Γιατί οι ιταλοί έπαψαν να είναι ερωτευμένοι με την Ευρώπη και την απειλούν

    Financial Times / Euro2day.gr

    Μία πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση σχετικά με τις πολιτικές επιλογές των Ιταλών και πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν ως και να αποσταθεροποιήσουν την Ευρωζώνη, διαβάζουμε στο Euro2day.gr, που δημοσιεύει ανάλυση που προέρχεται από γνωστό αρθρογράφο των Financial Times, Martin Wolf. 

    Ο Wolf θεωρεί κύρια αιτία του κακού την οικονομική ύφεση της γείτονα χώρας. Και ποιο είναι το κακό; Το ότι ένα παλιό και ιδρυτικό μέλος της ΕΕ δε βλέπει με καθόλου καλό μάτι αυτό το σχήμα των 28 κρατών-μελών που σημειώνει αργή πρόοδο. Θεωρεί ότι την κρατά πίσω και γι’ αυτό εκλέγει ακραία κόμματα. Ας δούμε τι ακριβώς λέει…

    Τις αιτίες για τις οποίες η Ιταλία δεν είναι πια ερωτευμένη με την Ευρώπη αναλύει Martin Wolf, γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, στη σκιά του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

    Το χάσμα Βορρά – Νότου

    Θυμίζει ότι οι Ιταλοί ήταν οι πλέον παθιασμένοι οπαδοί του ευρωπαϊκού πρότζεκτ, αλλά εξηγεί ότι πίσω από τις εξελίξεις κρύβεται η απόδοση της ίδιας της ευρωζώνης.

    Η Ιταλία δεν έχει ανακτήσει τα επίπεδα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που είχε προ της κρίσης του 2007 σε αντίθεση με τη Γερμανία αλλά και το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ. Βαρύνεται με τεράστιο χρέος και εν πολλοίς η ανάπτυξή της εξαρτάται από την πολιτική της ΕΚΤ.

    Το χάσμα με το Βορρά είναι τεράστιο. Η απασχόληση (ηλικίες 15-64) είναι πάνω από 75% στη Γερμανία και κάτω από 60% για την Ιταλία.

    [more]

    Γιατί οι Ιταλοί ψηφίζουν αντισυστημικά

    Το ερώτημα είναι πώς θα επηρεαστεί η Ευρώπη από τις πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Κίνημα Πέντε Αστέρων και Λίγκα του Βορρά εκλέχθηκαν για να απορρίψουν την κοινή συνισταμένη της Ευρώπης, τονίζει ο Μ. Wolf. Διεκδικούν το δικαίωμα να ξοδέψουν περισσότερα σε τομείς, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και να ανατρέψουν ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

    Όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε σε μετωπική σύγκρουση με την Ευρώπη περιλαμβανομένης την ΕΚΤ. Αν αυτό δημιουργήσει κρίση στην αγορά χρέους θα είναι πολύ δύσκολο να επέμβει η Κεντρική Τράπεζα, καθώς η Ρώμη θα έχει παραβιάσει τους κανόνες.

    Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί, τονίζει. Θα έχουμε κρίση ή θα υποχωρήσουν τα δυο κόμματα; Αυτό που φοβίζει, συμπληρώνει, είναι ότι αν αυτά τα κόμματα αποσυρθούν μπορεί να αντικατασταθούν από άλλα πιο ακραία.

    Όσο η ιταλική οικονομία τα πάει καλά, θα κάτσουν φρόνιμα

    Δίνοντας ο αρθρογράφος και μια θετική νότα υποστηρίζει ότι η ιταλική οικονομία βελτιώνεται και θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αισθάνονται καλύτερα και η κυβέρνηση θα κάνει κάποια πράγματα ώστε να δείξει ότι τηρεί τις υποσχέσεις προς τον Ιταλικό λαό, χωρίς να παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

    Έτσι θα ξεχάσουμε τους εφιάλτες, καθώς το ενδεχόμενο σπασίματος της ευρωζώνης είναι τρομακτικό. Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως άλλες χώρες στο παρελθόν…

    ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ Euro2day.gr

    [/more]

    Καμία δημοσίευση για προβολή