Σήμα διαλόγου στέλνει ο «εξ απορρήτων» του Ερντογάν – Ιμπραίμ Καλίν: Ευνοϊκές οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα

Καλίν ελληνοτουρκικά
  • Αντίστροφη μέτρηση γα την έναρξη ελληνοτουρκικών συνομιλιών δείχνει η αποψινή παρέμβαση του Ιμπαρίμ Καλίν, εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας και «εξ απορρήτων» του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιμπραίμ Καλίν, μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ είπε ότι οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα είναι ευνοϊκές και τόνισε η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια αποτέλεσε ευκαιρία προόδου των διαπραγματεύσεων «που δεν πρέπει να σπαταληθεί».

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η ευκαιρία θα έχει θετική αντανάκλαση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα να γυρίζει στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.», είπε, προσθέτοντας:.

«Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι τόσο εποικοδομητικό αυτή τη στιγμή, ώστε να φθάσουμε σε μια συνεννόηση σχετικά με τα βήματα που χρειάζονται τις επόμενες λίγες εβδομάδες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κάνει νέα επίδειξη εμπρηστικής ρητορικής, εγκαλώντας την Ελλάδα για «παιδιάστικη συμπεριφορά». Υποστήριξε μάλιστα η Αθήνα αποφάσισε «τελικά» να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού είδε την «τουρκική αποφασιστικότητα και τη σθεναρή στάση της απέναντι στους εκβιασμούς και απειλές».

Παιχνίδι εντυπώσεων η ρητορική Ερντογάν

Διπλωματικοί κύκλοι, ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ρητορική Ερντογάν απευθυνόταν στο εσωτερικό του ακροατήριο και αποτελεί, πρωτίστως,παιχνίδι εντυπώσεων. Θέλει εν ολίγοις, να δείξει ότι η Τουρκία δεν εξαναγκάζεται σε διάλογο και δια χειρίζεται επικοινωνιακά την υποχώρησή του.

Στο δια ταύτα, κι εάν δεν υπάρξει αιφνίδια εμπλοκή, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διαμεσολαβητική πρωτοβουλία Μέρκελ ολοκληρώνεται και ότι είναι πιθανή η ανακοίνωση της επανέναρξης των ελληνοτουρκικών συνομιλιών πριν από την σύνοδο κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου.

Ο Ιμπραίμ Καλίν είναι ένας από τα τρία πρόσωπα που είχαν μετάσχει στην τριμερή του Βερολίνου το καλοκαίρι, μαζί με την διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο της γερμανίδας καγκελαρίου Γιαν Κέλερ. Ένα από τα ισχυρά σενάρια αυτή την στιγμή είναι η επανέναρξη των συνομιλιών να γίνει με την συμμετοχή των ίδιων τριών συμβούλων, είτε στο Βερολίνο, είτε στην Κωνσταντινούπολη.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή