Η Ελλάδα στη μαύρη λίστα του ΔΝΤ με τις “οικονομίες της καταστροφικής ύφεσης”

Το στρατηγικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και τη βαθιά ζημιά που έχει υποστεί η χώρα δείχνει νέα μελέτη του ΔΝΤ που περιλαμβάνει την Ελλάδα στη μαύρη λίστα των 92 κρατών που δοκιμάστηκαν από καταστροφική ύφεση μετά το 1960. Σύμφωνα με τη μελέτη το κατακεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μειώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια 9.945 ευρώ.

Η Ελλάδα φιγουράρει πλάι σε χώρες ισοπεδωμένες από πολεμικές συγκρούσεις και εμφύλιες συρράξεις, όπως Ιράκ, Ουγκάντα, Ρουάντα, Σιέρα Λεόνε, Ερυθραία κ.ά.

Ο κατάλογος δημοσιεύεται στη φθινοπωρινή έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία παρουσιάστηκε νωρίς σήμερα το πρωί ((09/10) στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο πλαίσιο της Φθινοπωρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με αυτόν, το 2013 το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 26% σε σχέση με το υψηλότερο προ κρίσης επίπεδο, που είχε καταγραφεί το 2007 και έφθανε τα 30.055 δολάρια (26.165 ευρώ περίπου).

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που βυθίστηκε σε ύφεση εν καιρώ ειρήνης, τα περισσότερα κράτη της λίστας υπέστησαν συντριπτικά πλήγματα στην οικονομία τους ύστερα από πολέμους και εμφύλιες διαμάχες ή μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού (π.χ. Ρωσία, Ουκρανία κ.ά.).

Η αντίστροφη μέτρηση για την ελληνική οικονομία, με τα πρώτα σημάδια ύφεσης, ξεκίνησε το 2008, εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης που ξέσπασε όταν έσκασε η «φούσκα» των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ και κατέρρευσε η Lehman Brothers. Πριν από όλα αυτά, η Ελλάδα είχε καταφέρει να διαθέτει το 26ο υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στον κόσμο, ενώ σήμερα έχει υποχωρήσει στην 40ή θέση, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ανέρχεται μόλις στα 18.637 δολάρια (16.220 ευρώ περίπου).

Οι αναλυτές του ΔΝΤ εξέτασαν συνολικά 133 κρίσεις σε 92 κράτη (σε πολλά από αυτά έχουν σημειωθεί περισσότερες από μία κρίσεις) τα τελευταία 57 χρόνια. Πρόκειται για κρίσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πάνω από 20% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Ξεχώρισαν την περίπτωση της χώρας μας, όπως φαίνεται από την ειδική αναφορά της έκθεσης: «Μια σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης». Η Ελλάδα είναι, άλλωστε, μαζί με την Κύπρο τα μοναδικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνονται στη λίστα. Ωστόσο, η κυπριακή περίοδος κρίσης δεν αφορά τη μνημονιακή περιπέτεια, αλλά την περίοδο της τουρκικής εισβολής. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Μεγαλονήσου μειώθηκε κατά 33% το 1975, σε σύγκριση με την κορύφωσή του το 1973.

Η έκθεση διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις που είχε ανακοινώσει το ΔΝΤ για την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο (στην έκθεση με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου). Ειδικότερα, προβλέπει:

– Ανάπτυξη 2% φέτος (1,9% είναι η τελευταία εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), 2,4% το 2019 (έναντι πρόβλεψης 2,3% από την Κομισιόν) και 1,2% το 2023.

– Πληθωρισμό 0,7% φέτος, 1,2% το 2019 και 1,8% το 2023.

– Ανεργία 19,9% φέτος και 18,1% το 2019.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ