Γιατί οι αποφάσεις της Διάσκεψης για την Λιβύη ικανοποιούν την Ελλάδα. Μακρόν: η Ρωσία και η Τουρκία να αποσύρουν άμεσα δυνάμεις και μισθοφόρους από τη Λιβύη

Γιατί οι αποφάσεις της Διάσκεψης για την Λιβύη ικανοποιούν την Ελλάδα

Εντολή αποχώρησης των ξένων μισθοφόρων από την Λιβύη και πρόβλεψη για κυρώσεις κατά όσων επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου την χώρα περιλαμβάνει το Κείμενο Συμπερασμάτων της Διάσκεψης για την Λιβύη – ένα κείμενο, για το οποίο έχει αρκετούς λόγους να είναι ικανοποιημένη η Ελλάδα παρά τα υψηλά ρίσκα και τις αβεβαιότητες ως προς την τήρηση της συμφωνίας.

  • Η απόφαση που ελήφθη χθες στο Παρίσι προβλέπει ότι όποια άτομα, ή οντότητες επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν, υπονομεύσουν, χειραγωγήσουν ή παραποιήσουν την εκλογική διαδικασία και την πολιτική μετάβαση στην Λιβύη θα βρεθούν αντιμέτωπα με κυρώσεις.

Εντολή αποχώρησης των μισθοφόρων από την Λιβύη

Εκφράζει επίσης πλήρη στήριξη στο Σχέδιο Δράσης για την αποχώρηση μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης ανάπτυξης χρονοδιαγραμμάτων και τονίζει ότι οι συμμετέχοντες, επιβεβαιώνουν τον πλήρη σεβασμό και την προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ενότητα της Λιβύης και απορρίπτουν όλες τις ξένες παρεμβάσεις στις υποθέσεις της χώρας.

  • Στην ανάγκη η Ρωσία και η Τουρκία να αποσύρουν άμεσα δυνάμεις και μισθοφόρους από τη Λιβύη στάθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, απηχώντας τα συμπεράσματα της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη. Η απόφαση σημαίνει ότι 300 μισθοφόροι θα αποχωρήσουν άμεσα από την ανατολική Λιβύη, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι οι επόμενες έξι εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για τη μετάβαση της χώρας στην ειρήνευση.

«Όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν», είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν, «να αποδεχθούν το αποτέλεσμα των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα».

Γιατί το κείμενο συμπερασμάτων ικανοποιεί την Ελλάδα

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην Διάσκεψη ανέδειξε τον  ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ετοιμότητά της να συνδράμει ώστε να πετύχει η εκλογική διαδικασία στη Λιβύη. Δήλωσε, δε, ότι η χώρα μας είναι ετοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μία πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης.

Το κείμενο συμπερασμάτων, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, ικανοποιεί την ελληνική πλευρά για τρεις κυρίως λόγους:

  • Γίνεται σαφής αναφορά στη δέσμευση των Λίβυων για τη διενέργεια ελεύθερων, συμπεριληπτικών και αξιόπιστων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.
  • Στο θέμα της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων, μισθοφόρων και στρατευμάτων, για πρώτη φορά γίνεται αναφορά σε χρονικό ορίζοντα απομάκρυνσης, καθώς υπάρχει σαφής αναφορά για την «άμεση ανάπτυξη χρονοδιαγραμμάτων», αναφορά στην οποία επέμεινε η ελληνική πλευρά μαζί με άλλους συμμετέχοντες.
  • Υπάρχει σαφής αναφορά στην επιχείρηση IRINI και στο έργο που έχει επιτελέσει στην επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

O φόβος υπονόμευσης των εκλογών του Δεκεμβρίου από την Τουρκία

Στο εξής, και για τις επόμενες έξι εβδομάδες, το μεγάλο στοίχημα είναι η τήρηση της συμφωνίας, με τα βλέμματα και τις υποψίες όλων να στρέφονται προς την πλευρά της Τουρκίας.

Ο μεγάλος φόβος είναι μια ενδεχόμενη προσπάθεια ματαίωσης ή μακράς αναβολής των εκλογών από την προσκείμενη στην Άγκυρα πλευρά – μια πλευρά, στην οποία πρωταγωνιστεί ο τουρκικής καταγωγής Πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κράτους, Χαλίντ Αλ Μίσρι, άμεσα συνδεόμενος με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Ο Αλ Μίσρι έχει απειλήσει μάλιστα ότι θα μποϋκοτάρει τις εκλογές αν γίνουν με βάση τον τελευταίο νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Καμία δημοσίευση για προβολή