Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τις γαλλικές φρεγάτες Belharra – Οι αλλαγές στους συσχετισμούς ισχύος με την Τουρκία – Ο ρόλος της AUCUS και το “πράσινο φως” του Μπάιντεν

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε τις γαλλικές φρεγάτες Belharra

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοινώνουν σήμερα από το Παρίσι την νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών με «κορονίδα» την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών Belharra.

Η Αθήνα κατέληξε τελικά στην αγορά «3+1» γαλλικών φρεγατών και η επιλογή αυτή έγινε με τριπλό σκεπτικό – επιχειρησιακό, γεωπολιτικό και διπλωματικό.

Γιατί η Αθήνα επέλεξε τις γαλλικές φρεγάτες Belharra

Στο επιχειρησιακό επίπεδο, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές επίπεδο, εκτιμήθηκε ότι:

  • Η απόκτηση των τριών Belharra, οι οποίες θεωρούνται το πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό όπλο για το Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αναβαθμίζει εντυπωσιακά την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
  • Είναι ενδεικτικό πως κορυφαία πηγή των Ενόπλων Δυνάμεων μίλησε για  “τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» και τόνισε ότι «με αυτήν την προσθήκη οι συσχετισμοί στο πεδίο Ελλάδας και Τουρκίας αλλάζουν καθοριστικά υπέρ μας».
  • Η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών οι οποίες θεωρούνται πλοία ανοιχτής θαλάσσης και φέρουν αναβαθμισμένο οπλισμό, σε συνδυασμό με τα γαλλικά Rafale, τα οποία επίσης έχουν τη δυνατότητα να δρουν σε ευρύτερες περιοχές, συνιστά, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές, επέκταση του αμυντικού δόγματος της χώρας κατά τρόπο που να καλύπτονται ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο -νοτίως της Κρήτης ή ακόμα και στην Κυπριακή ΑΟΖ- σε περιοχές, δηλαδή, που επιχειρεί να αμφισβητήσει η Τουρκία μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Τι σημαίνει η ρήτρα αμυντικής συνδρομής

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, στην απόφαση της Αθήνας έπαιξε καθοριστικό ρόλο και το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά κατάφερε να συμπεριλάβει στο deal ρήτρα γαλλικής αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση τουρκικής προσβολής, κάτι που δεν είχε καταστεί δυνατό στην φάση της πρώτης συμφωνίας για τα Rafale.

  • Με αυτό τον τρόπο, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, η Γαλλία επεκτείνει τον ζωτικό της χώρο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Εάν αυτή η επέκταση παγιωθεί, σηματοδοτείται και ένα βήμα χαλάρωσης της γερμανικής επιρροής, που  ήταν κυρίαρχη τα προηγούμενα χρόνια . Το γεγονός αυτό αποκτά πρόσθετη σημασία στην παρούσα συγκυρία, λόγω του κενού που αφήνει η αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την ευρωπαϊκή σκηνή και ενώ είναι ακόμα ασαφής η στρατηγική που θα ακολουθήσει το Βερολίνο υπό το νέο κυβερνητικό συνασπισμό, όταν αυτός προκύψει.

Ο ρόλος της AUCUS και η ενημέρωση Πάιατ από τον Ν. Δένδια

Τρίτος κρίσιμος παράγοντας για τις τελικές αποφάσεις ήταν η μεγάλη, και αιφνιδιαστική για την Ευρώπη και την Γαλλία, συμφωνία AUCUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα θεωρούν πως η AUKUS επιβεβαίωσε την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποβαθμίσουν περαιτέρω τον ρόλο τους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, κάτι που θα δημιουργήσει ένα στρατηγικό κενό. Αυτό το κενό επιχειρεί να καλύψει η Ελληνογαλλική συμφωνία και η ενίσχυση του γαλλικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή.

  • Είναι πιθανό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές,  ο Πρόεδρος Μπάιντεν – στην επικοινωνία που είχε με τον Εμαανουέλ Μακρόν – να τον ενθάρρυνε σε μια τέτοια εξέλιξη αφήνοντάς παράλληλα “ζωτικό χώρο” για την γαλλική πολεμική βιομηχανία στην περιοχή ( και ως μικρό αντιστάθμισμα των παραγγελιών που έχασε στην Αυστραλία ).

Εδώ, δεν διαφεύγει της προσοχής ότι η Ελλάδα, με τις μικρές δυνάμεις της,  ουσιαστικά όχι μόνο στηρίζει δυναμικά τη σχέση της με τη Γαλλία, αλλά εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει και να “εξευμενίσει” έμμεσα το Παρίσι για λογαριασμό της Ουάσιγκτον,  μετά την σφοδρή δυσαρέσκεια Μακρόν για τη συμφωνία AUKUS και την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ήδη από χθες το πρωί τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ – μια ενημέρωση, που θεωρείται ότι ήταν και το τελετουργικό για το «πράσινο φως» της Ουάσιγκτον προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας.

Σε συνδυασμό με αυτή την συμφωνία ενδέχεται το επόμενο διάστημα να ανακοινωθεί η προμήθεια με leasing 2+2 κορβετών του Αμερικανικού Ναυτικού, οι οποίες θα προορίζονται για “κοινές επιχειρήσεις” στην περιοχή της Μεσογείου και θα σταθμεύουν στο Ναύσταθμο της Κρήτης.

Καμία δημοσίευση για προβολή