Στουρνάρας στην Handelsblatt: “Δεν βλέπω άλλες αυξήσεις των επιτοκίων – Από το β΄ εξάμηνο 2024 η αποκλιμάκωσή τους”

Για την Ελλάδα η όλη κατάσταση αποτελεί "μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους είναι μικρές, η επίδραση της διαφοράς ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου είναι πολύ ευνοϊκή και υπάρχουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα.".

Γιάννης Στουρνάρας: Ποια είναι η πρόσβαση των ελληνικών ΜΜΕ σε χρηματοδότηση

Στο υψηλότερο επίπεδό τους για την τρέχουσα χρηματο-οικονομική συγκυρία και τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της βρίσκονται σήμερα τα παρεμβατικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης (ECB), όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του στη Γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt ο διοικητής της (κεντρικής) Τραπέζης Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα είχε νόημα μια περαιτέρω αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων της κεντρικής τραπέζης του Ευρώ με βάση τα ισχύοντα μακρο-οικονομικά δεδομένα, ενώ η πολυπόθητη από πολλούς αποκλιμάκωσή τους (μάλλον) θα ξεκινήσει από το μέσον του 2024, πάντα κατά την προσωπική του άποψη που δεν συμπίπτει απαραίτητα με την επίσημη θέση της ECB.

“Με την πρόσθετη αβεβαιότητα λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή… θα ξεκινούσα να σκέφτομαι να μειώσω τα επιτόκια αν ο πληθωρισμός στα μέσα του 2024 μειωθεί κάτω από το όριο του 3% σε μόνιμη και διατηρήσιμη βάση”, όπως είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να συμμερίζονται την άποψή του και έτεροι συνάδελφοί του κεντρικοί τραπεζίτες της ECB.

Για το ζήτημα της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί στην αναχρηματοδότηση του Δημόσιου Χρέους ο κ.Στουρνάρας ανέφερε, ότι ειδικά για την Ελλάδα η όλη κατάσταση αποτελεί “μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους είναι μικρές, η επίδραση της διαφοράς ρυθμού ανάπτυξης-επιτοκίου είναι πολύ ευνοϊκή και υπάρχουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα. Δικαιούμαστε να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, ιδίως μετά από όσα έχουμε υποφέρει στο παρελθόν”, σχολίασε.

Προσέθεσε δε, ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει οριστικά την κρίση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Πέρα από τις ευνοϊκές οικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, φαίνεται ότι ο Ελληνικός λαός αποφάσισε να απορρίψει τον λαϊκισμό. Η αλήθεια είναι ότι υπήρξαμε οι πρώτοι που ασπαστήκαμε τον λαϊκισμό, αλλά ήμασταν επίσης και οι πρώτοι που τον αποκηρύξαμε. Σήμερα υπάρχει ένας σαφής πολιτικός ορίζοντας. Ο Ελληνικός λαός φαίνεται να εκτιμά τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα πολύ περισσότερο από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν”.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η ελληνική οικονομία απέχει ακόμη πολύ από τα προ της κρίσεως επίπεδα , ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει πρόοδος σε πολλά μέτωπα και ταχεία σύγκλιση προς το κατά κεφαλήν εισόδημα των χωρών της Ευρωζώνης, παράλληλα με την αποτελεσματικότερη δημοσιονομική προσαρμογή.

Καμία δημοσίευση για προβολή