Η Δύση εμπλέκεται “χειρουργικά” όλο και περισσότερο στον πόλεμο: Οι ΗΠΑ προσφέρουν στο Κίεβο … Ρωσική αεράμυνα. Η Ευρώπη θέλει να γωνατίσει τη Ρωσική οικονομία. Ο Ζελένσκι βγάζει γλώσσα στον Πούτιν

Η Δύση είναι αποφασισμένη να στηρίξει “από μακριά” την Ουκρανία αλλά επίσης να γωνατίσει οικονομικά τη Ρωσία, έστω και αν αυτό σημαίνει και “πόνο” για τις Δυτικές οικονομίες. Επίσης όλοι πια στο Δυτικό στρατόπεδο συμφωνούν στην ανάγκη ενίσχυσης του ΝΑΤΟ με την αναβάθμιση των αμυντικών προϋπολογισμών των Ευρωπαϊκών κρατών μελών της συμμαχίας.

Χθες η Wall Street Journal σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας με αντιαεροπορικά συστήματα. Και αναφέρει πως «οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά αντιαεροπορκά συστήματα που έχουν προμηθευτεί κρυφά πριν από δεκαετίες, για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό, που προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις».

Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου φυλάσσονταν στο στρατόπεδο «Redstone Arsenal» στην Αλαμπάμα, το οποίο χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων».

Η Ουκρανία διαθέτει ήδη ορισμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των S-300. Χρειάζεται όμως περισσότερα τέτοια συστήματα, τα οποία μπορούν να επιχειρούν σε μεσαίο και μεγάλο βεληνεκές για να αντιμετωπίσουν τις πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας. Οι πύραυλοι Stinger που οι ΗΠΑ και οι χώρες του ΝΑΤΟ παρέχουν στην Ουκρανία είναι αποτελεσματικά μόνο κατά ελικοπτέρων και αεροσκαφών που πετούν χαμηλά.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι η παροχή πρόσθετης αεράμυνας θα επιτρέψει στην Ουκρανία να δημιουργήσει μια de facto ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ έχουν αποκρούσει τις ουκρανικές εκκλήσεις για την επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα.

Πως απέρριψε ο Ζελένσκι το ρωσικό τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη

Μετά το «όχι» της ουκρανικής κυβέρνησης στο ρωσικό τελεσίγραφο για τη Μαριούπολη, ο πρόεδρος της χώρας έστειλε το δικό του μήνυμα στη Μόσχα.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει μετατραπεί σε σύμβολο της Ουκρανικής αντίστασης στη Ρωσική εισβολή, απέρριψε το τελεσίγραφο της Μόσχας, λέγοντας σε συνέντευξή του στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Ουκρανίας, Suspilne, ότι «μας έχουν αφήσει ένα τελεσίγραφο με διάφορα σημεία. “Ακολουθήστε το και τότε θα τελειώσουμε τον πόλεμο” μας λένε. […] Η Ουκρανία δεν μπορεί να αποδεχτεί το τελεσίγραφο της Ρωσίας».

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε. Υπενθυμίζεται ότι η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε σχεδόν ακαριαία από την ώρα που διατυπώθηκε, το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοσης της Μαριούπολης, ενώ η κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σχεδόν σε όλα τα μέτωπα, δείχνει ότι οι προσπάθειες για ειρήνη δεν έχουν ελπίδα να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα.

Σε δημοψήφισμα η όποια συμφωνία

Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία θα λάβει την έγκριση του λαού της χώρας: «Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες. Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας». Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ουκρανία.

Τα σχόλιά Ζελένσκι -κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Suspilne- μπορεί να σηματοδοτήσουν ότι εξετάζονται όλες οι πρακτικές δυνατότητες ειρηνευτικής διευθέτησης.

Ωστόσο, υπήρξε διάχυτος σκεπτικισμός μεταξύ των δυτικών ηγετών σχετικά με το εάν η Ρωσία προσέρχεται στις ειρηνευτικές συνομιλίες καλή τη πίστη – εν μέσω ισχυρισμών ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως αντιπερισπασμό ενώ συνεχίζει να επιτίθεται,

Οι εξελίξεις το τελευταίο 24 ωρο

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ.
  • «Τα περιοριστικά μέτρα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό κομμάτι της προσέγγισής μας, και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω [μέτρα] μαζί με τους εταίρους μας», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
  • Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζον Σάλιβαν για να του πει ότι ο χαρακτηρισμός του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου» από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ωθεί τις διμερείς σχέσεις στο χείλος της κατάρρευσης.
  • Ο Μπάιντεν είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Πούτιν ήταν «εγκληματίας πολέμου» επειδή έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες να εισβάλουν στην Ουκρανία και στόχευσε αμάχους.
  • «Τέτοιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, είναι ανάξιες ενός πολιτικού τόσο υψηλού βαθμού, έφεραν τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις στα πρόθυρα ρήξης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας είπε επίσης στον Σάλιβαν ότι οι εχθρικές ενέργειες κατά της Ρωσίας θα λάβουν «αποφασιστική και σταθερή απάντηση».Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε νωρίτερα τα σχόλια ως «προσωπικές προσβολές» κατά του Πούτιν.
  • Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις επιβεβαίωσε ότι ο Σάλιβαν συναντήθηκε με Ρώσους αξιωματούχους. Ο Πράις είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία ειδικά «σε περιόδους σύγκρουσης». «Επιδιώξαμε να διατηρήσουμε μια διπλωματική παρουσία στη Μόσχα» και οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν η Ρωσία να διατηρήσει παρόμοια παρουσία στην Ουάσιγκτον, συνέχισε. Οι ενέργειες της Ρωσίας «θέτουν υπό αμφισβήτηση το αν και αυτή καλωσορίζει αυτές τις ίδιες ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας», συμπλήρωσε ο Πράις.
  • Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν, σε συνέντευξή της στο MSNBC, είπε ότι η αναφερόμενη δήλωση της Ρωσίας «απλώς δείχνει πόσο απελπισμένος γίνεται ο Πρόεδρος Πούτιν».
  • Ο Λευκός Οίκος δεν έχει εξετάσει επιλογές για επίσκεψη του προέδρου Μπάιντεν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στην Ευρώπη, δήλωσε χθες η Τζεν Ψάκι.Η ίδια σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ρωτήσει τον πρόεδρο της Πολωνίας τι παραπάνω μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της χώρας ώστε αν αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

  • Η Ουκρανία ενδέχεται να απολέσει έσοδα ύψους έως και 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς, λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών της από τις ρωσικές δυνάμεις, αδυνατεί να πουλήσει εκατομμύρια τόνους σιταριού και καλαμποκιού, οι οποίοι επρόκειτο να εξαχθούν μέχρι τον Ιούνιο, όπως ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της βιομηχανίας αυτής σήμερα.Οι χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές ουκρανικού σιταριού, όπως είναι η Αίγυπτος, η Τουρκία και η Υεμένη, θα πρέπει να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές, έχουν προειδοποιήσει πολλές οργανώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.
  • Η Ουκρανία ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο κατά το οικονομικό έτος 2020-21, ενώ η Ρωσία βρισκόταν στην τρίτη θέση, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Σιτηρών. Οι δύο χώρες μαζί αντιπροσώπευαν το 22% των παγκόσμιων εξαγωγών.
  • Τα ρωσικά νοικοκυριά απέσυραν πάνω από 2 τρισ. ρούβλια ($20,2 δισ.) από τις τράπεζες της χώρας από την αρχές του 2022, με 1,2 τρισ. ρούβλια να αποσύρονται μόνο τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το Reuters.Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι το χαρτοφυλάκιο δανειοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 2,4% από την αρχή του Φεβρουαρίου μέχρι τις αρχές του Μαρτίου. Τα δάνεια λιανικής αυξήθηκαν κατά 1,1% τον προηγούμενο μήνα.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησε σήμερα με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας σχετικά με τη συντονισμένη απάντησή τους στην κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία, δήλωσε το γραφείο του.
  • «Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη στήριξη στην Ουκρανία στρατιωτικά, διπλωματικά και οικονομικά, εξοπλίζοντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Κιέβου με τα εργαλεία που χρειάζεται για να αμυνθεί», ανέφερε το γραφείο του Τζόνσον.
  • Επιπλέον, αποφάσισαν να αυξήσουν την πίεση προς τη Ρωσία για να τερματίσει την απρόκλητη εισβολή της, μεταξύ άλλων επιβάλλοντας ευρείες και συντονισμένες κυρώσεις, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.
  • Σε τι συνίσταται ένα στρατηγικό ανάχωμα; Εν μέρει, στην αντίσταση του πληθυσμού του: στο Μικολάιβ, αυτήν την πόλη της νότιας Ουκρανίας που αποτελεί την τελευταία άμυνα της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν, παρά τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς.
  • Σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη παραδοχή, μια φιλοκυβερνητική ταμπλόιντ εφημερίδα ανέφερε ότι 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία. Ο τελευταίος αριθμός που δημοσίευσαν Ρώσοι αξιωματούχοι ήταν 498.
  • Ο Γιάροσλαβ Τροφίμοφ, δημοσιογράφος της Wall Street Journal, έγραψε στο Twitter: «Η Komsomolskaya Pravda, μία ταμπλόιντ υπέρ του Κρεμλίνου, λέει ότι σύμφωνα με τους αριθμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία και 16.153 τραυματίστηκαν. Το τελευταίο επίσημο ρωσικό νούμερο, στις 2 Μαρτίου, ήταν 498. Συναρπαστικό που κάποιος δημοσίευσε τον αριθμό που διέρρευσε».
  • Η Μόσχα παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό τα στοιχεία 500 αιχμάλωτων Ουκρανών – Θέλει να τους ανταλλάξει με Ρώσους αιχμαλώτους
  • Ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαήλο Ποντόλιακ είπε ότι η ανθεκτικότητα της Ουκρανίας ανάγκασε τη Ρωσία «να αξιολογήσει επαρκέστερα την πραγματικότητα» της κατάστασης, η οποία οδήγησε σε «κάποιο είδος διαλόγου» στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο εθνών.Μιλώντας στο BBC, είπε ότι το Κίεβο δεν θα κάνει κανένα συμβιβασμό για την εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία της Ουκρανίας, απηχώντας την προηγούμενη δήλωση του Προέδρου Ζελένσκι ότι η Ουκρανία δεν θα υποκύψει ποτέ στα τελεσίγραφα της Ρωσίας.Οποιαδήποτε απόφαση για μια ειρηνευτική συμφωνία θα ληφθεί μεταξύ του Ζελένσκι και του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, τόνισε.
  • Ρωσικό δικαστήριο διέταξε την ΜΕΤΑ να σταματήσει άμεσα κάθε λειτουργία του Facebook και του Instagram στη Ρωσία, καθώς χαρακτηρίστηκαν «εξτρεμιστικά». Από το μπλόκο της Ρωσικής Δικαιοσύνης διέφυγε το WhatsApp της ίδιας εταιρείαςΟυκρανή βουλευτής κατήγγειλε ότι οι Ρωσικές δυνάμεις «ανοίγουν πυρ κατά αμάχων» στο Κίεβο. Με απόφαση του δημάρχου της Ουκρανικής πρωτεύουσας, διευρύνεται χρονικώς η απαγόρευση κυκλοφορίας

Καμία δημοσίευση για προβολή