Η κρίση στην Ουκρανία: Ο Μακρόν ψάχνει αποκλιμάκωση, ο Πούτιν επιμένει στις θέσεις του, ο Μπόρις απειλεί και το Κίεβο ζητά αναθεώρηση των συμφωνιών του με τη Μόσχα

Το Κίεβο ζητά αναθεώρηση των συμφωνιών του με τη Μόσχα

Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που μοιάζει να αγωνίζεται να αποτρέψει την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, το ρόλο αυτό μοιάζει να τον διεκδικεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Μετά τη μαραθώνια συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα, ο Μακρόν μετέβη στο Κίεβο, όπου και είχε συνομιλίες με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι πλέον υπάρχει ευκαιρία ώστε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις συμφωνίες του Μινσκ που ως στόχο έχουν την εκτόνωση της κρίσης την περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

  • Ο Μακρόν, πάντως, ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να επιλύσουμε αυτήν την κρίση μέσα σε λίγες ώρες συνομιλιών» και πως θα χρειαστούν «ημέρες, εβδομάδες, μήνες» προκειμένου να υπάρξει πρόοδος.

«Κρύο ντουζ» από Μόσχα

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως αναμένει να πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον μια σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, του αποκαλούμενου σχήματος της Νορμανδίας οι αντιπροσωπείες του οποίου είχαν συναντηθεί προ εβδομάδων στο Παρίσι και αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου αυτήν την εβδομάδα στο Βερολίνο. Ο ίδιος ωστόσο παράλληλα δήλωσε πως η χώρα του θέλει να δει πράξεις και όχι μόνο λόγια από την πλευρά της Ρωσίας.

  • Πηγές του Παρισιού αναφέρουν ότι μετά τη συνάντησή του με τον Μακρόν, ο Πούτιν δεσμεύθηκε να μην αναλάβει προς το παρόν νέες στρατιωτικές πρωτοβουλίες κοντά στην Ουκρανία, εξέλιξη που πιθανόν να προμηνύει αποκλιμάκωση της κρίσης.

Ωστόσο, ο port parole του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέσκοφ, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα και το Παρίσι για την αποκλιμάκωση της έντασης. Μάλιστα, σημείωσε με νόημα ότι η Γαλλία δεν έχει ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Ουκρανίας αλλά ούτε και στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «σε αυτό το μπλοκ μια πολύ διαφορετική χώρα έχει τον έλεγχο».

Ο ρόλος της Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, μετέβη στην ανατολική Ουκρανία, μετά τις συνομιλίες που είχε την Δευτέρα στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό της, τον Ντμίτρο Κουλέμπα, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία.

Μάλιστα, η Μπέρμποκ βρέθηκε κοντά στο μέτωπο στην περιοχή, κοντά στη Μαριούπολη και δήλωσε ότι «μου προκαλεί ένα πολύ βαρύ συναίσθημα το γεγονός ότι εδώ, ακριβώς δίπλα στην παραλία, που θα έπρεπε να είναι ένα από τα ωραιότερα μέρη στη χώρα, μπορεί κανείς να νιώσει πραγματικά τι συνέβη πριν από χρόνια».

Σημειώνεται ότι ο Μακρόν θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο οποίος, με τη σειρά του, συζήτησε -και μάλιστα δέχθηκε και οξείες ερωτήσεις για τη στάση της χώρας του- την ουκρανική κρίση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον.

Οι δύο ηγέτες επιχείρησαν να εκπέμψουν κοινό μήνυμα, με τον Μπάιντεν να τονίζει ότι «η Γερμανία έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη των ΗΠΑ» και «παραμένει ένας από τους πιο σημαντικούς συμμάχους σε όλον τον κόσμο» και τον Σολτς να υπογραμμίζει ότι «είναι σημαντικό να λέμε τα ίδια και να πράττουμε τα ίδια».

Μπόρις στο πλευρό της Λιθουανίας

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στη Λιθουανία, λέγοντας υποδεχόμενος την ομόλογό του Ινγκρίντα Σιμονίτε ότι το Λονδίνο και το Βίλνιους βρίσκονται «πιο κοντά από ποτέ».

«Είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό όλων των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, «σας υποστηρίζουμε στα προβλήματα που σχετίζονται με την μετανάστευση στη Λευκορωσία και όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε». Το καθεστώς του Μινσκ, σύμμαχος του Πούτιν, έχει κατηγορηθεί ότι ενορχήστρωσε μια εισροή μεταναστών στις πύλες της ΕΕ, στην προκειμένη περίπτωση στα σύνορά της με την Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η πρωθυπουργός της Λιθουανίας χαιρέτισε την «κρίσιμης» σημασίας υποστήριξη του Λονδίνου. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που δημοσίευσε η Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν ένα «καταστροφικό λάθος» και επέμειναν στην ανάγκη να συνεχιστεί η παροχή οικονομικής και αμυντικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Σε άρθρο του στους Times, ο Τζόνσον υπογράμμισε ότι εξετάζει την αποστολή βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων για την προστασία της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα, προειδοποίησε με κυρώσεις τη Μόσχα στην περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή