Γιατί οι Γερμανοί αγοράζουν μαζικά ράβδους χρυσού; – Το ρεκόρ ζήτησης του 2021, ο φόβος του πληθωρισμού και οι μνήμες της Βαϊμάρης

Υποχώρησαν από το υψηλό ρεκόρ που κατέγραφαν νωρίτερα οι τιμές του χρυσού και οδεύει να σπάσει το σερί των εννέα συνεχόμενων συνεδριάσεων

O πληθωρισμός υπήρξε ο μεγάλος, εθνικός φόβος των Γερμανών πριν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ηταν ο ίδιος φόβος που έβαλε στον δημοσιονομικό «γύψο» του Συμφώνου Σταθερότητας το ευρώ, όταν αυτό γεννήθηκε για να αντικαταστήσεις το μάρκο. Και είναι ο ίδιος φόβος που στον νέο ακήρυχτο πόλεμο, τον πόλεμο της πανδημίας, ωθεί τους Γερμανούς να αγοράζουν μαζικά ράβδους χρυσού.

Ρεκόρ ζήτησης για ράβδους χρυσού στο πρώτο εξάμηνο

Παραδοσιακά, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής νομισμάτων και ράβδων χρυσού στην Ευρώπη. Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία του World Gold Council που επικαλείται το Bloomberg, φέτος έσπασαν σχεδόν όλα τα ρεκόρ: Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 η ζήτηση για ράβδους χρυσού στην Γερμανία ήταν η υψηλότερη που έχσει καταγραφεί από το 2009. Και ο βασικός λόγος γι αυτό το ρεκόρ ζήτησης είναι και πάλι ο φόβος του πληθωρισμού, που ανεβαίνει σταθερά στην ευρωζώνη.

“Εχουμε τον φόβο του πληθωρισμού στο DNA μας”

«Έχουμε τον φόβο του πληθωρισμού στο DNA μας. Τώρα ο κίνδυνος αυξάνεται», λέει στο Bloomberg ο Ραφαέλ Σέρερ, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία εμπορίας μετάλλων Philoro Edelmetalle, της οποία οι πωλήσεις χρυσού αυξήθηκαν φέτος κατά 25% σε σχέση με το 2020. «Οι προοπτικές για τα πολύτιμα μέταλλα είναι πολύ θετικές», εκτιμά ο ίδιος.

Η αγάπη της Γερμανίας για τον χρυσό έχει τις ρίζες της στον υπερπληθωρισμό που έπληξε την Δημοκρατία της Βαϊμάρης πριν από έναν αιώνα, όταν η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατέρρευσε.

Τον περασμένο μήνα, η άρση των lockldown και το άνοιγμα της οικονομίας ώθησε τον πληθωρισμό στη Γερμανία στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και πλέον. Τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη καθιστούν επίσης πιο ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, όπως επισημαίνει ο Σέρερ.

Η εκστρατεία του AfD κατά της ΕΚΤ

Την τάση αυτή τροφοδότησε περαιτέρω το γερμανικό ευρωσκεπτιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο προσπάθησε να αξιοποιήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό για να κερδίσει στήριξη ενόψει των εθνικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου. Γνωστό για την αντι-μεταναστευτική του στάση, κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι «πίεσε» τις αποταμιεύσεις των Γερμανών, με την «κατακριτέα πολιτική μηδενικού επιτοκίου».

Η προειδοποίηση του κόμματος εκφράστηκε και τον Ιούνιο μέσα από την εφημερίδα Bild, το μεγαλύτερο ταμπλόιντ στη Γερμανία. Ένα άρθρο με τίτλο «Ο πληθωρισμός τρώει τις αποταμιεύσεις μας», περιλάμβανε και ένα γράφημα που έδειχνε πώς αυξήθηκαν οι τιμές της βενζίνης, καθώς άλλων καταναλωτικών αγαθών.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, η ζήτηση για ράβδους και κέρματα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τους προηγούμενους έξι μήνες, έναντι 20% στον υπόλοιπο κόσμο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του World Gold Council.

Ο χρυσός «έπαιζε πάντα έναν συγκεκριμένο ρόλο μεταξύ των Γερμανών επενδυτών», δήλωσε ο Alexander Zumpfe, trader στη διυλιστήριο Heraeus Metals Germany. «Με το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αυτό είναι ακόμη πιο έντονο σήμερα».

Ανησυχίες για  την άρση των μέτρων στήριξης

Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές του χρυσού έχουν μειωθεί σχεδόν 7% από τις αρχές Ιουνίου, καθώς η αγορά προετοιμάζεται για τον περιορισμό των ισχυρών μέτρων τόνωσης της αμερικανικής Fed, που οδήγησαν το πολύτιμο μέταλλο σε ύψη ρεκόρ το 2020.

Καμία δημοσίευση για προβολή