Γιατί ο κορονοϊός προσβάλει και τους εμβολιασμένους; – Οι τέσσερις λόγοι που επιτρέπουν στον ιό να «σπάσει» την ανοσία – Πόσο, και γιατί, είναι μειωμένος ο κίνδυνος θανάτου

Γιατί ο κορονοϊός προσβάλει και τους εμβολιασμένους;

Γιατί ο κορονοϊός προσβάλει και τους εμβολιασμένους; Ο αριθμός των εμβολιασμένων που προσβάλλονται από Covid-19 αυξάνεται σε πολλές χώρες – γεγονός, που οι επιδημιολόγοι χαρακτηρίζουν αναμενόμενο σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του γερμανικού ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ»  για την πανδημία.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, περίπου 120.000 πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες έχουν νοσήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι περισσότεροι με ελαφρά συμπτώματα. Από αυτούς, 5.000 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία και 1.000 υπέκυψαν.

Οι 4 λόγοι για τους οποίους ο κορονοϊός προσβάλει και εμβολιασμένους

Το ινστιτούτο παραθέτει τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους ο κορονοϊός προσβάλλει και εμβολιασμένους:

  • Η προστασία δεν είναι απόλυτη, αφού κανένα εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό κατά 100%. Και αυτό σημαίνει πως η εμβολιαστική κάλυψη πρέπει να αυξηθεί όσο γίνεται περισσότερο.
  • Τα ενεργά κρούσματα αυξάνονται. Και όσο περισσότεροι είναι οι ασθενείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μολυνθούν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκε σε διάστημα δύο εβδομάδες σε περισσότερα από 230.000.
  • Η προστασία φθίνει: Υπάρχουν πλέον αρκετές μελέτες που δείχνουν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer πέφτει στο 77% τέσσερις μήνες μετά της δεύτερη δόση, ενώ της Moderna παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 92 %. Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (STIKO), συνιστά πλέον αναμνηστική δόση εμβολιασμού για τα άτομα 70 ετών και τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Στέλεχος Δέλτα: Η παραλλαγή που κυριαρχεί πλέον στην πανδημία μειώνει ως ένα  βαθμό την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. «Με το παλιό στέλεχος, είχαμε 95% προστασία έναντι μιας νέας μόλυνσης» δήλωσε ο επιδημιολόγος Μπερντ Σάλτζεμπεργκ μιλώντας στο δίκτυο ARD. «Τώρα με την μετάλλαξη Δέλτα, αυτή η προστασία είναι μικρότερη και φτάνει περίπου το 80%».

Σύμφωνα με το ινστιτούτο, ειδικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο χορηγείται μόνο σε μία δόση, προστατεύει μόνο κατά 70%  από το Δέλτα. Ωστόσο αντιστοιχεί σε μικρό μόνο μέρος του εμβολιαστικού προγράμματος στη Γερμανία. Οι ειδικοί συνιστούν τώρα μια πρόσθετη δόση εμβολίου mRNA, τέσσερις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με J&J.

Συντριπτικά χαμηλότερος ο κίνδυνος θανάτου για τους εμβολιασμένους

Πάντως ο κίνδυνος θανάτου είναι 98% μικρότερος για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 18 έως 59 ετών, τονίζει το ινστιτούτο. Στους ηλικιωμένους, ο κίνδυνος θανάτου εκτιμάται ότι είναι 85% μικρότερος, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

Πώς εξηγείται αυτό; Σύμφωνα με το ινστιτούτο, από τους 1.067 θανάτους εμβολιασμένων ατόμων μέχρι στιγμής στη Γερμανία, περίπου το 73% ήταν άνω των 80 ετών. «Αυτό αντανακλά τον γενικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου – ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων – για αυτήν την ηλικιακή ομάδα» αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ».

Καμία δημοσίευση για προβολή