Σημαντικό βήμα υποχώρησης από την Τουρκία: Ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Μια εξέλιξη που σηματοδοτεί πολλά για τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση και ειδικά με το ΝΑΤΟ έλαβε χώρα την ώρα που η φωτιά στη Μέση Ανατολή απειλεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Στην Εθνοσυνέλευση το πρωτόκολλο

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Τοουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023, το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο NATO. Ο Τούρκος πρόεδρος υπέβαλε το αίτημα της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία στο τουρκικό Κοινοβούλιο, όπου θα γίνει η τελική επικύρωση. Πλέον το τουρκικό κοινοβούλιο έχει τον λόγο για το ζήτημα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Ερντογάν έχει εκδηλώσει αμφιβολίες, αν το κοινοβούλιο στη χώρα του θα αποφασίσει εύκολα για την ένταξη της Σουηδίας. Πολλές φορές ως σήμερα έχει αναφέρει ότι «το κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του αν και οι ΗΠΑ τηρήσουν την υπόσχεσή τους για την πώληση των F-16 στην Τουρκία», συνδέοντας έτσι και το ζήτημα απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών από την Άγκυρα.

Πιέσεις

Η Σουηδία αιτήθηκε την ένταξή της στο NATO τον περασμένο χρόνο έπειτα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα περισσότερα μέλη της Συμμαχίας επικύρωσαν γρήγορα το σουηδικό αίτημα. Αλλά όχι και η Τουρκία, η οποία επικαλέστηκε ανησυχίες ως προς την συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ισχυριζόμενη ότι η Σουηδία δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που προέρχεται από τους Κούρδους.

Τελικά, μετά από μήνες πιέσεων, διαπραγματεύσεων και αμοιβαίων υποχωρήσεων, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στην σύνοδο κορυφής του NATO στο Βίλνιους τον Ιούλιο ότι θα προωθήσει το σουηδικό αίτημα προς επικύρωση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όταν αρχίσει και πάλι τις εργασίες της τον Οκτώβριο μετά τις θερινές διακοπές, χωρίς πάντως να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα κύρωσής του.

Καλό πρόσωπο

Η Τουρκία ζητά από την Στοκχόλμη να κάνει περισσότερες ενέργειες σε σχέση με όσους ζουν στην Σουηδία και ανήκουν κυρίως στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και τους οπαδούς του τέως μέντορα και νυν αντιπάλου του Ερντογάν, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ως ηθικό αυτουργό για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουνίου του 2016.

Επίσης, οι σχέσεις Στοκχόλμης και Άγκυρας επιδεινώθηκαν δραματικά μετά από διαδηλώσεις Κούρδων στη Σουηδία κατά της Τουρκίας, αλλά και την καταστροφή του Κορανίου από δυτικούς αντιμουσουλμάνους ακτιβιστές. Ωστόσο, φαίνεται ότι η Τουρκία στην προσπάθειά της να ανακτήσει τις καλές σχέσεις της με τις ΗΠΑ, ιδίως στην παρούσα συγκυρία, αποφάσισε να δείξει… καλό πρόσωπο και να «τρέξει» το θέμα.

Καμία δημοσίευση για προβολή