Η Ελλάδα φέρνει τις προκλήσεις Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Διπλωματική αντεπίθεση από την Αθήνα. Στο Παρίσι ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα

Σε μία ευρύτερη στρατηγική η οποία έχει στόχο να ενημερωθεί στο σύνολό της η διεθνής κοινότητα για τις προκλήσεις και τους επικίνδυνους ελιγμούς του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, εντάσσεται η απόφαση του ΥΠΕΞ  Νίκου Δένδια να στείλει το φάκελο με τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών σε διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Συντονισμένη αντίδραση της Αθήνας 

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αθήνα αντιδρά  με τρόπο ηχηρό και ισχυρό επικοινωνιακά, πολιτικά και διπλωματικά, προκειμένου να καταδειχθεί η τουρκική παραπληροφόρηση και ο ιστορικά και διπλωματικά αβάσιμος αναθεωρητισμός του Ερντογάν.

Μετά την ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο αμερικανικό Κογκρέσο και η επίδοση στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και κορυφαίους αξιωματούχους του χάρτη “της Γαλάζιας Πατρίδας”, η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη.

Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ κ. Δένδια να στείλει στον ΟΗΕ τον φάκελο, στον οποίον περιέχονται αναλυτικά οι λεκτικές επιθέσεις των Τούρκων αξιωματούχων που καθημερινά πλέον «δυναμιτίζουν» το κλίμα.

 

 

 

 

Κομβικό ρόλο σε αυτή την αντεπίθεση θα παίξει ο ίδιος ο πρωθυπουργός καθώς η τουρκική προκλητικότητα θα βρεθεί ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει σε δύο σημαντικά ταξίδια εκτός συνόρων μέσα στον Σεπτέμβριο.

Η αρχή θα γίνει με τον κ.Μητσοτάκη να επισκέπτεται το Παρίσι όπου το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Σε μία χρονική συγκυρία, όπου προφανώς και η ενεργειακή κρίση κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή ατζέντα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ανταλλάξει απόψεις με τον κ.Μακρόν και για τις τουρκικές «κορώνες», ενημερώνοντας τον αναλυτικά για τις τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων.

Η Γαλλία άλλωστε παραδοσιακά βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας, ενώ τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών διανύουν την καλύτερη φάση τους. Η πώληση των rafale έχουν σφραγίσει τον άξονα Αθήνας Παρισίων, ενώ την ίδια ώρα η κόντρα Μακρόν Ερντογάν δεν λέει να σταματήσει.

Επόμενος σταθμός οι ΗΠΑ

Επόμενος σταθμός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι οι ΗΠΑ. Στις 20 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Μια επίσκεψη, η οποία όπως συμβαίνει πάντοτε αποτελεί καλή αφορμή για διμερείς επαφές με ηγέτες από όλον τον κόσμο.

Εκεί θα βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζό Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κ.α. Ανάμεσα τους και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μέχρι στιγμής πρόγραμμα επαφών δεν έχει οριστικοποιηθεί, κάτι που όσο θα πλησιάζουμε προς την ημέρα της συνέλευσης θα συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση η παρουσία του κ.Μητσοτάκη στην Αμερική αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα να μεταφέρει το μήνυμα της τουρκικής προκλητικότητας και αδιαλλαξίας σε μία περίοδο που η χώρα μας προβάλλει ως νησίδα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Καμία δημοσίευση για προβολή