H DARPA προειδοποιεί: Ίσως η stealth τεχνολογία να έφθασε στα όριά της – Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων

Την ώρα που το πρόγραμμα ανάπτυξης του F-35, του stealth μαχητικού 5ης γενιάς των ΗΠΑ, σπάει κάθε ρεκόρ κόστους, η υπηρεσία… μελλοντολόγων του Πενταγώνου κάνει μια ενδιαφέρουσα, αλλά και δυσοίωνη πρόβλεψη για το μέλλον των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Στα όριά της η stealth τεχνολογία;

Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα έκθεσή της, η DARPA, η Υπηρεσία Προηγμένης Αμυντικής Έρευνας (Defense Advanced Research Projects Agency) του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, αναρωτιέται αν η τεχνολογία stealth που χρησιμοποιείται στα μαχητικά F-22 και F-35 καθώς και στο βομβαρδιστικά Β-2 μπορεί να εξελιχθεί ή έφθασε ήδη στα φυσικά όριά της.

Σύμφωνα με την DARPA, είναι πιθανό τα μαχητικά 6ης γενιάς που αναπτύσσονται σταδιακά στις ΗΠΑ, αλλά και σε άλλες χώρες, να μην είναι πιο… stealth από τα αεροσκάφη 5ης γενιάς. Αυτό σημαίνει ότι πλατφόρμες τεράστιου κόστους ενδεχομένως να μην παρέχουν περισσότερα πλεονεκτήματα από τα ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα.

Αλλαγή δόγματος

Αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, όπως το κόστος που συνεπάγεται η χρήση αυτών των συστημάτων/πλατφορμών σε πραγματικές συνθήκες, ο κίνδυνος για τα πληρώματα και το hardware, αλλά και η απουσία εναλλακτικών λύσεων για το ζήτημα της εναέριας υπεροχής μέσω μαχητικών αεροσκαφών.

Αυτό που η DARPA προτείνει είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο να εγκαταληφθεί το δόγμα της εναέριας υπεροχής και η καταστροφική δράση των μαχητικών ή βομβαρδιστικών να υποκατασταθεί από οπλικά συστήματα που θα προκαλούν καταστροφές στον αντίπαλο είτε μέσω τεράστιας ισχύος (πχ υπερηχητικά) είτε μέσω τεράστιων αριθμών (σμήνη drones).

Τέλος στα αεροπλανοφόρα

Όμως η υπηρεσία δεν σταματά στον αέρα: προτείνει την αντικατάσταση των μονολιθικών αεροπλανοφόρων -του σήματος κατατεθέντος της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ- με μικρότερα σκάφη, πιο φθηνά, στηριγμένα σε εμποριά σχέδια, τα οποία, ωστόσο, θα είναι εξοπλισμένα με πιο εξελιγμένα όπλα και θα είναι πιο δικτυωμένα.

Στρατός ξηράς: Μικρές δικτυωμένες μονάδες

Όσον αφορά στον στρατό ξηράς, η DARPA προτείνει το τέλος των τεράστιων μονάδων και βάσεων, υπέρ μικρότερων σχημάτων (το πολύ μεγέθους ταξιαρχίας) που θα ελέγχονται από επίγεια δίκτυα Τεχνητής Νοημοσύνης, με τους στρατιώτες να φορούν «έξυπνες» στολές και να κινούνται γρήγορα και αυτόνομα, χωρίς τους λογιστικούς «εφιάλτες» μιας εκστρατείας.

Το ερώτημα είναι πλέον αν οι ιδέες της DARPA είναι προφητικές ή αν κάποιος αγαπάει περισσότερο απ’ όσο πρέπει το περίφημο μυθιστόρημα μιλιταριστικής επιστημονικής φαντασίας του Robert Heinlein «Starship Troopers»

Πληροφορίες: National Interest

Καμία δημοσίευση για προβολή