H Ρωσία αποσύρεται από τη συμφωνία για τις πυρηνικές δοκιμές, σταματά το διάλογο με την Ουάσινγκτον

Ρωσία - Πυρηνικά όπλα

Άλλη μια εξέλιξη πιστοποιεί την γνωστή κινεζική κατάρα: «Είθε να ζεις σε ενδιαφέρουσες εποχές».

Όχι στο διάλογο με ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, η Ρωσία ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να συνομιλήσει με τους Αμερικανούς για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες πάψουν να είναι εχθρικές έναντι της Μόσχας, καθώς η συμφωνία New START, η τελευταία διμερής αμερικανορωσική συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, εκπνέει το 2026 και το μέλλον της αμφισβητείται.

«Πιστεύουμε πως, χωρίς αλλαγή στη βαθιά και θεμελιωδώς εχθρική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας, είναι απλούστατα αδύνατο να επαναλάβουμε το διάλογο για τη στρατηγική σταθερότητα, μεταξύ άλλων και για τη New Start», δήλωσε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ. Προσέθεσε, δε, ότι η Ουάσινγκτον πρότεινε την επανάληψη του διαλόγου γι’ αυτά τα ζητήματα, θέλοντας να «αποσυνδέσει» αυτές τις συζητήσεις «από όλα όσα συμβαίνουν», εννοώντας προφανώς τις πολυάριθμες συγκρούσεις που φέρνουν αντιμέτωπες τις δύο χώρες, ιδιαίτερα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αποχώρηση από τη συμφωνία

«Θα απαντήσουμε στους Αμερικανούς σε εύθετο χρόνο. Με ποια μορφή; Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να το πούμε», πρόσθεσε ο υφυπουργός. Ο Ριαμπκόφ έκανε αυτές τις δηλώσεις ενώ η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ενέκρινε την ανάκληση της επικύρωσης της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών, μια νέα οπισθοδρόμηση στο ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Τα μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ενέκριναν ομόφωνα το νομοσχέδιο για την ανάκληση της επικύρωσης της εν λόγω συνθήκης με 156 ψήφους, ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή του από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Κρατική Δούμα, η κάτω βουλή του κοινοβουλίου στη Ρωσία, είχε ήδη εγκρίνει το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα. Εξάλλου το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως δεν ανησυχεί από το γεγονός ότι η Κίνα αυξάνει τις δυνατότητες του πυρηνικού οπλοστασίου της και υπογράμμισε την «προωθημένη στρατηγική σύμπραξη» με το Πεκίνο, καθώς και το κυριαρχικό δικαίωμα της Κίνας να ενισχύσει την ασφάλειά της. Το Πεντάγωνο σε έκθεσή του εκτιμά ότι το Πεκίνο βρίσκεται σε καλό δρόμο για να τετραπλασιάσει σχεδόν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει σε 1.500 μέχρι το 2035.

Καμία δημοσίευση για προβολή