Με σφραγίδα Πομπέο η αμοιβαία απόσυρση των πολεμικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο – Πότε θα μιλήσουν Μητσοτάκης Ερντογάν

Με σφραγίδα Πομπέο η αμοιβαία απόσυρση των πολεμικών πλοίων από την ανατολική Μεσόγειο
  • Eίναι πλέον πιθανή μια συνομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη. Η ανακοίνωση της έναρξης διερευνητικών επαφών είναι θέμα ημερών.

Μια πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο για την ανάγκη “μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος στην ανατολική Μεσόγειο” που πέρασε απαρατήρητη αποδεικνύεται “προφητική“.

  • Πράγματι, μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, τα πλοία του τουρκικού ναυτικού που το συνόδευαν κατέπλευσαν στη βάση του Ακσάζ, ενώ δύο ελληνικές φρεγάτες αποχώρησαν από την περιοχή, αλλάζοντας αποστολή.

Η φρεγάτα «Λήμνος» κατευθύνεται πλέον προς την επιχείρηση «Ειρήνη» στη Λιβύη και η φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς” προς άλλη επιχείρηση στην Κύπρο.

  • Η παρέμβαση Πομπέο ήταν φαίνεται αποτελεσματική, αφού η Άγκυρα – πέραν των άλλων Αμερικανικών παραινέσεων και κυρίως του Αμερικανού προέδρου – πήρε και το μήνυμά του  Αμερικανού ΥΠΕΞ από την όλη συμπεριφορά και τις δηλώσεις του στην Κύπρο.

Πιθανή η συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι είναι πιθανή μια συνομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη Πέμπτη. Η ανακοίνωση της έναρξης διερευνητικών επαφών είναι πλέον θέμα ημερών.

Η Αγκυρα εξακολουθεί να στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Ο Ρ. Τ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι του διαλόγου επειδή την υποχρέωσε η Τουρκία με τη στάση της και ότι προκαλεί στην ανατολική Μεσόγειο.

“Eύλογη η νευρικότητα της Αγκυρας”

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι εύλογη η νευρικότητα της Αγκυρας καθώς η Λευκωσία εξακολουθεί να πιέζει για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας δεδομένου ότι τα τουρκικά πλοία δεν έχουν αποσυρθεί από την κυπριακή ΑΟΖ.

  • Μάλιστα η Κυπριακή Δημοκρατία απειλεί ότι θα βάλει βέτο στις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά της από τις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη ακριβώς γι αυτό το ζήτημα και φαίνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξαναμιλήσουν.

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο αυτή τη φορά να μην ισχύσει το δόγμα “η Λευκωσία αποφασίζει και η Αθήνα ακολουθεί”.

Καμία δημοσίευση για προβολή