Η επενδυτική βαθμίδα φέρνει βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις, αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας

Επενδυτική βαθμίδα

Ενώ η χώρα προσπαθεί να μαζέψει τις πληγές της από τις αλλεπάλληλες φυσικές καταστροφές (και να αναμετρηθεί με τα προβλήματα υποδομών της), η καλή δουλεία που γίνεται τα τελευταία 4 χρόνια στην οικονομία επιβραβεύεται με την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά θετική εξέλιξη που σημαίνει περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αυξήσει τη ρευστότητα στις αγορές ομολόγων και μετοχών, θα βελτιώσει την ορατότητα της αγοράς στους επενδυτές και θα προκαλέσει εισροή κεφαλαίων, βελτιώνοντας τις επενδύσεις συνολικά στην οικονομία.

Τα βασικά οφέλη

Το πιο προφανές όφελος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι:

  • Η περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, μειώνοντας έτσι το κόστος δανεισμού και βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και τις ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Θα επιτρέψει το ελληνικό χρέος να είναι επιλέξιμο στους δείκτες διεθνών κρατικών ομολόγων γεγονός που θα είχε ως αποτέλεσμα την προσέλκυση σταθερής ζήτησης από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα παγκόσμιων επενδυτών.
  • Όσον αφορά τις κεφαλαιαγορές,  θα οδηγήσει σε μεγάλη επέκταση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά ομόλογα και μετοχές, προσελκύοντας παράλληλα νέους υψηλής ποιότητας επενδυτές μακροπρόθεσμου ορίζοντα, οι οποίοι προηγουμένως δεν μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα
  • Οι πάροχοι μετοχικών δεικτών (MSCI, FTSE Russell, κ.λπ.) θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα από το καθεστώς των αναδυόμενων στις ανεπτυγμένες αγορές (το οποίο αν και αναμφίβολα είναι θετικός καταλύτης απόδοσης, θα απαιτήσει ωστόσο μερικά χρόνια να υλοποιηθεί επίσημα).
  • Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην επενδυτική βαθμίδα αποτελεί  σημαντικό ποιοτικό άλμα, καθιστώντας τις εκδόσεις τραπεζικού χρέους επιλέξιμες για επενδυτικά χαρτοφυλάκια πολύ υψηλότερου μεγέθους και καλύτερης ποιότητας.

Εκτιμάται ότι η επενδυτική βαθμίδα θα προκαλέσει αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που θα παράσχουν πρόσθετη ώθηση στο ΑΕΠ (έως 0,5% το 2024).

Κωστής Χατζηδάκης: Επιτυχία της οικονομικής πολιτικής 

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας από την DBRS τόνισε ότι ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνοντας στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Πάρτι σκανδάλων και αδιαφάνειας στον ΟΣΕ. Τι δηλώνει ο Κωστής Χατζηδάκης

“Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα, είπε ο υπουργός. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας”.

“Η ανακοίνωση του οίκου DBRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείθουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας” κατέληξε.

Καμία δημοσίευση για προβολή