Η ελληνική οικονομία «πετάει», αλλά … με προσοχή. Η κατάσταση στο εξωτερικό και στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν επιτρέπει εφησυχασμούς

Υπό κανονικές συνθήκες, οι προβλέψεις εντός και εκτός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα επέτρεπαν στην κυβέρνηση, κυριολεκτικά να… κάνει πάρτι, ωστόσο, η κατάσταση που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία δεν της επιτρέπει να πανηγυρίσει τις επιτυχίες της.

Γιατί, όταν την ίδια μέρα, ΙΟΒΕ και ΔΝΤ δίνουν τα εύσημα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι οι επιδόσεις της μέσα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά θα είναι πραγματικά υποδειγματικές, προφανώς και η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίσει, καθώς μέσα σε τρία χρόνια καταφέρνει, όχι μόνο να ανατρέψει τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, αλλά η χώρα επιτυγχάνει από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη, μειώνει την ανεργία, αυξάνει τις επενδύσεις και παρουσιάζει μια εικόνα εύρωστης και υγιούς οικονομίας με ισχυρές προοπτικές.

Το ΙΟΒΕ

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το 2023 θα κλείσει με ανάπτυξη στο 2,4%, περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και του πληθωρισμού και, κυρίως σημειώνει ότι «ατμομηχανή» της ανάπτυξης είναι οι επενδύσεις (σε αντίθεση με το παρελθόν που ήταν η κατανάλωση). Ακόμα περισσότερο, το Ινστιτούτο κάνει αυτές τις προβλέψεις εν μέσω προεκλογικής περιόδου και με τη χώρα να βρίσκεται μπροστά σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Κι όμως, το ΙΟΒΕ θεωρεί ότι η επίδραση του εκλογικού κύκλου στην οικονομία δεν θα είναι σημαντική, αρκεί να μην υπάρξουν πολλές καθυστερήσεις στο σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας.

Το ΔΝΤ

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις προβλέψεις του για την Ελλάδα, καθώς κάνει λόγο για ανάπτυξη το 2023 2,6% έναντι 1,8% που εκτιμούσε τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ για το 2024 προβλέπει ανάπτυξη 1,5% από 1,4%. Η ανάπτυξη προβλέπεται ότι θα επιτρέψει να συνεχισθεί η μείωση της ανεργίας στο 11,2% φέτος και στο 10,4% το 2024 από 12,2% το 2022. Για τον πληθωρισμό προβλέπεται σημαντική αποκλιμάκωση από το 9,3% σε μέσα επίπεδα πέρυσι, στο 4% φέτος και στο 2,9% το 2024. Παράλληλα, εκτιμά ότι θα υπάρξει και μείωση στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών – από 9,7% του ΑΕΠ πέρυσι στο 8% φέτος και στο 6% το 2024.

Δυσοίωνη κατάσταση

Όπως προαναφέρθηκε, τα στοιχεία και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να κάνει… πάρτι, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, καθώς οι ασάφειες, οι κίνδυνοι και τα απρόοπτα μοιάζουν να έχουν μετατραπεί σε κανόνα, με αποτέλεσμα όλες οι αναλύσεις να συγκλίνουν στο ότι η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με ένα… ναρκοπέδιο, όπου ο κανόνας είναι το «περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης».

Οι «μαύρες» προβλέψεις

Όπως μπορείτε να διαβάσετε σε άλλο άρθρο του economico.gr, το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ μάλλον θα αυξηθεί κατά 2,8% φέτος και 3% το επόμενο έτος, κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερο από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου. Μάλιστα, μιλώντας για την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου υπογράμμισε ότι «ισως υπάρχουν κάποια τρωτά σημεία και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό σε αυτό το σημείο γενικότερα οι αρχές να εξετάσουν πολύ προσεκτικά αυτούς τους θύλακες ευπάθειας που μπορεί να υπάρχουν ακόμη, στον τραπεζικό τομέα στα μη τραπεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ευρύτερα».

Τα σενάρια

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο του Ταμείου, που προβλέπει περιορισμένη αλλά επιδραστική χρηματοπιστωτική αστάθεια, υπάρχει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 2,5% το 2023. Το κακό σενάριο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει περίπου 25% πιθανότητα να πραγματοποιηθεί, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική πιστωτική διαταραχή και ο ρυθμός της παγκόσμιας επέκτασης να επιβραδυνθεί σε λιγότερο από 2% – κάτι που έχει συμβεί μόνο πέντε φορές από το 1970. Τέλος στο πολύ κακό σενάριο, που το Ταμείο του δίνει πιθανότητα 15%, η παγκόσμια ανάπτυξη περιορίζεται μόλις στο 1%.

Καμία δημοσίευση για προβολή