Η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Ελλάδα το πιο μεγάλο «αγκάθι»

    Την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στη χώρα μας και τους λόγους που αυτό συμβαίνει αναλύει με άρθρο του στο Newmoney.gr (εδώ) ο Στέλιος Μορφίδης.

    Σύμφωνα με την ανάλυση, εκτός από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές (σ.σ. Τουρκία και Αργεντινή) ο σοβαρότερος λόγος μοιάζει να είναι η παραχολογία της κυβέρνησης και ειδικότερα η πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικόψει τις συντάξεις, γεγονός που θεωρείται υπαναχώρηση από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί. Επιπλέον κίνδυνος μπορούν να θεωρηθούν οι μαύρες τρύπες σε μια σειρά μεγεθών της οικονομίας παρά τη διάθεση της κυβέρνησης να “πουλήσει” το δικό της success story στον κόσμο των επενδυτών

    Ολόκληρο το άρθρο έχει ως εξής:

    Οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται τη χώρα μας, όχι ακόμη τουλάχιστον. Μπορεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης να ολοκληρώθηκε, η χώρα να έχει ένα διαθέσιμο κεφαλαιακό μαξιλάρι που της δίδει «αέρα» για δύο χρόνια αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού ατυχήματος, όμως και πάλι οι επενδυτές απέχουν… Στην πραγματικότητα αποσύρουν Κεφάλαια από ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως κάνουν σε άλλες «ρισκαδόρικες» αναδυόμενες αγορές το τελευταίο διάστημα. Και η κυβερνητική παροχολογία ενόψει ΔΕΘ μόνο «λάδι στη φωτιά» ρίχνει, αφού και αυτοί που έψαχναν καλύτερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη την περίοδο του QE (το οποίο ήμασταν οι μόνοι που δεν ακουμπήσαμε) φροντίζουν να κλείσουν θέσεις σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές υπό το φόβο ενός νέου εκτροχιασμού της χώρας σε μία προεκλογική χρονιά «δυναμίτη».

    Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ναυαρχίδας του οικονομικού Τύπου στη Γερμανία Handelsblatt, όπου γίνεται λόγος για «ανησυχία των επενδυτών για τους νέους προϋπολογισμούς του Τσίπρα». Όπως σημειώνει: «Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή», ωστόσο «ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019».

    [more]

    Οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αποτυπώνουν ίσως καλύτερα την κατάσταση. Το 10ετές ομόλογο σκαρφάλωσε χθες ως την περιοχή του 4,64% για να υποχωρήσει ως το βράδυ στο 4,54% με την ενεργοποίηση αγοραστών σε μία αγορά όμως που 8 στις 10 συνεδριάσεις κάνει τζίρο κάτω από 15 εκατ. ευρώ… Εν ολίγοις εξακολουθεί να είναι μία αγορά για λίγους. Σχεδόν ένα μήνα πριν, στις 9 Αυγούστου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν κάτω από 4% με το οικονομικό επιτελείο να διαρρέει ότι επίκειται έκδοση νέου 10ετούς χρεογράφου εντός του Σεπτεμβρίου. Μία έκδοση που θα ήταν και το πρώτο μεγάλο τεστ κατά πόσο μπορεί πλέον η χώρα να βασιστεί σε χρηματοδότηση από τις αγορές σε μία περίοδο προσαρμογής και προσπάθεια επιστροφής στην ομαλότητα.

    Με δεδομένο πως το επιθυμητό επιτόκιο για ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν κοντά στο 3,5% αυτά τα σχέδια τώρα έχουν παγώσει και το μέλλον μόνο ευοίωνο δεν προδιαγράφεται παρά τους πανηγυρισμούς που αναμένεται να ακουστούν στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

    Πανηγυρισμοί που προετοιμάζονται την ώρα που ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έχει απωλέσει και τις 700 μονάδες επιστρέφοντας στα επίπεδα του Απριλίου 2017, όταν ακόμα δηλαδή την αγορά την απασχολούσε εάν κλείνει ή δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής!

    Το σφυροκόπημα το δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, επιβεβαιώνοντας ότι παραμένουν ο αδύναμος κρίκος. Μέσα σε πέντε συνεδριάσεις ο τραπεζικός δείκτης FTSE αθροίζει απώλειες 17,28% κλείνοντας χθες στις 637,08 μονάδες. Επέστρεψε δηλαδή στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2017 όταν έδιναν και έπαιρναν τα σενάρια για τα επικείμενα –τότε- stress tests και για τη δυνατότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα κόκκινα δάνεια. Κοινώς για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται πως ο τραπεζικός κλάδος παραμένει ο αδύναμος κρίκος.

    Μόνο που αυτή η έλλειψη επενδυτικής εμπιστοσύνης, εφόσον συνεχιστεί, μπορεί να υπονομεύσει τις «γέφυρες» που έχουν χτίσει οι τράπεζες με τις αγορές τον τελευταίο χρόνο. Κάτι, φυσικά, που θέτει εν αμφιβόλω οποιαδήποτε σκέψη για άντληση ρευστότητας μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων και παράλληλα πιέζει ακόμα χαμηλότερα τις τιμές στα προς πώληση χαρτοφυλάκια NPLs ενώ αυξάνει το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού που αποκαθίσταται.

    Όλα αυτά σημαίνουν ένα εγκλωβισμένο τραπεζικό σύστημα, που όπως το Bloomberg παρατηρούσε προ δύο εβδομάδων, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ώστε να εισέλθει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης.

    Το γεγονός αυτό βέβαια μαζί με τις αναταράξεις στις αγορές χρήματος. Παράλληλα δημιουργεί νέες πιέσεις στην προσπάθεια μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα το κόστος χρηματοδοτικών γραμμών που κατάφεραν να ανοίξουν την τελευταία διετία μέσω των Κεφαλαιαγορών.

    Κατάληξη όλων αποτελεί η αδυναμία προσέλκυσης και χρηματοδότησης επενδύσεων. Οι τελευταίες μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχουν ανακρούσει πρύμναν και βαίνουν μειούμενες σε σχέση με πέρυσι.

    Δεν είναι τυχαία επομένως η νέα προειδοποίηση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ πως οι αγορές θα είναι πιο σκληρές από τους δανειστές και πως είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης η χώρα να συνεχίσει σε μεταρρυθμιστική τροχιά αποφεύγοντας μία προσπάθεια ανατροπής αυτών που έχουν ήδη νομοθετηθεί και εφαρμόζονται.

    Από το newmoney.gr

    [/more]

    Καμία δημοσίευση για προβολή