Η Γερμανία… πήρε το όπλο της και απαντά γιατί δεν έστειλε όπλα στην Ουκρανία, παρά μόνο 5.000… κράνη

Στις κριτικές που δέχεται για την, ας την πούμε «ουδέτερη», στάση της χώρας του σχετικά με την ουκρανική κρίση, απάντησε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην Washington Post λίγο πριν το σημερινό ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Τα 5.000… κράνη

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Γερμανία αρνήθηκε να επιτρέψει την εξαγωγή όπλων στην Ουκρανία και, μάλιστα, απαγόρευσε και στην Εσθονία να στείλει γερμανικά όπλα στην Ουκρανία. Επίσης, ενώ διάφοροι δυτικοί ηγέτες εκφράζουν ανοιχτά τη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία, ο Σολτς μέχρι στιγμής έμοιαζε να… κρύβεται και να αποφεύγει να τοποθετηθεί επί του φλέγοντος ζητήματος. Αντιθέτως, «καυγάδιζε» με τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποιος ζητούσε επί της ουσίας στήριξη της Ρωσίας, την ώρα που το Βερολίνο ανακοίνωνε ότι θα στείλει 5.000 κράνη στο Κίεβο.

Τώρα, λοιπόν, μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο Σολτς εξήγησε ότι η χώρα του αρνείται να παραδώσει επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, με βάση τους αυστηρούς κανονισμούς για τις εξαγωγές όπλων που έχει η Γερμανία. Τις τελευταίες εβδομάδες, το Κίεβο έχει ασκήσει ενίοτε και έντονη κριτική στο Βερολίνο, καθώς δεν παρέχει στη χώρα άμεση στρατιωτική βοήθεια αλλά και εμποδίζει ανάλογες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο έχει απαντήσει αναφέροντας πως δεν θα επιτρέψει την εξαγωγή όπλων σε εμπόλεμες ζώνες.

Απορρίπτει την κριτική

Ο Σολτς σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρώτον, ήταν η Ουκρανία αυτή που υπέβαλε το αίτημα για αποστολή κρανών, και απαντήσαμε σε αυτό. Δεύτερον, υπάρχουν αυστηρά κριτήρια που ακολουθούμε για την εξαγωγή όπλων σε περιοχές κρίσης. Υπάρχει μια μακρά συνέχεια όσον αφορά στους γερμανικούς περιορισμούς σχετικά με τις εξαγωγές όπλων». Παράλληλα, αρνήθηκε την κριτική πως η χώρα του δεν παρέχει αρκετή στήριξη στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας πως η Γερμανία έχει βοηθήσει τη χώρα οικονομικά παρά στρατιωτικά, με την παροχή δύο δισεκατομμυρίων ευρώ ως και σήμερα.

Σημειώνεται ότι ως σήμερα οι ΗΠΑ, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν προμηθεύσει αρκετές παρτίδες όπλων στην Ουκρανία. Είναι, κυρίως, πυρομαχικά και αντιαρματικά όπλα, ενώ η Ουάσινγκτον έχει στείλει και πρόσθετες δυνάμεις και σε Πολωνία και Ρουμανία. Επίσης, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι 350 Βρετανοί στρατιώτες θα μεταβούν στην Πολωνία μαζί με περισσότερους από 100 μηχανικούς των Βασιλικών Ενόπλων Δυνάμεων, που πρόσφατα είχαν σταλεί για να βοηθήσουν στην συνοριακή διαμάχη μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή