Γιατί τα γερμανικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν ως «έξυπνη» την κίνηση της Ελλάδας να στείλει παλιά πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Όπως είναι γνωστό, οι πληροφορίες ότι η Αθήνα σχεδιάζει να στείλει στο Κίεβο το σοβιετικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα S-300, προκειμένου η Ουκρανία να ενισχύσει την αεράμυνά της έναντι των πυραυλικών επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές που πραγματοποιεί η Ρωσία, προκάλεσαν την αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ, με την εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα, να προειδοποιεί την Ελλάδα για πιθανές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια κίνηση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες αυτές, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα στείλει στην Ουκρανία κανένα οπλικό σύστημα που θα αδυνατίσει την αμυντική θωράκιση της χώρας. Ωστόσο, φαίνεται ότι γερμανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η παραχώρηση παλιών, σοβιετικής κατασκευής συστημάτων αεράμυνας που διαθέτει η Αθήνα στο Κίεβο ενδεχομένως να αποτελεί μια έξυπνη κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα έχει μεσο/μακροπρόθεσμα θετικές συνέπειες για τη χώρα.

«Απαρχαιωμένα» συστήματα

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ γράφει στο γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland για την ελληνική στρατηγική στο ζήτημα της παράδοσης ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-300 στην Ουκρανία ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει συστοιχίες πυραύλων ρωσικού τύπου Tor M1, όπως επίσης και παλαιότερους αντιαεροπορικούς πυραύλους Osa από τα αποθέματα του Λαϊκού Στρατού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Τα συστήματα αυτά θεωρούνται σήμερα απαρχαιωμένα».

Εξοικείωση των Ουκρανών

Ο Γερμανός δημοσιογράφος, σύμφωνα με την Deutsche Welle, επισημαίνει ότι «οι ΗΠΑ σχεδιάζουν για του χρόνου τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με σύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot. Ωστόσο, τα παλαιότερα ρωσικά οπλικά συστήματα από τα αποθέματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα ήταν εξαιρετικά ευπρόσδεκτα, λόγω της εξοικείωσης των Ουκρανών στρατιωτών με τη λειτουργία και τη συντήρησή τους. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί επίσης την αντικατάσταση των ρωσικών και σοβιετικών όπλων με σύγχρονο δυτικό εξοπλισμό».

«Έξυπνη κίνηση»

Στο πλαίσιο αυτό ο Χέλερ προσθέτει και τη διάσταση των ελληνοτουρκικών εντάσεων του τελευταίου διαστήματος, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, ως αντιστάθμισμα της αποστολής των πυραύλων στην Ουκρανία, προτείνει τώρα όχι την παράδοση των συστημάτων Patriot, αλλά την τοποθέτηση αμερικανικών συστοιχιών Patriot στην Κρήτη. Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί επανειλημμένα εδώ και εβδομάδες με πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ελλάδας. Η τοποθέτηση αμερικανικών συστημάτων Patriot στην Κρήτη θα ήταν έτσι ένας ακόμη αποτρεπτικός παράγοντας».

Το «μάθημα» των Marder

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Αθήνα, σε συνεννόηση με το Βερολίνο, έστειλε τα άρματα μάχης τύπου BMP-1 -τα οποία επίσης ήταν σοβιετικής κατασκευής- στην Ουκρανία, αντικαθιστώντας τα με τα γερμανικά άρματα τύπου Marder. Αρχικά υπήρξαν αρνητικά σχόλια για τη συγκεκριμένη ανταλλαγή, καθώς υποστηρίχθηκε ότι τα ΒΜΡ-1 είναι πιο ικανά, ωστόσο, λίγο διάστημα αργότερα, και ενώπιον των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα άρματα Puma, το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να «βγάλει από τη ναφθαλίνη» τα Marder, αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι την ικανότητα των αρμάτων αυτών.

Καμία δημοσίευση για προβολή