Γιατί “πετάει” σε ιστορικά υψηλά ο χρυσός. Καταγράφει κέρδη 6% τον Μάρτιο

ΓΧρυσός: «Στοιχήματα» για 3.000 δολ. η ουγκιά και προβληματισμός

Iστορικά υψηλά άγγιξε την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός, ολοκληρώνοντας δυναμικά μια εβδομάδα που περιελάμβανε 10 συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο. Ωστόσο, το ράλι είχε ξεκινήσει από την αρχή του μήνα, με το πολύτιμο μέταλλο να καταγράφει κέρδη τουλάχιστον 6% τον Μάρτιο, πλησιάζοντας έτσι την καλύτερη μηνιαία επίδοση του 2023.

Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του χρυσού, ο οποίος ξεπέρασε προσωρινά τα 2.200 δολάρια η ουγγιά (τιμή spot), μπορεί να αποδοθεί σε δύο βασικούς παράγοντες. Πρώτον, υπάρχει η προσδοκία για μείωση των επιτοκίων δανεισμού τους επόμενους μήνες. Δεύτερον, οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τα αποθεματικά τους σε χρυσό.

Προσδοκία για μείωση των επιτοκίων δανεισμού

Ειδικότερα, οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες στις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν εκπέμψει σήμα για μείωση των επιτοκίων. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ήταν η πρώτη που έκανε το τολμηρό βήμα, προχωρώντας σε μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

Ενόψει της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, ο χρυσός δείχνει να ανεβαίνει, καθώς υπάρχει αντίστροφη σχέση με το κόστος του χρήματος.

Παρά τις ανησυχίες για πληθωρισμό υψηλότερο από το προσδοκώμενο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) παραμένει πιστή στην πρόβλεψη για τρεις μειώσεις 0,25 μονάδων βάσης μέσα στο 2024. Η αγορά στοιχηματίζει πως η πρώτη θα συμβεί το δεύτερο εξάμηνο, ακόμη και τον Ιούνιο, βάσει των σχολίων από τους αρμόδιους αξιωματούχους.

Στην Ευρώπη, οι policymakers της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα είτε μείωση είτε αμετάβλητα επιτόκια, σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, όπου κάποιοι ζητούσαν αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί πως τελικά τα διατήρησε αμετάβλητα για έναν ακόμη μήνα.

Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, η επικεφαλής Christine Lagarde άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, εφόσον δεν υπάρξει επιδείνωση στα στοιχεία και δεν αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός.

Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθεματικά τους σε χρυσό

Ταυτόχρονα, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αυξάνουν τα αποθεματικά τους σε χρυσό. Βάσει πρόσφατης ανάλυσης από την Bank of America, οι κεντρικές τράπεζες συγκεντρώνουν χρυσό με πρωτοφανή ρυθμό, έχοντας αγοράσει τουλάχιστον 2.100 τόνους του πολύτιμου μετάλλου τα τελευταία δύο χρόνια.

Πρόκειται για μέρος της στρατηγικής διαχείρισης των αποθεμάτων τους, ενώ ο χρυσός χρησίμευε ανέκαθεν και ως αντιστάθμισμα κινδύνου ή ως «καταφύγιο» έναντι έντονων διακυμάνσεων στην αγορά. Έτσι, οι κεντρικές τράπεζες τείνουν να συγκεντρώνουν χρυσό σε περιόδους ύφεσης ή οικονομικής επιβράδυνσης.

Τέλος, εκτιμάται πως η άνοδος του χρυσού συνδέεται και με την ενισχυμένη συμμετοχή των επενδυτών στην αγορά.

Πάντως, η Bank of America προβλέπει ότι η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων ως αποτέλεσμα των μειώσεων των επιτοκίων δανεισμού μπορεί να προσελκύσει περισσότερους επενδυτές στην αγορά χρυσού, ενδεχομένως «σπρώχνοντας» τις τιμές προς το επίπεδο των 2.500-2.600 δολαρίων.

Με πληροφορίες από Euronews – moneyreview

Καμία δημοσίευση για προβολή