“Γλυκόπικρο” το γ’ τρίμηνο στην Ευρωζώνη με πτώση ΑΕΠ κατά 0,1% και αύξηση της απασχόλησης 0,3% – Κέρδη 0,24% για το Ευρώ-Δολάριο

Τα καλά νέα που μάς προσέφερε η Eurostat - είχαμε και από αυτά - πέραν της υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 0,1% είναι, ότι η απασχόληση στην Ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο 2023 αυξήθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ακόμα περισσότερο αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2022.

Eurostat: Τεράστια κενά στις ψηφιακές δεξιότητες στην Ελλάδα υποβαθμίζει τη θέση των εργαζομένων

Οριακή υποχώρηση 0,1% κατέγραψε το συνολικό ΑΕΠ των 20 χωρών της Ευρωζώνης στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο (Απρίλιος-Ιούνιος 2023), ενώ παράλληλα αυτό αυξήθηκε έστω οριακά κατά 0,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Eurostat, η οικονομία της Ευρωζώνης τεχνικά θα εισέλθει επισήμως σε ύφεση αν στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγραφεί νέα πτώση του ΑΕΠ (σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023).

Τα καλά νέα που μάς προσέφερε η Eurostat – είχαμε και από αυτά – είναι, ότι η απασχόληση στην Ευρωζώνη στο τρίτο τρίμηνο 2023 αυξήθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ακόμα περισσότερο αυξήθηκε κατά 1,4% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2022. Το στοιχείο αυτό, επιτρέπει μια κάποια αισιοδοξία ή τον μετριασμό της απαισιοδοξίας στους επενδυτές, που σήμερα προτιμούν το Ευρώ λίγο παραπάνω από το Δολάριο ΗΠΑ, με την ισοτιμία EURUSD να καταγράφει αξιόλογα ημερήσια κέρδη 0,24%, έχοντας ανέλθει μέχρι τα 1,0730 Δολάρια, μέχρις στιγμής.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η ανάπτυξη στη Γαλλία το τρίτο τρίμηνο 2023 σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο ήταν οριακή 0,1%, στην Ισπανία 0,3% και στο Βέλγιο 0,5%, όμως το ΑΕΠ υποχώρησε αντίστοιχα κατά 0,1% στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης – τη Γερμανία – παρέμεινε στάσιμο στην Ιταλία και περιορίστηκε σε Αυστρία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Εσθονία και Λιθουανία.

Εμπόδια στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης παρεμβάλλει ο υψηλός πληθωρισμός σε συνδυασμό με τα υψηλά παρεμβατικά επιτόκια που έχουν ακριβύνει το κόστος χρήματος ταυτόχρονα με την περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.

Καμία δημοσίευση για προβολή