Η Corriere della Sera περιγράφει ως “μικρό θαύμα” την αναβάθμιση της Ελλάδας, την ώρα που η Ιταλία έχει… ζόρια

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αύξησε την αξιολόγηση της Ελλάδας από BB+ σε BBB-: η βελτίωση είναι η πρώτη από το 2013 και τα χρόνια που η κρίση χρέους απειλούσε να βυθίσει τη χώρα σε χρεοκοπία, γράφει η ιταλική έγκυρη εφημερίδα Corriere della Sera.

Η αναβάθμιση του διεθνούς οίκου δεν είναι η μόνη θετική ένδειξη για ένα ελληνικό “μικρό θαύμα“: το 2024 η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι από τις υψηλότερες στην ΕΕ, ενώ το ελληνικό spread είναι εδώ και καιρό χαμηλότερο από το ιταλικό. Προχωρώντας στην αναβάθμισή του αξιόχρεου της Ελλάδας, η Standard & Poor’s αναφέρθηκε στη βελτίωση των δημόσιων λογαριασμών της Αθήνας και έκρινε την κατάσταση “σταθερή“. Χάρη σε αυτή τη θετική αξιολόγηση, θα καταστεί ευκολότερο για την Ελλάδα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της απευθυνόμενη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι λόγοι της αναβάθμισης

Η στροφή έρχεται μετά από τρία προγράμματα διάσωσης και αυστηρά μέτρα λιτότητας. Ένα καταστροφικό πλαίσιο που είχε ωθήσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο επίπεδο των “σκουπιδιών“. “Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, μια πορεία που προσελκύει επενδύσεις, δημιουργεί θέσεις εργασίας και επιτυγχάνει ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς“, σχολίασε ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. H αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα δεν είναι τυχαία: η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, ενώ οι προβλέψεις για το επόμενο έτος μιλούν για +2,6%.

Για να υπάρξει μια ιδέα για σύγκριση, η Ιταλία κυμαίνεται μεταξύ 0,6 και 0,8. Ο πληθωρισμός φαίνεται επίσης να είναι υπό έλεγχο, καθώς διαμορφώνεται στο 3,3% φέτος. Ένα άλλο “βαρόμετρο” που προκαλεί αισιοδοξία είναι η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των ελληνικών κρατικών ομολόγων και των γερμανικών bunds: τη Δευτέρα η διαφορά ήταν 140 μονάδες, έναντι 200 της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει ότι για τους διεθνείς επενδυτές αυτή τη στιγμή η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μικρότερο κίνδυνο από την Ιταλία. Από την άλλη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλό, στο 160% του ΑΕΠ, αν και μειώνεται σταθερά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (το 2018 ήταν στο 187%).

Ανακούφιση στη Ρώμη

Η ελπίδα και η δέσμευση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε αυτή την πορεία ανάκαμψης μέσω ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης. Υπενθυμίζεται ότι η S&P διατήρησε το αξιόχρεο της Ιταλίας δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία “σκουπίδια”, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν την άποψή μας για μια πιο αργή δημοσιονομική εξυγίανση από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως, μεταξύ άλλων λόγω της αύξησης των πληρωμών τόκων για το μεγάλο δημόσιο χρέος, έναντι της σημαντικής οικονομικής τόνωσης που αναμένεται να προσφέρουν τα κονδύλια της ΕΕ“.

Η αξιολόγηση αυτή αποτελεί νίκη για την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, σε μια στιγμή που ο προϋπολογισμός για το 2024 και οι ευρύτερες προβλέψεις για το έλλειμμα είχαν οδηγήσει σε πωλήσεις ομολόγων, ωθώντας το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών 10ετών ομολόγων υψηλότερα, με τη διαφορά της απόδοσης να διευρύνεται απότομα από τα τέλη Αυγούστου. Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί την αδύναμη ανάπτυξη,(μόλις 0,7% φέτος, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ιταλίας), ενώ το υψηλότερο κόστος δανεισμού και η πτώση του παγκόσμιου εμπορίου πλήττουν τις επιχειρήσεις της χώρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή