Η Κίνα διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή αλλά την προδίδουν οι σχέσεις της με Ιράν και Παλαιστίνιους

Η Κίνα διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή στη Μέση Ανατολή αλλά την προδίδουν οι σχέσεις της με Ιράν και Παλαιστίνιους

H Κίνα διεκδικεί ρόλο μεσολαβητή για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Οι αξιώσεις του Πεκίνου για αναβάθμιση του ρόλου του στη Μέση Ανατολή διχάζει ωστόσο, τους αναλυτές.

  • Κάποιοι αναγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να παρέμβει αποφασιστικά, αξιοποιώντας τη στενή του σχέση με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση.
  • Αλλοι αμφισβητούν τη δυναμική ενδεχόμενης εμπλοκής του σε διπλωματικές πρωτοβουλίες στην περιοχή, τονίζοντας πως οι Ισραηλινοί δεν θεωρούν το Πεκίνο αξιόπιστο διαμεσολαβητή.

Η Κίνα έχει πάρει θέση υποστηρίζοντας τους Παλαιστινίους

Ιστορικά, η Κίνα έχει πάρει θέση στο ζήτημα υποστηρίζοντας τους Παλαιστινίους, στους οποίους ο ιδρυτής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Μάο Τσετούνγκ είχε στείλει όπλα.

Στις μεταγενέστερες δεκαετίες και μετά το οικονομικό της άνοιγμα, εξομάλυνε τις σχέσεις με το Ισραήλ, χωρίς ωστόσο να πάψει να υποστηρίζει τις παλαιστινιακές θέσεις.

Πρόσφατα, ανώτατοι Κινέζοι αξιωματούχοι, περιλαμβανομένου του προέρου Σι Τζινπίνγκ, έχουν τονίσει την ανάγκη για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Συνέπεια αυτής της στάσης αποτελεί, σύμφωνα με την ψηφιακή αναλύτρια του BBC, για την περιοχή της Ασίας, Τέσα Γουόνγκ, «έξαρση του κινεζικού αντισημιτισμού στο διαδίκτυο, που υποδαυλίζεται από μπλόγκερ εθνικιστές». Μια τάση που πλήττει την εικόνα της χώρας στο Ισραήλ, σύμφωνα με τη Γουόνγκ.

Συνομιλίες σε Ουάσιγκτον και Μέση Ανατολή

Πάντως, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν και αξιωματούχους των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο, στην Ουάσιγκτον, σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, εν μέσω ανησυχιών για επέκταση της σύγκρουσης και για περιφερειακό πόλεμο.

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν μάλιστα ότι θα συνεργαστούν με την Κίνα στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να πίεσαν τον κορυφαίο διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, να «παροτρύνει» τους Ιρανούς να συμβάλουν ώστε να επικρατήσει ηρεμία, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο Γουάνγκ είχε επίσης συνομιλίες με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομολόγους του μετά την επίσκεψη του ειδικού απεσταλμένου της Κίνας για τη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, στην περιοχή, όπου είχε συναντήσεις με Αραβες ηγέτες.

Περιλαμβάνεται επίσης στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κατάπαυσης του πυρός στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ.

Οι σχέσεις με το Ιράν

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ιράν. Νωρίτερα φέτος το Πεκίνο μεσολάβησε σε προσπάθειες αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας. Η Τεχεράνη έχει δηλώσει ότι «είναι έτοιμη να ενισχύσει την επικοινωνία με την Κίνα» για να συμβάλει στην επίλυση της κρίσης στη Γάζα.

Οι καλές σχέσεις της Κίνας

Καθώς η κινεζική κυβέρνηση «είχε σχετικά ισορροπημένες σχέσεις με όλους τους παράγοντες της σύγκρουσης, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ειλικρινής διαμεσολαβητής», τονίζει η Ντόουν Μπέρφι, αναπληρώτρια καθηγήτρια που μελετά την κινεζική εξωτερική πολιτική στο Εθνικό Πολεμικό Κολέγιο, τον οποίο υπάγεται στο υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ.

Η Κίνα έχει καλές σχέσεις με τους Παλαιστινίους, τους Αραβες, την Τουρκία και το Ιράν, αναφέρει η ίδια. «Μαζί με τις ΗΠΑ, που έχουν καλές σχέσεις με το Ισραήλ, θα μπορούσαν να φέρουν όλους τους παίκτες στο τραπέζι», σημειώνει η ίδια.

Ωστόσο, άλλοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η Κίνα παραμένει δευτερεύων παίκτης στη Μέση Ανατολή. «Η Κίνα δεν είναι σοβαρός παράγοντας. Μιλώντας με ανθρώπους σε όλη την περιοχή, κανείς δεν περιμένει από την Κίνα να συμβάλει στη λύση», αναφέρει ο Τζόναθαν Φούλτον, μη μόνιμος ανώτερος συνεργάτης του Ατλαντικού Συμβουλίου, ο οποίος ειδικεύεται στις σχέσεις της Κίνας με τη Μέση Ανατολή.

  • Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Financial Times, Καθημερινή

Καμία δημοσίευση για προβολή