Η ΑΑΔΕ «βγαίνει στο κυνήγι» για φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στο όριο της παραγραφής, ποιες είναι αυτές

H ΑΑΔΕ «πήρε το όπλο της» και… βγήκε στο κυνήγι για φορολογικές υποθέσεις που υπάρχει κίνδυνος να παραγραφούν ως το τέλος του έτους.

Κίνδυνος παραγραφής

Όπως είναι γνωστό, εδώ και ένα χρόνο έχει καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών, και έτσι από το 2021 και στο εξής, η σχετική υποχρέωση πληροφόρησης καλύπτεται από τις διαβιβάσεις δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ το 2021 είχαν υποβάλει συγκεντρωτικές περί τις 850.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα MyDATA είναι εγγεγραμμένες περίπου 1.060.000 επιχειρήσεις.

Έτσι, και δεδομένου ότι μετά το Δεκέμβριο του 2023, το Δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στον φορολογούμενο την καταλογιστική πράξη, η εφορία «κλιμακώνει» τους σχετικούς ελέγχους για παράληψη κατάθεσης συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2017, αλλά και για άλλες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και ακινήτων.

Τι «ψάχνει» η εφορία

Μάλιστα, τα πρόστιμα που επιβάλλονται ανέρχονται σε 100 ευρώ για όλες τις εκπρόθεσμα υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, αρχικές ή τροποποιητικές, ή και για όλες τις μη υποβληθείσες συγκεντρωτικές καταστάσεις, που αφορούν στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Στην ουσία, αυτά που «κυνηγάει» η ΑΑΔΕ είναι οι εξής περιπτώσεις:

  • Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει «ραβασάκια» με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φόρο-ελεγκτικό μηχανισμό.
  • Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
  • Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και οι οποίες παραγράφονται στη 15ετία.

Καμία δημοσίευση για προβολή