάντηση κορυφής Μπάιντεν – Σι

Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό της πρόκειται να έχει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνελ Γέλεν, καθώς οι χώρες προετοιμάζονται για μια σύνοδο κορυφής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ στο φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Σαν Φρανσίσκο μέσα στην εβδομάδα.

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι η Yellen θα φιλοξενήσει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης He Lifeng την Πέμπτη και την Παρασκευή για συνομιλίες για θέματα που ξεκινούν από τις ανησυχίες των ΗΠΑ για αθέμιτες κινεζικές οικονομικές πρακτικές και φτάνουν έως και τους πιθανούς τομείς συνεργασίας όπως η κλιματική αλλαγή και η ελάφρυνση του χρέους για χώρες χαμηλού εισοδήματος.

Το ραντεβού έρχεται τέσσερις μήνες αφότου η Yellen ταξίδεψε στο Πεκίνο για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Li Qiang και τον He, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για την κινεζική οικονομία όταν έγινε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τον Μάρτιο.

Να σηκώσουμε τα μανίκια μας

H κ. Γέλεν ταξίδεψε στο Πεκίνο τον Ιούλιο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

«Αυτές οι δύο ημέρες συναντήσεων θα είναι μέρος μιας περιόδου εντατικής δέσμευσης στη διμερή οικονομική μας σχέση», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. «Και οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να σηκώσουν πραγματικά τα μανίκια τους και να ασχοληθούν με βασικά ζητήματα και με αφετηρία τις συζητήσεις που είχε η κα Yellen με τον αντιπρόεδρο He στο Πεκίνο», ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να περιγράψει συγκεκριμένους στόχους πολιτικής για τις συναντήσεις, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να έχουν «καθαρά μάτια» σχετικά με τους στόχους τους και θέλουν να αποκτήσουν «μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της σχέσης τους με την Κίνα ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε πιο στιβαρή σύνδεση με το Πεκίνο προς αποφυγή σοβαρών κλυδωνισμών».

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να πραγματοποιήσουν σύνοδο κορυφής στο Apec, η οποία θα είναι μόνο η δεύτερη κατ’ ιδίαν συνάντηση τους ως ηγέτες. Οι δύο πολιτικοί άνδρες συναντήθηκαν στο G20 στην Ινδονησία πριν από ένα χρόνο, αλλά μια συμφωνία για σταθεροποίηση των σχέσεων εκτροχιάστηκε όταν ένα ύποπτο κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ.

Βαρομετρικό χαμηλό στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνα

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν στη χειρότερη κατάστασή τους από τότε που οι χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις το 1979. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη στρατιωτική δραστηριότητα του Πεκίνου κοντά στην Ταϊβάν και τις οικονομικές πρακτικές του, ενώ η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να περιορίσουν την ανάπτυξή τους με ελέγχους εξαγωγών και προσπάθειες ενίσχυση των συμμαχιών ασφάλειας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι ενώ οι ΗΠΑ επιθυμούν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα, δεν θα αποφεύγουν τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι δεν γνώριζε αν η Yellen θα έθιγε το ζήτημα της συγχώνευσης 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ της κατασκευαστή chip Broadcom και της εταιρείας λογισμικού cloud VMware, την οποία καθυστέρησαν οι εταιρείες την περασμένη εβδομάδα καθώς περίμεναν την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών από την Κίνα.

Στόχος η μείωση των εντάσεων

Οι Financial Times ανέφεραν ότι το Πεκίνο εξέταζε το ενδεχόμενο να αναστείλει τη συμφωνία ως αντίποινα, αφού οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τους περιορισμούς στις εξαγωγές στην Κίνα τσιπ αιχμής για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ενώ το Πεκίνο γνωρίζει ότι οι προοπτικές μιας εκεχειρίας σχετικά με την πολιτική ασφαλείας είναι αμυδρά, θέλει να αμβλύνει τις ευρύτερες εντάσεις για να τονώσει την εμπιστοσύνη στην ταλαιπωρημένη οικονομία του.

Ο Σι συνάντησε επισκεπτόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς ηγέτες τους τελευταίους μήνες και το Πεκίνο έχει διαπραγματευτεί ιστορική συνεργασία μεταξύ των προηγούμενων κινεζικών κυβερνήσεων και της Ουάσιγκτον, όπως τα κατορθώματα των Flying Tigers, μιας εθελοντικής μοίρας που υποστήριξε τις κινεζικές εθνικιστικές δυνάμεις κατά της Ιαπωνίας στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο .

Η Κίνα δεν επιβεβαίωσε την παρουσία του Σι στο Apec, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμμετοχή του θα εξαρτηθεί από το εάν η Ουάσιγκτον θα τον υποδεχτεί σε μια ατμόσφαιρα καλής πίστης παρά σε αντιπαράθεση.

Οι πλευρές πρέπει να «εξαλείψουν τις αναταραχές, να ξεπεράσουν τα εμπόδια, να ενισχύσουν τη συναίνεση και να συσσωρεύσουν επιτεύγματα», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

Καμία δημοσίευση για προβολή