Για Μέση Ανατολή, Ουκρανία, ενέργεια, διεύρυνση Ε.Ε., μεταναστευτικό και κλίμα συνομίλησαν Μητσοτάκης-Σολτς

Όλαφ Σολτς: "Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ [σ.σ.: εννοείται από τον κ.Ερντογάν] είναι παράλογες"

Κυριάκος Μητσοτάκης - Όλαφ Σολτς

Τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μεταναστευτικό, την ενέργεια και την προστασία του κλίματος ανέδειξε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ως βασικά θέματα των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας με ικανοποίηση την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε μια σειρά διμερών θεμάτων.

Ο κ.Σολτς επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου, ότι “το Ισράηλ έχει το δικαίωμα – και την υποχρέωση – να υπερασπιστεί τον εαυτό του, στο πλαίσιο πάντα του διεθνούς Δικαίου” και τάχθηκε υπέρ των “ανθρωπιστικών παύσεων” των εχθροπραξιών, οι οποίες θα επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υπενθύμισε τις θηριωδίες της Χαμάς, ζήτησε άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων και τόνισε ότι παραμένει υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή.

“Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και αυτό το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία”, όπως επανέλαβε ο κ.Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον κ.Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντησή του πρώτου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ερχόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο.

Ο κ. Σολτς τόνισε ακόμη ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η Χαμάς και να μην της δοθεί η δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να επαναλάβει τις επιθέσεις της και ξεκαθάρισε, ότι “το Ισραήλ είναι Δημοκρατική χώρα”, η οποία είναι προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ενεργεί αναλόγως. “Οι κατηγορίες εναντίον του Ισραήλ [σ.σ.: εννοείται από τον κ.Ερντογάν] είναι παράλογες”, κατέληξε.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία επεσήμανε, ότι συμφώνησαν με τον κ.Μητσοτάκη για τη συνέχιση της στήριξης της άμυνας της εμπόλεμης – με τη Ρωσία – χώρας, ενώ επεσήμανε, ότι η Γερμανία στηρίζει τη διεύρυνση της Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση βέβαια πως οι ενδιαφερόμενες χώρες (να) ολοκληρώνουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί ασύλου και έκανε λόγο για την ανάγκη διμερών και Ευρωπαϊκών λύσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δευτερογενής μετανάστευση προς τη Γερμανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν ακόμη θέματα ενέργειας και προστασίας του κλίματος.

Καμία δημοσίευση για προβολή