H Ρωσία επιμένει ότι θα κάνει χρήση πυρηνικών, αν απειλήθεί, καλύπτει με το δόγμα αυτό και τις κατακτημένες περιοχές της Ουκρανίας

Μετά τον Ρώσο πρόεδρο, άλλος ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Μόσχας διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία αν απειληθεί υπαρξιακά.

Νέες απειλές Μεντβέντεφ

Ο λόγος για τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας και «δελφίνο» του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος για άλλη μια φορά εξαπέλυσε απειλές κατά πάντων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο πυρηνικό πλήγμα στην Ουκρανία λέγοντας πως η υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία θα μείνει μακριά από τη σύγκρουση επειδή φοβάται μια πυρηνική καταστροφή.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με πυρηνικά όπλα, αν εξωθηθεί πέραν των ορίων της, και πως αυτό «σίγουρα δεν είναι μπλόφα». «Ας φανταστούμε πως η Ρωσία εξαναγκάζεται να χρησιμοποιήσει το πιο τρομακτικό όπλο εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος, το οποίο έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας επιθετική ενέργεια που είναι επικίνδυνη για την ίδια την ύπαρξη του κράτους μας», ανέφερε στο Telegram.

«Θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα, αν είναι απαραίτητο»

Σύμφωνα με το ρωσικό πυρηνικό δόγμα, ο πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν το κράτος αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή, ακόμη και από συμβατικά όπλα. «Πιστεύω πως το ΝΑΤΟ δεν θα επέμβει άμεσα στη σύγκρουση ακόμη και σ’ αυτό το σενάριο», σημείωσε ο Μεντβέντεφ. «Οι δημαγωγοί στην άλλη πλευρά του ωκεανού και στην Ευρώπη δεν θα πάνε να πεθάνουν σε μια πυρηνική αποκάλυψη».

«Πρέπει να σας θυμίσω και πάλι – γι’ αυτά τα κουφά αυτιά που ακούν μόνο τον εαυτό τους. Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας πως θα το πράξει «σε προκαθορισμένες περιπτώσεις» και συμμορφούμενη αυστηρά προς την κρατική πολιτική σε ό,τι αφορά στο πυρηνικό δόγμα της χώρας.

Πυρηνική προστασία και στις αποσχισθείσες περιοχές

Εν τω μεταξύ, το Κρεμλίνο δήλωσε ότι τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης που ολοκληρώνονται σήμερα σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή θα έχουν «συνέπειες» για τα εδάφη αυτά στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας από την Ρωσία.

«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ρωσόφωνοι, με τις ευλογίες της Μόσχας, πραγματοποιούν δημοψηφίσματα στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, με το ερώτημα ένωσης των περιοχών αυττών της Ουκρανίας με τη Ρωσία και σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το «ναι» φαίνεται ότι επικρατεί του «όχι», αν και είναι αμφίβολο αν η διεθνής κοινότητα αναγνωρίσει το αποτέλεσμά τους.

Καμία δημοσίευση για προβολή