H Ευρώπη «ψηφίζει» Μπάιντεν, καμία εμπιστοσύνη στον Τραμπ, στο «παρά πέντε» των κρίσιμων εκλογών στις ΗΠΑ

Ούτε την… ψήφο του δεν θα έβρισκε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αν ήταν υποψήφιος σε ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από γερμανικό ίδρυμα σε όλη την Ε.Ε. και τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Πολύ χαμηλά ο Τραμπ…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Bertelsmann Stiftung, αν ο Τραμπ ήταν υποψήφιος σε εκλογές στην Ευρώπη δεν θα είχε σχεδόν καμία πιθανότητα να επανεκλεγεί και θα λάμβανε μόνον περίπου το 17% των ψήφων, ενώ ο Τζο Μπάιντεν, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα λάμβανε ποσοστό περίπου 45%.

…Πλην Πολωνίας

Πάντως, από την έρευνα προκύπτει ότι το 38% των πολιτών της ΕΕ που ρωτήθηκε δήλωσε ότι δεν θα ψήφιζε κανέναν από τους δύο υποψηφίους των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αν ψήφιζε φέτος. Αυτό, πάντως, που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας διαφέρουν από χώρα σε χώρα, ενώ η Πολωνία είναι η μόνη χώρα στην οποία ο Τραμπ προηγείται του Μπάιντεν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λαμβάνει 38%, σε σύγκριση με ένα 30% που συγκεντρώνει ο Δημοκρατικός αντίπαλός του.

Οι Πολωνοί επιθυμούν μια στενή σχέση με τις ΗΠΑ για ιστορικούς λόγους, σύμφωνα με την Ίζαμπελ Χόφμαν, η οποία συνέταξε την έκθεση με τα πορίσματα της έρευνας. Περίπου το 77% των Πολωνών δήλωσε ότι η δημοκρατία στις ΗΠΑ λειτουργεί καλά. Αντιθέτως, το 51% των ανθρώπων που ρωτήθηκαν κατά την έρευνα αυτή στην Ευρώπη πιστεύει ότι υπάρχει δημοκρατικό έλλειμμα στις ΗΠΑ.

Αποτίμηση

Ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προηγούνται κατά πολύ της Κίνας ως ένας σημαντικός εταίρος, σύμφωνα με την άποψη των ερωτηθέντων. «Τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Τραμπ έχουν αφήσει το σημάδι τους στους πολίτες της Ε.Ε. Αυτοί αναγνωρίζουν τη σημασία της διατλαντικής σχέσης, αλλά είναι ευθείς στην αποτίμησή τους όσον αφορά αυτά που τη στηρίζουν», σημείωσε η Χόφμαν.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή