Γιατί η βιομηχανία της «ενήλικης διασκέδασης» φοβάται την Έιμι Κόνι Μπάρετ

Καθώς η διαδικασία της ακρόασης από την αρμόδια επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε, πλέον, εκτός μεγάλου απροόπτου, η 48χρονη Έιμι Κόνι Μπάρετ αναμένεται να χρηστεί από το Κογκρέσο το νέο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, καλύπτοντας το –αριθμητικό- κενό της Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ.

Ανατροπή ισορροπιών

Και υπογραμμίζεται η κάλυψη του αριθμητικού κενού, καθώς ο διορισμός της Μπάρετ αλλάζει δραματικά τις ισορροπίες στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με έξι κατά τεκμήριο συντηρητικούς δικαστές και μόλις τρεις προοδευτικούς, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και σε διάφορους προοδευτικούς κύκλους και οργανώσεις, οι οποίοι θεωρούν ότι ο διορισμός της Μπάρετ θα οδηγήσει σε συστηματική φθορά όλου του φάσματος των δικαιωμάτων, από την υπόθεση «Roe vs. Wade» σχετικά με το δικαίωμα στην άμβλωση, ως την αναγνώριση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όπως ο γάμος, η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κλπ.

Στο «στόχαστρο» οι νόμοι περί ασέμνων

Ένας τομέας που ανησυχεί πολύ για το διορισμό της Μπάρετ στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυτός της βιομηχανίας της «ενήλικης διασκέδασης», καθώς εκτιμάται ότι πλέον το σώμα θα είναι πιο ευεπίφορο στο να αναμορφώσει τους νόμους περί ασέμνων και περί πορνογραφίας, οι οποίοι παραμένουν εν ισχύ από το 1973, όταν και το Ανώτατο Δικαστήριο αποδέχθηκε σε μια ιστορική απόφαση τα τρία κριτήρια που απαρτίζουν το «τεστ Μίλερ», ώστε να κριθεί αν ένα έργο είναι άσεμνο ή όχι (αν απευθύνεται στα γενετήσια ένστικτα, αν είναι ξεκάθαρα προσβλητικό και αν δεν έχει καμία καλλιτεχνική, πολιτική ή επιστημονική αξία).

Νέα ευκαιρία για πίεση

Στο παρελθόν, συντηρητικές ομάδες πίεσης έχουν επιχειρήσει χωρίς επιτυχία να ανατρέψουν την απόφαση του 1973 και ουσιαστικά να κυνηγήσουν την πορνογραφία και την «ενήλικη» βιομηχανία. Ωστόσο, η αλλαγή ισορροπιών στο Ανώτατο Δικαστήριο (όπου ο Τραμπ διόρισε, μαζί με την Μπάρετ, τρεις δικαστές, τον Νιλ Γκόρσατς και τον Μπρετ Κάβανο) θεωρείται ότι δίνει την ευκαιρία για ανατροπές στο καθεστώς, πολλώ δε μάλλον, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η Μπάρετ –εκτός από «μαθήτρια» του υπερσυντηρητικού Άντονιν Σκάλια– είναι και πιστή Καθολική. Μένει πλέον να φανεί αν το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξαιρέσει την πορνογραφία από το Πρώτο Άρθρο του Συντάγματος περί ελευθερίας του λόγου, που αποτελεί και το βασικό επιχείρημα της «ενήλικης» βιομηχανίας.

Και ζητήματα υγείας

Ένα δεύτερο ζήτημα που εγείρουν εργαζόμενοι στον τομέα του σεξ είναι αυτό της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, όπως η αντισύλληψη και η άμβλωση. Μιλώντας το Daily Beast, η σταρ ενηλίκων ταινιών, Σίρι Νταλ, υπογράμμισε ότι «αν η Μπάρετ εκλεγεί, θα είναι καταστροφικό για την βιομηχανία της ενήλικης διασκέδασης, αν και όταν το Ανώτατο Δικαστήριο κληθεί να δικάσει υποθέσεις σχετιζόμενες με το Πρώτο Άρθρο του Συντάγματος (σ.σ. περί ελευθερίας του λόγου)», προσθέτοντας ότι «ανησυχώ πολύ και για τα αναπαραγωγικά μας δικαιώματα. Κινδυνεύουν άμεσα τα δικαιώματά μας για παροχές υγείας όπως η αντισύλληψη και η άμβλωση. Είναι ακόμα πιο τρομακτικό για μένα ως εργαζόμενη στο χώρο του σεξ που έχω και μήτρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η συνάδελφός της, Μέρι Μούντι σημείωσε ότι «η βιομηχανία της ενήλικης διασκέδασης στηρίζεται στην σωματική αυτονομία και την ελευθερία της έκφρασης, ελευθερίες που η θρησκευτική εξτρεμίστρια Μπάρετ με χαρά θα υποσκάψει ή και αφαιρέσει τελείως. […] Παρότι λέει ότι είναι υπέρ της ελευθερίας, είναι ξεκάθαρο ότι θα επιδιώξει να ρυθμίσει τα της κρεβατοκάμαρας, τόσο επί της οθόνης, όσο και εκτός».

Ανοιχτά κατά της άμβλωσης

Όπως σημειώνει ο μεγαλύτερος νομικός οργανισμός για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, Lamda Legal, η Μπάρετ έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της απαγόρευσης της άμβλωσης, εμφανίζεται εχθρική ως προς την αντισύλληψη και την ασφάλισή της, ενώ έχει σχετιστεί και με μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, τη Συμμαχία για την Υπεράσπιση της Ελευθερίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή