H Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

Σε τρίτη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης προχώρησε η Federal Reserve.
WASHINGTON, D.C. - October 27: A general view of the Federal Reserve Building in Washington, United States on October 27, 2014. (Photo by Samuel Corum/Anadolu Agency/Getty Images)

 Για πρώτη φορά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε,το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται  για μια μία προληπτική κίνηση που έχει στόχο να προφυλάξει την αμερικανική οικονομία από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις.

Οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ανακοίνωσαν επίσης ότι θα σταματήσουν να συρρικνώνουν το χαρτοφυλάκιο των assets της τράπεζας αξίας 3,8 τρισ. δολαρίων σήμερα  Πέμπτη, δύο μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η Fed μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής αφήνει ανοιχτή την “πόρτα” για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τους προσεχείς μήνες.

Η απόφαση μείωσης των επιτοκίων σχετίζεται κατά ένα μέρος με τους φόβους για μια άμεσο “φρένο” στην ανάπτυξης και κατά ένα άλλο μέρος με την αδυναμία των κεντρικών τραπεζών να παράγουν περισσότερο πληθωρισμό, ο οποίος λαμβάνεται ως ένδειξη υγιούς οικονομικής ζήτησης. Στην ανακοίνωσή τους, οι αξιωματούχοι δικαιολόγησαν τη μείωση των επιτοκίων, επικαλούμενοι “τις επιπτώσεις των παγκόσμιων εξελίξεων στο οικονομικό outlook καθώς και τις ‘βουβές’ πληθωριστικές πιέσεις”.

Η σημερινή κίνηση ακύρωσε την απόφαση αύξησης των επιτοκίων του Δεκεμβρίου, την οποία η Fed προώθησε σε μια περίοδο όπου πίστευε ότι τα επιτόκια ήταν αρκετά χαμηλά για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Έκτοτε ο πληθωρισμός έχει κατεβάσει ρυθμούς.

Η μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τερματίζει την προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας τα τελευταία τέσσερα χρόνια να επιστρέψει τη νομισματική πολιτική στα πρότυπα που επικρατούσαν πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Η απόφαση πάντως της Νομισματικής Επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη, αφού δύο μέλη της, η Έσθερ Τζορτζ από το Κάνσας Σίτι και ο Έρικ Ρόζενγκρεν από τη Βοστόνη διαφώνησαν, ζητώντας να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor’s 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%.

Καμία δημοσίευση για προβολή