Γιατί ο Πούτιν αποσύρει τον ρωσικό στρατό από τα σύνορα με την Ουκρανία –Η επίδειξη ισχύος, το μήνυμα στον Μπάιντεν και η συνάντηση κορυφής

Πούτιν Μπάιντεν

Nέα δεδομένα στο γεωπολιτικό πόκερ Ουάσιγκτον – Μόσχας και πιθανό βήμα προς ρωσοαμερικανική συνάντηση κορυφής διαμορφώνει η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει τον ρωσικό στρατό από την συνοριακή ζώνη της Ουκρανίας.

Την απόφαση του ρώσου προέδρου και την άμεση έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί σε προκεχωρημένες θέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε χθες ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου που ήταν παρών στις ασκήσεις στην Κριμαία. Όπως δήλωσε, η αποχώρηση των δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί στην Κριμαία και τη δυτική Ρωσία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Μαίου.

Αρση της πολεμικής απειλής;

Η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων στην μεθόριο της Ουκρανίας είχε εκληφθεί ως ευθεία πολεμική απειλή από το Κίεβο αλλά και από την Δύση, με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να αξιώνουν από την Μόσχα άμεση απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση της αποχώρησης έγινε χθες δεκτή θετικά μεν, αλλά με ανοιχτές επιφυλάξεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εποπτεύει στενά την διαδικασία αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων και των οπλικών συστημάτων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή, ενώ κάλεσε την Μόσχα να αναιρέσει άμεσα και την απόφαση απαγόρευσης της ναυσιπλοΐας σε τρεις ζώνες της Μαύρης Θάλασσας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

«Αυτό που έχει σημασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τι θα γίνει επί του πεδίου από σήμερα», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ΕΕ επαναδιατυπώνει την αταλάντευτη υποστήριξή της προς την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα απαγόρευση της ναυσιπλοΐας για τα ξένα πολεμικά και κρατικά πλοία σε τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που έχει προσαρτήσει η Μόσχα.

Το μήνυμα του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε ικανοποίηση για την ανακοίνωση της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων δηλώνοντας παράλληλα, όπως και το ΝΑΤΟ, ότι παραμένει «σε επιφυλακή».

«Κάθε μέτρο αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Ρωσίας είναι σημαντικό και θα έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και καιρό», δήλωσε από την πλευρά του αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Η ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, όπως επισημαίνουν δυτικοί αναλυτές, χρησιμοποιήθηκε από τον Πούτιν και ως μέσο επίδειξης δύναμης προς τις ΗΠΑ, και δεν θεωρείται τυχαίο ότι ήρθε μετά την επιλογή Μπάιντεν να αποκαλέσει δημόσια «δολοφόνο» τον ρώσο πρόεδρο.

Συνάντηση κορυφής Πούτιν – Μπάιντεν;

Η αποχώρηση όμως των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία είναι πιθανό να ανοίξει τον δρόμο για αμερικανορωσική συνάντηση κορυφής το καλοκαίρι σε ουδέτερη χώρα, όπως έχει προτείνει η Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Γκαλεότι, στην παρούσα συγκυρία το Κρεμλίνο πίεσε την Ουάσινγκτον προς την κατεύθυνση.

Την ίδια ώρα η Μόσχα μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένη καθώς με τις τελευταίες στρατιωτικές κινήσεις «η Ρωσία έδειξε ότι μπορεί να αναπτύξει γρήγορα και μαζικά στρατιωτικές δυνάμεις σε ένα θέατρο επιχειρήσεων», τονίζει επίσης ο Μαρκ Γκαλεότι, ενώ το Κίεβο την ίδια ώρα εισέπραξε ακόμη μία άρνηση σε μία ταχεία ένταξή του στο ΝΑΤΟ.

Καμία δημοσίευση για προβολή