Γιατί και αυτές οι εκλογές έχουν φαβορί. Θα έρθει “νύχτα” ο Ερντογάν; Γιατί ζήτησε συγγνώμη η Ακρίτα και πως ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει το παπί…

    Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις πέντε αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές

     

    Oι πιθανότητες ανοιχτής σύγκρουσης – ή ατυχήματος ή στρατιωτικού συμβάντος που πυροδοτεί μια απρογραμμάτιστη κλιμάκωση – παραμένουν ελάχιστες, συμφωνoύν αναλυτές από την Ελλάδα και την Τουρκία, εκτιμήσεις που μεταδίδει σε ανταποκρίσή του, από την Αθήνα και την Άγκυρα, το Associeted Press.

    Μια ένοπλη σύγκρουση είναι «ακόμα πολύ, πολύ μικρή πιθανότητα», είπε ο Ozgur Unluhisarcikli, διευθυντής του γραφείου του German Marshall Fund στην Άγκυρα, σημειώνοντας ότι παλαιότερα ατυχήματα, όπως συγκρούσεις μεταξύ πλοίων του πολεμικού ναυτικού ή συντριβές τζετ κατά τη διάρκεια περιπολιών σε νησιά, δεν είχαν οδηγήσει την Τουρκία και την Ελλάδα σε πόλεμο.

    Ένα στρατιωτικό επεισόδιο ή σύγκρουση «είναι ένα σενάριο που δεν έχει πολλές πιθανότητες», συμφωνεί ο  καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης. «Αλλά το κλίμα που καλλιεργεί η τουρκική ηγεσία θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο πιο εύκολο»…

    ***

    Δεν θα είναι “πρωταπριλιάτικο” ούτε… προεκλογικό. “Δεν έχει σχέση με τις εκλογές η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό, θέλω να το αποσαφηνίσω”, ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η επιλογή η αύξηση να έρθει έναν μήνα νωρίτερα ενέχει το στοιχείο ότι τελειώνει τον πρώτο τρίμηνο τον Απρίλιο, αρχίζει η τουριστική περίοδος και υπάρχει αρκετός κόσμος στον τουριστικό κλάδο.

    Ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του για το νέο έτος αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έγιναν το 2022 για τη χώρα αλλά και σε αυτά που έρχονται το 2023, με βασικότερο την αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως είπε «από την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός».

    ***

    Οι κεντρώοι ψηφοφόροι. Οι πολίτες που αυτοχαρακτηρίζονται Κεντρώοι εμπιστεύονται περισσότερο τον Μητσοτάκη από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του Κέντρου, στην πλεοψηφία τους επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να στηρίξουν τον πρωθυπουργό. Τον θεωρούν καταλληλότερα στα θέματα οικονομίας και ανάπτυξης σε ποσοστό 47%, στην εξωτερική πολιτική και άμυνα σε ποσοστό 63%, στην ενεργειακή κρίση (που προφανώς εμπεριέχει και τα μέτρα στήριξης) σε ποσοστό 44%.

    Ενώ οι Κεντρώοι πολίτες στρέφονται προς τον πρωθυπουργό, οι Κεντροαριστεροί δείχνουν την προτίμησή τους προς τον κ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ κινείται ανάμεσα σε συμπληγάδες. Τα ευρήματα αυτά έχουν ενδιαφέρον για την πόλωση που θα προκύψει στις επαναληπτικές εκλογές οι οποίες θα βγάλουν κυβέρνηση και προφανώς δημιουργούν σοβαρό ζήτημα για τον κ. Ανδρουλάκη. (Θοδωρής Καλούδης. Από την πρωτοχρονιάτικη ανάλυση του economico.gr)

    ***

    Για άλλη μια φορά από το 1974 οι εκλογές έχουν φαβορί. Το γεγονός δεν είναι πρωτόγνωρο ούτε πρωτότυπο. Δεν θυμάμαι καμία εκλογή από το 1974  έως το 2019 (δεκαοκτώ, με τις υγείες τους…) που να μην ξέραμε από πριν ποιος πιθανότατα θα νικήσει. Ανεξάρτητα από επιδόσεις, διαφορές και πλειοψηφίες.

    Ακόμη και το 2000, τη μοναδική φορά που κλονίστηκαν τα προγνωστικά, κέρδισε πάλι εκείνος που είχε εξ αρχής προεξοφληθεί ότι θα είναι νικητής.

    Ετσι και τώρα. Εχουμε ένα καθαρό φαβορί που προκύπτει από αναρίθμητες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια. (Γιάννης Πρετεντέρης, Το Βήμα)

    ***

    Χαμηλότερα από 7% έως και 64% τα τιμολόγια ρεύματος. Σε ισχύ τέθησαν τα τα τιμολόγια ρεύματος Ιανουαρίου που ανακοίνωσαν οι πάροχοι στις 20 Δεκεμβρίου.

    Μεγάλος αριθμός νοικοκυριών θα έχει εκπλήξεις καθώς η πλειονότητα των ιδιωτών προμηθευτώνρεύματος παρουσιάζει χαμηλότερες τελικές χρεώσεις για τον τρέχοντα μήνα. Οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι διπλάσιες σε σχέση με τον Δεκέμβριο με αποτέλεσμα τα τιμολόγια που θα πληρώσουν τα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου να είναι χαμηλότερα από 7% έως και 64%.

    ***

    Στα κάτω τους ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα. Για το μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά καθώς οι κύριες κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας ανάπτυξης -οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Κίνα– αντιμετωπίζουν εξασθένηση της δραστηριότητας, δήλωσε χθες η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

    Η νέα χρονιά θα είναι «πιο δύσκολη από τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην κυριακάτικη πρωινή ενημερωτική εκπομπή του CBS «Face the Nation».«Γιατί; Επειδή οι τρεις κύριες οικονομίες – οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Κίνα – επιβραδύνουν όλες ταυτόχρονα», εξήγησε.

    ***

    Η παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει. Οι τρείς μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης (S&P, Moodys, FITCH) της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών, των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο ως ρυθμιστές των αγορών, βλέπουν για το 2023 επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

    Το βασικό σενάριο είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα περιοριστεί στο 2% (από 3,1% το 2022) και ο πληθωρισμός θα επιμείνει, αν και θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2022. Μάλιστα, σημειώνουν ότι αν εξαιρέσει κανείς την περίοδο της πανδημίας, η επιβράδυνση που θα σημειωθεί είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων δεκαετιών. Με τις εκτιμήσεις αυτές συντονίζονται και οι «θεσμοί», δηλαδή οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που βλέπουν ότι ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι περί το 2,2%. (Ζώης Τσώλης, Protagon.gr)

    ***

    (Του Aνδρέα Πετρουλάκη, Protagon.gr)

    “Περάστε δια υπόθεσίν σας”. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica αναφέρει σε σημερινό (Κυριακή) δημοσίευμά της, ότι «η έρευνα για το Qatargate μπαίνει στην δεύτερη φάση της» και «είναι έτοιμο εισαγγελικό αίτημα για άρση ασυλίας ορισμένων ευρωβουλευτών».

    Κατά την εφημερίδα, η δεύτερη αυτή φάση μπορεί να ξεκινήσει από αύριο, κιόλας, με νέες έρευνες και άμεση αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Η La Repubblica προσθέτει ότι οι Βέλγοι εισαγγελείς, τις ώρες αυτές, πληροφόρησαν το προεδρείο του Ευρωκοινοβουλίου ότι θα στείλουν πολύ σύντομα, πιθανόν, αίτημα άρσης ασυλίας ευρωβουλευτών.

    Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι πρόκειται, όπως φαίνεται, για δυο αιτήματα που αφορούν τους ευρωβουλευτές Μάρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο.

    ***

    Οι πιθανότητες τοτυ Ερντογάν. Οι πιθανότητες επανεκλογής του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023 είναι αυξημένες για δύο λόγους. Πρώτον, η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη καταλήξει ποιος θα είναι ο δικός της υποψήφιος. Οι αντι-ερντογανικές δυνάμεις συνεχίζουν να ακολουθούν μεμονωμένες στρατηγικές, αλλά ο χρόνος κυλάει πλέον εναντίον τους. Δεύτερον, έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, τα πελατειακά δίκτυα του κυβερνώντος κόμματος είναι ικανά να κινητοποιήσουν μεγάλες μάζες ψηφοφόρων. Γύρω από την υποψηφιότητα του Ερντογάν συσπειρώνονται πολλοί ισχυροί παράγοντες. Ο επιχειρηματικός κόσμος, στη συντριπτική του πλειονότητα, ενστερνίζεται την παροιμία «αυτός που ψάχνει τον τέλειο φίλο θα μείνει χωρίς φίλους» (Καθηγητής Μάνος Καραγιάννης, Καθημερινή).

    ***

    Όλα πήγαν λάθος για τον Πούτιν. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξε πως τελικά όλες οι υποθέσεις ήταν λανθασμένες: Λάθος έκαναν όσοι πίστευαν ότι η Μόσχα δρούσε με τη λογική και δεν θα επιχειρούσε ένα τόσο παράτολμο εγχείρημα. Λάθος έκαναν, επίσης, όσοι πίστεψαν πως ο πόλεμος θα διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, αλλά και όσοι θεωρούσαν πως η Ρωσία είχε έναν τρομερά εξοπλισμένο και εξελιγμένο στρατό.

    Ειδικά ως προς το τελευταίο, αν και αφηνόταν να εννοηθεί πως η Ρωσία ξόδεψε δισεκατομμύρια δολάρια για τον εκσυγχρονισμό του στρατού της, αυτό φαίνεται πως τελικά ήταν -σε μεγάλο βαθμό- απάτη, αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNN.

    Εκτός αυτού, η Ρωσία συνάντησε μια Δύση που αντέδρασε αμέσως, στέλνοντας οπλικά συστήματα στα ανατολικά της σύνορα. Ωστόσο, μήπως το νέο έτος πρέπει να βρει την Ευρώπη περισσότερο προετοιμασμένη για την επόμενη φάση του πολέμου; (Από το CNN)

    ***

    Τέλμα στην Ουκρανία. “Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα συνεχίσει, αλλά καμία από τις δυο πλευρές δεν θα πετύχει εδαφικά κέρδη ικανά να υποβαθμίσουν σημαντικά την διαπραγματευτική θέση της άλλης”, αναφέρει σε ανάλυσή του το Stratfor, θεωρώντας ότι και οι δυο πλευρές θα επιχειρήσουν νέες επιθέσεις εν μέσω ανησυχιών πως η πρώτη γραμμή θα «βαλτώσει» με την πάροδο του χρόνου.

    Οι ουκρανικές δυνάμεις, με τη βοήθεια σταθερής στρατιωτικής υποστήριξης από τους Δυτικούς συμμάχους, θα επικεντρώσουν τις επιθέσεις τους στα νότια προς την Αζοφική Θάλασσα για να απομονώσουν τις ρωσικές δυνάμεις στον χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία. Η Ουκρανία θα κλιμακώσει επίσης τις επιθέσεις κατά στόχων εντός της Ρωσίας ελπίζοντας να διαβρώσει περαιτέρω τη δημοφιλία του πολέμου εντός της Ρωσίας.

    Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα συνεχίσει την εκστρατεία της για καταστροφή κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας, επικεντρωνόμενη στις γραμμές ηλεκτρισμού, ύδρευσης και επικοινωνιών.

    ***

    Η νέα εποχή της αστροφυσικής. Οι απαντήσεις σε παλιές ερωτήσεις της ανθρωπότητας σχετικά με τα σχεδόν 14 δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικής ιστορίας είναι πιο κοντά από ποτέ. Και όπως πιστεύει η η επιστήμονας της NASA, Stefanie Milam «βρισκόμαστε σε μια εντελώς νέα εποχή αστροφυσικής και πλανητικής επιστήμης».

    Ήδη, το τηλεσκόπιο Webb (το οποίο εκτοξεύτηκε πριν από ένα χρόνο) μας έστειλε ένα πορτρέτο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Γαλαξία και, επίσης, παρέδωσε εντυπωσιακές εικόνες αστρικών και γαλαξιακών γεννήσεων – δίνοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με την εξελισσόμενη δομή των πρώιμων γαλαξιών και τα πρώτα αστέρια που ενεργοποιήθηκαν στο σύμπαν. (Η εκδίκηση του Γαλιλαίου…)

    ***

    Η “μικρή Μαρία του Έβρου”, η Ακρίτα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγγνώμη ζήτησε δημόσια η Έλενα Ακρίτα για όσα έγραψε πιστεύοντας την τουρκική προπαγάνδα (και τις φωνές του ΣΥΡΙΖΑ)  για την ανύπαρκτη … “νεκρή άταφη” μικρή Μαρία στον Έβρο. Γράφει η Κυρία Ακρίτα:

    «Στην εκπνοή του χρόνου, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη γιατί κι εγώ – όπως τόσοι άλλοι (sic) – πίστεψα την ιστορία της ‘μικρής Μαρίας’ από τον Έβρο. Οι προθέσεις μου ήταν ειλικρινείς, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Ειλικρινά λυπάμαι. Εύχομαι το 2023 να βρούμε τη δύναμη να ζητάμε συγγνώμη όταν σφάλλουμε και να προσπαθούμε να διορθώνουμε τα λάθη μας.»

    Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια δεν είχε την τόλμη (και την εντιμότητα) να ζητήσει συγγνώμη για όσα ψέματα έχτισε πάνω στο θλιβερό αυτό θέμα… (Θα μου πείτε ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός… Το κόμμα του κ. Τσίπρα!)

    Θήττα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Καμία δημοσίευση για προβολή