Γιατί ΗΠΑ και Ευρώπη είναι σε αναμμένα κάρβουνα με τον Ερντογάν. Ποιά είναι η στρατιωτική ισχύς Ελλάδας – Τουρκίας και άλλες ιστορίες

    Ερντογάν: Μόνη λύση το Παλαιστινιακό κράτος. Ισραήλ: Να φύγει η Χαμάς από την Τουρκία

    Bloomberg: ΗΠΑ και Ευρώπη θα ήταν καλύτερα χωρίς τον Ερντογάν“. Οι δυτικοί ηγέτες θα χαρούν να δουν τον Ερντογάν να φεύγει”, αναφέρει το Bloomberg σε άρθρο γνώμης. “Έχει υπονομεύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ με την απόκτηση συστημάτων πυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία, απογοήτευσε τη συμμαχία εμποδίζοντας την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, απείλησε επανειλημμένα να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες και, τους τελευταίους μήνες, εκτοξεύει ολοένα και πιο πολεμική ρητορική προς την Ελλάδα”.

    Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι τεταμένες σε σημείο που κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν συστηματικά τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν ένα πραξικόπημα κατά του Ερντογάν και για ανάμειξη με τρομοκρατικές ομάδες. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα ήταν καλύτερα χωρίς την ταραχώδη επιρροή του Ερντογάν στις παγκόσμιες υποθέσεις, ειδικά καθώς εντείνεται η αντιπαράθεσή τους με τον Βλαντιμίρ Πούτιν”.

    “Μέχρι να ρίξουν την ψήφο τους οι Τούρκοι, στις προσεχείς εκλογές, οι δυτικοί ηγέτες θα παραμείνουν σε αναμμένα κάρβουνα” καταλήγει το άρθρο του Bloomberg.

    ***

    Η επενδυτική βαθμίδα. Η Société Générale θεωρεί ότι υπάρχει μία “δίκαιη πιθανότητα” η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου, ενδεχομένως και πριν τις εθνικές εκλογές.

    Η ξένη τράπεζα εκτιμά πως ο οίκος S&P θα εκπλήξει τις αγορές αναβαθμίζοντας την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου ακόμη και πριν από τις γενικές εκλογές της χώρας. Προηγουμένος πιστεύει ότι ο οίκος Fitch θα αναθεωρήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας στις 27 Ιανουαρίου, την οποία η γαλλική τράπεζα αναμένει να αναβαθμίσει σε BB+ με σταθερές προοπτικές, από BB με θετικές προοπτικές.

    Οι οικονομολόγοι της Γαλλικής τράπεζας πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό πλεόνασμα μεταξύ των μεγάλων χωρών της ζώνης του ευρώ έως το 2026 και ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα συγκλίνει με εκείνον της Ιταλίας έως το 2027.

    ***

    “Πετάνε” οι εξαγωγές – πρόβλημα το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες για ακόμη ένα μήνα, το Νοέμβριο, συνέχισαν την έντονα ανοδική τους πορεία (+20,4%).

    Είναι χαρακτηριστικό πως στο 11μηνο του 2022, η συνολική αξία των εξαγωγών έφτασε τα 50,11 δισ. ευρώ, ενισχυμένη κατά 37,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Στον αντίποδα, μόνιμη πηγή προβληματισμού αποτελεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο εξακολουθεί να διευρύνεται και να πλήττει τα δημόσια οικονομικά.

    Και αυτό γιατί, εξίσου σημαντική άνοδος καταγράφεται και στις εισαγωγές το Νοέμβριο του 2022, καθώς αυξήθηκαν κατά 1,62 δισ. ευρώ ή κατά 23,5% και ανήλθαν σε 8,49 δισ. ευρώ έναντι 6,88 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2021.

    ***

    Το οικονομικό κλίμα και οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ. Στις 104,3 μονάδες αυξήθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος έναντι 101,4 μονάδων τον Νοέμβριο, σε μία από τις υψηλότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η άνοδος αυτή συγκλίνει με τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση, παρά τις επιμέρους εθνικές διαφοροποιήσεις. Η άνοδος προέρχεται από τη βελτίωση των προσδοκιών κυρίως στη Βιομηχανία και λιγότερο στις Υπηρεσίες, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει στα επίπεδα των αρχών του έτους.

    Αντίθετα, και παρά την εορταστική περίοδο, οι προσδοκίες στο λιανικό εμπόριο επιδεινώνονται, όπως και στις ιδιωτικές κατασκευές. H παρατεταμένη καλοκαιρία έχει καθυστερήσει την επίπτωση του ενεργειακού κόστους όσον αφορά τη θέρμανση, ενώ η γενικότερη, αν και μικρή, υποχώρηση των τιμών των ενεργειακών αγαθών διευκόλυνε μια σειρά κλάδων της οικονομίας. Οι αβεβαιότητες σχετικά με τον πληθωρισμό και στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον παραμένουν ισχυρές, όμως, φαίνεται πως έχουν ενσωματωθεί στις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό και σταδιακά εντός της χρονιάς αναμένεται εξασθένισή τους.

    ***

    H εύθραυστη δημοκρατία. Το ποσοστό των πολιτών του πλανήτη μας που ζει σε συνθήκες δημοκρατίας ήταν στο υψηλότερο επίπεδο το έτος 2000, με ποσοστό 54%. Όπως δείχνει το infographic, το ποσοστό αυτό κατέγραψε μια απότομη επιδείνωση το 2019, πέφτοντας σε μόλις 32%.

    Η κύρια αιτία αυτής της μείωσης ήταν η Ινδία και η υποβάθμισή της από το Freedom House σε «μερικώς ελεύθερη δημοκρατία» και σε «εκλογική απολυταρχία» από το Ινστιτούτο V-Dem του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ μετά τη νίκη του Μόντι στις εκλογές της χώρας το 2019. Η τελευταία υποβάθμιση αφορούσε την ενδεχόμενη «αυξημένη πίεση στις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τον αυξανόμενο εκφοβισμό ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων και μια σειρά επιθέσεων σε μειονότητες, που οδήγησαν σε «υποβάθμιση των πολιτικών δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών». (ΠΗΓΗ: Statista)

    ***

    Αλλάζουν οι δημοσιονομικοί κανόνες. Νε ενδιαφέρον αναμένεται την επόμενη Δευτέρα (16/01) η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης σε μια πρώτη ουσιαστική συζήτηση για τις αλλαγές στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα καθορίσουν – μεταξύ άλλων – και το μεσοπρόθεσμο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

    Η πρόταση της Επιτροπής για την αναμόρφωση των κανόνων δημοσιονομικής διακυβέρνησης αφορά μια εξειδικευμένη αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, ανάλογα με το επίπεδο της οικονομίας κάθε χώρας. Ειδικά για τις χώρες με χρέος πολύ πάνω από το 60% του ΑΕΠ που είναι ο σημερινό όριο όπως η Ελλάδα και η γειτονική Ιταλία, θα προβλέπεται ένα μοντέλο εξειδικευμένων δημοσιονομικών πλαισίων τετραετούς διάρκειας με προσαρμοσμένη στρατηγική μείωσης ανάλογα με τον οικονομικό κύκλο κάθε χώρας.

    Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτό το διάλογο έχοντας ως “όπλο” τις πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις του 2022. Σε επίπεδο προσδοκιών εκτιμάται ότι είναι πιθανό να καταργηθεί επιτέλους ο κανόνας για την αποκλιμάκωση του χρέους, ώστε η δημοσιονομική προσαρμογή να μην απειλεί την ανάπτυξη της οικονομίας όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. (Με πληροφορίες από το capital.gr., Τάσος Δασόπουλος)

    ***

    Η στρατιωτική ισχύς Ελλάδας – Τουρκίας. Στην 30η θέση μεταξύ των ισχυροτέρων στρατιωτικά χωρών του πλανήτη φιγουράρει η Ελλάδα σύμφωνα με την κατάταξη του Παγκόσμιου Δείκτη Στρατιωτικής Ισχύος (Global Firepower-GFP) για το 2023 που παρουσίασε το ομώνυμο site, το οποίο από το 2006 εξετάζει τη στρατιωτική ισχύ των χωρών του πλανήτη.

    Ο συγκεκριμένος δείκτης κατάτάσσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της κάθε χώρας, με βάση περισσότερες από 60 μεταβλητές, όπως ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, οχήματα, πυροβολικό, αντιτορπιλικά, άρματα μάχης, οικονομική δύναμη, παραγωγική δύναμη και γεωγραφικά πλεονεκτήματα.

    Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 30η θέση του δείκτη GFP, με την πρώτη δεκάδα να απαρτίζεται από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Κορέα, το Πακιστάν, την Ιαπωνία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Στην 11η θέση βρίσκεται η Τουρκία και ακολουθούν οι Βραζιλία, Ινδονησία, Αίγυπτος, Ουκρανία, Αυστραλία, Ιράν, Ισραήλ, Βιετνάμ και Πολωνία. Ο δείκτης εξετάζει συνολικά 145 χώρες.

    ***

    Η Αναλένα Μπέρμποκ στηρίζει την Κύπρο. Μετά από αρκετό καιρό, η Γερμανία σκληραίνει την στάση της γύρω από το Κυπριακό. «Η Γερμανία βγάζει από το τραπέζι, οποιοδήποτε σενάριο λύσης δύο κρατών που προωθεί η Τουρκία», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

    «Η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε η κ. Μπέρμποκ διαβεβαιώνοντας ότι το Βερολίνο θα πιέσει περαιτέρω για αποκλιμάκωση της έντασης.

    ***

    Εμινέ ή Ιμέλντα ή Αντουανέτα. Με βαριές κατηγορίες για υποκρισία, «αντουανετισμό και «σκιές» διαφθοράς, συνοδεύει Αμερικανός αναλυτής άρθρο σχετικά με την σύζυγο του Τούρ»κου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν.

    Με τίτλο «Εμινέ Ερντογάν: Η νέα Ιμέλντα Μάρκος;», ο δρ. Μάικλ Ρούμπιν ζωγραφίζει στο σάιτ 1945.com ένα καθόλου κολακευτικό πορτραίτο της συζύγου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο, όμως ο αρθρογράφος τοποθετεί σε ένα πλαίσιο γενικευμένης διαφθοράς και διαπλοκής στην «κεφαλή» της τουρκικής ηγεσίας.

    Σύμφωνα με τον Ρούμπιν, λοιπόν, η Εμινέ Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο του καθεστωτισμού στην Τουρκία, επιδεικνύοντας έναν απερίγραπτο υπερκαταναλωτισμό, αλλά και απέραντη υποκρισία. Από τις εξορμήσεις της για ψώνια στις Βρυξέλλες, μέχρι τα 44.000 δολάρια που ξόδεψε σε αντίκες στη Βαρσοβία, η σύζυγος του Τούρκου προέδρου -ο μισθός του οποίου είναι περίπου 5.000 δολάρια το μήνα- δεν κρύβει τα ακριβά της γούστα: το αγαπημένο της λευκό τσάι κοστίζει περίπου 800 δολαρια το μισό κιλό, όπως η ίδια δηλώνει, την ώρα που για τον μέσο Τούρκο το τσάι του δεν ξεπερνά τις μερικές λίρες.

    ***

    Κορυφώνεται το κοκτέιλ της «τριδημίας». Ισχυρή σύσταση για την τήρηση όλων των μέτρων αυτοπροστασίας και ειδικά της χρήσης μάσκας κάνουν οι επιστήμονες εξαιτίας της έξαρσης τόσο της γρίπης, όσο και του κορωνοϊού, αλλά και άλλων ιώσεων το τελευταίο διάστημα.

    Τα στοιχεία δείχνουν πως το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, κορωνοϊού και αναπνευστικών ιών για το οποίο έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και μήνες οι ειδικοί βαίνει προς κορύφωση, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 100.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως τον Ιανουάριο και έως 300.000 κρούσματα τον Φεβρουάριο.

    Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ, για την περίοδο 26 Δεκεμβρίου με 1η Ιανουαρίου, οι επισκέψεις σε γιατρό για γρίπη κινήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018.

    ***

    Καμία δημοσίευση για προβολή