H διπλωματία των γεωτρύπανων: Ο Ερτογάν απειλεί να στείλει και το Yavuz

Η Μέρκελ αναλαμβάνει νέα πρωτοβουλία για “απ’ ευθείας συνομιλίες”

Μέρκελ Ερντογάν

Σχεδιασμό θερμού διμήνου, με ορατή απειλή ακόμη και στρατιωτικής εμπλοκής, δείχνουν όλες οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά την επιχείρηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο και τους χάρτες που επεκτείνουν την τουρκική έρευνα και διάσωση έως την Κρήτη, η Αγκυρα απειλεί τώρα να στείλει και γεωτρύπανο στην περιοχή.

Η Αθήνα διατηρεί τις ένοπλες δυνάμεις σε πλήρη συναγερμό και ετοιμάζεται για παρατεταμένη κρίση, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ενώ το Βερολίνο επιφυλάσσεται – για μια ακόμη φορά – απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και προαναγγέλλει αναθέρμανση της διαμεσολάβησης Μέρκελ για διάλογο.

«Η  πρωτοβουλία για απ’ ευθείας συνομιλίες συνεχίζεται»

«Η διαμεσολαβητική προσπάθεια της γερμανικής κυβέρνησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζεται, με στόχο τις απευθείας συνομιλίες των δύο πλευρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ, την ώρα που το Οruc Reis συνεχίζει την πορεία του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βρίσκεται εδώ και πολλές εβδομάδες σε επαφή τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πάντα με στόχο να καταστούν εφικτές απευθείας συνομιλίες για τα θέματα που τίθενται στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι προσπάθειες συνεχίζονται», δήλωσε οΚρίστοφερ Μπούργκερ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί επί του παρόντος να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες συνομιλιών και επαφών.

Ο ίδιος «επιφυλάχθηκε» να τοποθετηθεί, αφού ενημερωθεί όπως είπε, σχετικά με το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης που παρουσίασε το Σάββατο η Τουρκία.

Ντονμέζ: Θα στείλουμε και γεωτρύπανο εάν χρειαστεί

Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ είχε ανεβάσει ένα ακόμη επίπεδο στις προκλήσεις, απειλώντας και με αποστολή γεωτρύπανου στην περιοχή του Κας που βρίσκεται απέναντι από το Καστελόριζο.

«Συνεχίζουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο τούρκος υπουργός προσθέτοντας: «Κάνουμε σεισμικές έρευνες στις περιοχές που βλέπουμε ροή αερίου, σε δική μας περιοχή, απέναντι από το Κας. Μετά την εξέταση των δεδομένων και αν βρούμε πιθανότητες τότε θα στείλουμε το γεωτρύπανό μας να κάνουμε γεωτρήσεις».

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι το Oruc Reis δεν κάνει έρευνες στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και κάλεσε την Τουρκία να ξανασκεφτεί τα περί αποστολής γεωτρύπανου, αλλά και οποιαδήποτε άλλη κίνηση αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο.

«Θερμό» δίμηνο βλέπει η κυβέρνηση

Αποτιμώντας όλες τις τελευταίες κινήσεις της Αγκυρας, η εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι πως ο σχεδιασμός Ερντογάν περιλαμβάνει σταθερή κλιμάκωση, έως και πρόκληση θερμού επεισοδίου με τελικό στόχο την διεύρυνση της ατζέντας του διαλόγου.

Στο Μαξίμου βλέπουν επίσης παρατεταμένη περίοδο θερμότητας, τουλάχιστον έως τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου εάν όχι έως τον Δεκέμβριο. Το μήνυμα ωστόσο που εκπέμπεται είναι πως η ελληνική πλευρά δεν θα πέσει, σε καμία περίπτωση, στην παγίδα και δεν πρέπει να είναι εκείνη που θα κάνει πρώτη την οποιαδήποτε κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιχειρησιακή εμπλοκή.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή