Η Fed μειώνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης – Θεωρεί ότι η οικονομία θα τρέξει με ταχύτερο ρυθμό το 2022

το τέλος του σημερινού κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής θα ολοκληρωθεί πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν

 

Μειώνει τις αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί για την τόνωση της ανάπτυξης, στα $30 δισ. τον μήνα η Federal Reserve (Fed). Αυτό αποφάσισε σήμερα η Αμερικανική κεντρική Τράπεζα, θεωρώντας ότι ο στόχος της για τον πληθωρισμό επιτεύχθηκε. Η Fed ανέφερε ότι η οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος αναμένεται να ανέλθει στο 4%, ήτοι η οικονομία θα τρέξει με ταχύτερο ρυθμό από το 3,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο.

Η Fed έβαλε επίσης στο τραπέζι το ενδεχόμενο τριών αυξήσεων των επιτοκίων το επόμενο έτος, από μόλις μία που ήταν στις προηγούμενες προβλέψεις της τον Σεπτέμβριο.

Στις νέες οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FMOC) της Fed, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,6% το επόμενο έτος, ήτοι υψηλότερα από το 2,2% που ήταν η εκτίμησή της στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, με το ποσοστό της ανεργίας να μειώνεται στο 3,5%.

Ως αποτέλεσμα, οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά μέσο όρι προβλέπουν ότι το επιτόκιο αναφοράς της Fed θα πρέπει να αυξηθεί από το τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδο του 0%-0,25%  στο 0,90% έως το τέλος του 2022, με τις αυξήσεις να συνεχίζονται το 2023 ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,6% και στη συνέχεια στο 2,1% το 2024, προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός και να επανέλθει κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει.

Βέβαια, όλα αυτά συζητούνται υπό την αίρεση της μετάλλαξης Όμικρον του κοροναϊού, οι συνέπειες της εξάπλωσης της οποίας ακόμα δεν έχουν γίνει ορατές και η οποία προσθέτει ένα ακόμα επίπεδο πολυπλοκότητας στους υπολογισμούς των τεχνοκρατών της Fed, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη πώς η νέα αυτή μετάλλαξη θα επιδράσει στην οικονομία, τους καταναλωτές, την ανάπτυξης και τον πληθωρισμό, προτού προχωρήσουν σε αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα στις ΗΠΑ η ανεργία παρουσιάσει επιβράδυνση στο ρυθμό μείωσής της, ενώ ο πληθωρισμός θα καταγράψει περαιτέρω αυξητικές τάσεις, κάνοντας ακόμα πιο περίπλοκη τη συνάρτηση που η Fed καλείται να λύσει πριν ανακοινώσει τις όποιες αλλαγές στην πολιτική της. Πάντως, για την ώρα οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για ανάπτυξη 4% στις ΗΠΑ τον επόμενο χρόνο και για λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων το μήνα, από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Μέγα ερώτημα ο πληθωρισμός

Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η πορεία του πληθωρισμού, με τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, να δηλώνει πρόσφατα στο Κογκρέσο ότι θα πρέπει να σταματήσει να χαρακτηρίζεται ως «παροδικός». Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Fed είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, αν ο πληθωρισμός διατηρούνταν πάνω από το 2% για «κάποιο διάστημα». Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κρατούσε τα επιτόκια παγωμένα κοντά στο μηδέν όσο η αγορά εργασίας τελούσε σε αναστάτωση λόγω της πανδημίας.

Από την άλλη, πάντως, ο Πάουελ έχει δώσει «σήμα» ότι αντιλαμβάνεται ότι τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία έχουν μεγάλο βάθος και έτσι ίσως ο επικεφαλής της Fed αποφύγει να στείλει σήμα «σφιξίματος» της πολιτικής, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, ενώ σε σχέση με τα στοιχεία προ πανδημίας, από τις ΗΠΑ λείπουν σήμερα ακόμα περίπου 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Πιέσεις και στην Ευρώπη

Η σημασία των δηλώσεων Πάουελ είναι τεράστια όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά συνολικά για τον κόσμο, καθώς αν η Fed αναγγείλλει «σφιχτή» νομισματική πολιτική και αύξηση των επιτοκίων, αναμένεται ότι θα υπάρξει πίεση και στην ΕΚΤ -ιδίως από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά- για αντίστοιχες κινήσεις. Ήδη τέτοιες πιέσεις έχουν καταγραφεί, παρά το γεγονός ότι η Κριστίν Λαγκάρντ μοιάζει να αρνείται προς το παρόν να υποκύψει.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που καταγράφονται και στην Ευρώπη, αλλά και αλλού αποτελούν το μεγάλο πρόβλημα των κεντρικών τραπεζών που, από τη μία καλούνται να ακολουθήσουν πιο αυστηρή νομισματική πολιτική μέσω αύξησης των επιτοκίων βάσης και, από την άλλη, προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές που προκάλεσε η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία. Δυσεπίλυτη η εξίσωση, οπότε οι αποφάσεις της Fed ίσως αποτελέσουν «μπούσουλα» και για τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες.

Καμία δημοσίευση για προβολή