Η Κομισίον δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα: “Τα πάτε πολύ καλά με το Ταμείο Ανάκαμψης”

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει η Κομισιόν σχετικά με την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ώριμα έργα

Με το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει καλύψει το 50% της «διαδρομής», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την ενδιάμεση έκθεση της για την πορεία υλοποίησης του και κυρίως το πώς «κινούνται» τα κράτη-μέλη. Η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα κατέθεσε έγκαιρα τη -διπλή- ενδιάμεση αναθεώρηση του προγράμματος, το οποίο και εγκρίθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την Επιτροπή, ενώ έχει καλύψει τα ορόσημα και τους στόχους για τα τρία πρώτα χρόνια της διάρκειάς του.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είχε μια στρατηγική για εκ των προτέρων επιλογή ώριμων έργων της πολιτικής συνοχής της περιόδους 2014-2020 τα οποία ενσωματώθηκαν στο εθνικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τονίζε, δε, ότι στην ενδιάμεση αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος οι ελληνικές αρχές μετέφεραν τη χρηματοδότηση για συγκεκριμένα έργα (τα οποία άπτονται της διαχείρισης υδάτων), τα οποία είχαν κίνδυνο να μην υλοποιηθούν στον προβλεπόμενο χρόνο, ώστε να υλοποιηθούν στην πολιτική Συνοχής της περιόδου 2021-2027.

Μείωση των spreads

Επίσης, φαίνεται ότι το Ταμείο Ανάκαμψης βοήθησε και στη μείωση των spreads, καθώς η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία είδαν τα spreads να μειώνονται. «Η μείωση των spreads οδήγησε σε βελτίωση των δημόσιων οικονομικών στις χώρες της Ε.Ε. και, στη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και του ΑΕΠ στο μέλλον» τονίζεται στην έκθεση. Επιπλέον, χώρες όπως η Ελλάδα με τη χρήση των δανείων από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδότησε δαπάνες οι οποίες διαφορετικά θα «βάρυναν» τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Σλοβακία, περιλαμβάνεται στα κράτη που η πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι σε «καλό δρόμο», αν και υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες που χρειάζεται να ξεπεραστούν το επόμενο διάστημα. Με βάση την έκθεση, η Ελλάδα κινείται ικανοποιητικά με ορισμένες προκλήσεις στο μέλλον. Μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη χώρα μας να «διατηρήσει τη δυναμική σταθερής υλοποίησης και να εξασφαλίσει τη συνεχή επάρκεια της δημόσιας διοίκησης ενόψει και της επερχόμενης μεγέθυνσης του Εθνικού Σχεδίου».

Η γενική εικόνα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πορεία υλοποίησης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανασυγκρότησης κρίνεται ικανοποιητική, ωστόσο -όπως τόνισαν τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις όσο και ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι- το δεύτερο εξάμηνο του έτους και μέχρι το 2026 οι χώρες θα πρέπει να κινηθούν ακόμη πιο γρήγορα τόσο στο σκέλος των επενδύσεων όσο και των μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των οροσήμων και των στόχων που έχουν θέσει τα κράτη-μέλη και κατά πόσο αυτά είχαν εκπληρωθεί πριν την επίσημη έγκριση των Σχεδίων, χώρες όπως οι Αυστρία, Βουλγαρία, Δανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα και Ισπανία κατέγραφαν ποσοστά πάνω από το 30%. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις χώρες (μαζί με την Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Ιταλία, Λιθουανία και Σλοβακία) όπου το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από 10%. Μάλιστα στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανέρχονταν στο 2%.

Το χρονοδιάγραμμα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχαν καλυφθεί πάνω από 1.150 ορόσημα και στόχοι, ενώ μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 225 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης πέρυσι, λόγω και του RePowerEU, οδήγησε σε καθυστέρηση στην υποβολή αιτημάτων προς εκταμίευση, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αλλάξει φέτος, ειδικά κατά το 2ο εξάμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έως τον Απρίλιο η Ελλάδα θα καταθέσει το 4ο αίτημα στην Κομισιόν για την εκταμίευση 2,3 δισ. ευρώ που αφορά σε επιχορηγήσεις και 1 δισ. ευρώ σε δάνεια. Όσον αφορά το πέμπτο αίτημα, σχεδιάζεται να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο και θα αφορά την εκταμίευση συνολικού ποσού 3,6 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ σε δάνεια και επιχορηγήσεις 1,3 δισ. ευρώ).

Καμία δημοσίευση για προβολή